Erdogan zahtijeva F-16 kao uslov za širenje NATO-a

Erdogan, NATO, F-16
13 komentara

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da ratifikacija kandidature Švedske za NATO od strane Ankare zavisi od toga da li će administracija američkog predsjednika Joea Bidena ispuniti svoje obećanje da će odobriti prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj.

“Turski parlament će imati konačnu riječ o članstvu Švedske u NATO-u”, rekao je Erdogan novinarima na letu iz Azerbejdžana u ponedjeljak. “Ako oni [Vašington] održe svoja obećanja, naš parlament će održati i svoje obećanje.”

Vašington je izbacio Tursku iz programa kupovine borbenih aviona F-35 2019. godine, zbog toga što je Ankara kupila sisteme protivvazdušne odbrane S-400 ruske proizvodnje. Umjesto toga, Ankara je zatražila kupovinu od 20 milijardi dolara koja bi uključivala nove lovce F-16, koje je napravio Lockheed Martin, kao i oko 80 kompleta za modernizaciju za svoje postojeće ratne avione.

U julu je Bajdenova administracija obećala da će nastaviti sa prodajom F-16, nakon što je Ankara pristala da prestane da opstruira pristupanje Švedske NATO-u. Međutim, grupa američkih zakonodavaca, uključujući bivšeg predsjednika Senatskog odbora za vanjske odnose Boba Menendeza pogođenog skandalom, zaprijetila je da će blokirati sporazum o avionu.

“Jedan od naših najvažnijih problema u vezi s F-16 bile su aktivnosti američkog senatora Boba Menendeza protiv naše zemlje”, rekao je Erdogan u ponedjeljak, dodajući da nam “Menendezov izlazak daje prednost, ali pitanje F-16 nije pitanje koje zavisi samo od Menendeza.”

Menendez je prošle sedmice optužen u federalnom slučaju za svoju navodnu koruptivnu vezu i primanje mita u korist jedne strane zemlje. Iako je bio primoran da podnese ostavku na mjesto predsjednika komiteta, zvaničnik je tvrdio da je nevin i odbio je da napusti američki Kongres.

Švedska i njen nordijski susjed, Finska, podnijeli su zahtjev za pridruživanje NATO-u u maju 2022., nakon početka sukoba u Ukrajini. Međutim, dok je Helsinki postao član vojnog bloka predvođenog SAD-om u aprilu, kandidatura Stockholma ostaje u limbu zbog oklevanja Mađarske i Turske.

Erdogan je mjesecima koristio pravo veta, tvrdeći da ne čini dovoljno da izruči ljude povezane s kurdskim grupama koje Ankara smatra terorističkim organizacijama. Zauzvrat, neki američki senatori prijete da će blokirati dogovor o F-16 ukoliko Ankara ne odobri kandidaturu Švedske.

erdoganF16SADturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
oli
11 mjeseci prije

Nek najavi da ce kupiti ruske pa ce se SAD brzo predomisliti

Max
11 mjeseci prije

Sultan uvijek nešto traži ali i dobije.

MladenSt
11 mjeseci prije

I šta sad ,sad će vršit vježbe mogućnosti detektiranja i obaranja F16 s kupljenim Ruskim protiv zračnim sistemom S 400 .Ovaj Turčin izgleda hoće aduta u livoj i desnoj ruci .👊

hiber
11 mjeseci prije

Mozda im, dogodine, posude Ukrainci par komada. Do tada ce Grci gonjati F35.🤣🤣🤣

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

Između ostalog – da – a na koncu će dobit , one , male , žute – za komarce 🙄 … Erdogan .. NE DRŽE VAS ZA LJUDE ČOVJEČE ⚠️ !!! Kakovi zrakoplovi , kakovi hamburgeri ! Dobri ste im kao potrošna roba i JEDINO – TAKO !!!

NOME
11 mjeseci prije

kad počne opća tučnjava, ovi turci će dobit prvi, i to od svih…..

Ivan Bgd
11 mjeseci prije

Hteo on to ili ne NATO ce da se prosiri, ali zato on tu priliku moze da iskoristi da izvuce nesto sto mu inace ne bi dali. Vest oportunista, ali pokazuje i da nema principa vec samo dobro pliva i snalazi se u okolnostima.

Steve
11 mjeseci prije

Ovaj baš voli trgovinu…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI