EU ‘dio sukoba’ u Ukrajini – Borrell

Josep Borrell
16 komentara

Blok je “u igri”, ali “nije strana u ratu”, rekao je Josep Borrell

Europska unija izravno je uključena u sukob Rusije i Ukrajine, koji će odrediti njezinu geopolitičku budućnost, izjavio je šef diplomacije Unije Josep Borrell.

Borrell je govorio na panelu o proširenju EU-a tijekom seminara ‘Quo Vadis Europa?’ u Santanderu u Španjolskoj. Domaćin godišnjeg događaja je Međunarodno sveučilište Menendez y Pelayo (UIMP) od 2013. godine.

“Ono što se događa u Ukrajini odredit će geopolitičku budućnost Europe”, rekao je Borrell u jednom trenutku tijekom rasprave u petak.

“Moramo razmišljati o Ukrajini kada postanemo sudionici u igri. Mi smo dio ove igre. Mi nismo strana u ratu, ali smo dio sukoba, a način na koji se ovaj sukob riješi utjecat će na mir i našu sigurnost”, dodao je.

Bivši španjolski ministar vanjskih poslova obnašao je dužnost visokog predstavnika EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku od prosinca 2019.

Borrell je prethodno podržao ukrajinski upad u rusku regiju Kursk, nazvao ga “ozbiljnim udarcem narativu ruskog predsjednika (Vladimira) Putina” i pozvao Zapad da ukine sva ograničenja Kijevu na korištenje oružja, jer bi to “pomoglo unaprjeđenju mirovnih napora.”

Rusija je u više navrata optuživala SAD i njegove saveznike za otvoreno uplitanje u sukob, ali je kolektivni Zapad uvijek inzistirao na tome da je opskrbljivanjem Ukrajine s više od 100 milijardi dolara u novcu, oružju, streljivu i opremi – uz istovremeno otimanje ruske imovine i nametanje sveobuhvatnih gospodarskih sankcija – nije zapravo učinio stranom u neprijateljstvima.

Borrell ima povijest artikuliranja tvrdnje da je EU koristila Ukrajinu kao posrednika protiv Rusije. U travnju je na sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Saudijskoj Arabiji rekao da “Europljani neće ići ginuti za Donbas”, ali su se obvezali da će financirati Ukrajince na neodređeno vrijeme.

U ožujku je rekao za CNN da uključenost SAD-a i EU-a “nije stvar potpore Ukrajini jer volimo ukrajinski narod”, već u interesu SAD-a “kao globalnog igrača, nekoga koga se mora doživljavati kao pouzdanog partnera, pružatelj sigurnosti saveznicima.”

Putin je opisao stav Zapada kao ciničan, optužujući SAD i njegove saveznike da se žele boriti protiv Rusije “do posljednjeg Ukrajinca”.

euJosep Borrellrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Warrior
23 dana prije

Drugim riječima,hebemo se ali spolovila nisu uključena.

Josip
23 dana prije

Kad ce konacno i ova svinja Boreli odapeti?

Ime
23 dana prije

“Mi nismo strana u ratu, ali smo dio sukoba”?

Primat
23 dana prije

koga taj kateter “predstavlja”, ..i uopce, za koliko istih takvih, a da nije “ovisnih” i “ne-ovisnih”.. “medija” niko ne bi u životu svome.. saznao i da postoje, ..- ti kateteri.? ..onaj kojemu nemoš prstom gurnit rame i retj mu ..”ej sta ti to ovo-ono..” – NE POSTOJI! to su SF “karakteri”, koje “upoznajemo” kao još mali, listajuć debilizirajuću literaturu “za djecu” di krava razgovara sa zecom, o medi, a koji se osjeća sredozemnom medvjedicom, ..adolescenti, – kroz školu i svu ostalu pornografiju. ..a mi vise-manje slicno na-filovani… kroz “medije”.
koji-k-i-šta-je-reko-borrell.. SVI SLUZBUJUĆI “mediji” čine – važnim!
jep… seoski dobošari koji puni važnosti razvuku “čitulju”, i izvikuju uredbe nekog shupka, koji zeli biti gazda.

Dax
23 dana prije

EU je samo “malo” trudna a kako i zašto, nije sasvim jasno. Ja mislim da ih hebala Amerika.

nastran
23 dana prije

nije šija nego vrat, nije qurec nego nježnik

Janoš
23 dana prije

Blok je “u igri”, ali “nije strana u ratu”.
Nije govno nego se pas posra.

Bruno
23 dana prije

Stara budaletina, kozojeb.Profesionalne postrojbe Francuske ,Britanije, Njemačke i SAD-a povući će se čim Rusi malo jače napadnu oko Kurska, ostati će samo jarci za klanje, Ukrajinci. Njima bi bili najisplativuje zapadnim oružijem udariti po zapadnjacima i nedati im izaći iz Rusije. Oda bi ih mogli malo potaracati i Rumuniji i Poljskoj i anpokon zavesti red u fucking EU. Ove budaletine Borell, Ursula, Michel, Plijenković, pjetlić bi pobjegli u SAD i tamo ljudima svojom glupošću zagorčavali živote.

Dux
23 dana prije

Tako je počelo i sa oružjem….pa sad otvoreno napadaju Rusiju sa zapadnom oružje….tako će biti i sa stranama u sukobu….a onda će NATO otvoreno poslat trupe na Rusiju.

Max
23 dana prije

Odavno.

Max_mo
23 dana prije

Blok je “u igri”, ali “nije strana u ratu”, rekao je Josep Borrell ili nije govno nego se posro pas.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI