EU i Ukrajina potpisuju sigurnosni sporazum

13 komentara

Namjera sporazuma je da pokaže dugoročnu podršku EU Kijevu jer sukob s Moskvom ne pokazuje znake skorog završetka. Ukrajina nema “neposredne izglede” da se pridruži ni EU ni NATO-u, rekao je Reuters.

„Danas smo ambasador Igor Zhovkva i ja završili razgovore o zajedničkim sigurnosnim obavezama između EU i Ukrajine“, rekao je Charles Fries, francuski diplomata koji je zamjenik generalnog sekretara za ‘Mir, sigurnost i odbranu’ u Službi EU za vanjske poslove , objavljeno je na X (bivši Twitter) u srijedu. „EU je potpuno ujedinjena i odlučna da podrži Ukrajinu, šta god da je potrebno.

Prema nacrtu, sporazum obavezuje blok da pomogne Kijevu u devet oblasti bezbednosne i odbrambene politike, od isporuke oružja i obuke ukrajinske vojske, do razminiranja i “saradnje u odbrambenoj industriji”.

Sam Zelenski bi to trebao potpisati u četvrtak u Briselu, prilikom nenajavljene posjete samitu lidera država članica EU.

Bezbjednosni sporazum nije baš sporazum o međusobnoj odbrani, već obećanje da će EU pružiti Ukrajini oružje i drugu pomoć protiv “buduće invazije”, prema anonimnim zvaničnicima koji su razgovarali za Reuters. U slučaju “buduće agresije”, sporazum obavezuje EU i Ukrajinu da se konsultuju u roku od 24 sata i “brzo odrede” svoje sledeće korake. U njemu se ne precizira vrijednost ili količina buduće vojne pomoći, osim priznavanja saglasnosti bloka da finansira ukrajinsku vojsku u iznosu od 5 milijardi eura ove godine, dok bi se “dalja uporediva godišnja povećanja mogla predvidjeti do 2027. godine”.

Slične bezbednosne sporazume sa Kijevom već su sklopile SAD, Velika Britanija, Francuska i Nemačka. Zapadne sile nastojale su formalizirati ad-hoc finansiranje Kijeva u slučaju nereda na izborima kasnije ove godine.

Obaveze iz sporazuma EU ostaće na snazi ​​”dok Ukrajina ide svojim evropskim putem” i biće revidirane u roku od deset godina, rekao je Reuters. Blok je u utorak zvanično otvorio pregovore za eventualno članstvo Ukrajine, a ambasador EU u Kijevu spekuliše da bi proces mogao biti završen do 2030. godine.

Bezbjednosni Sporazumeuukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivana Podravec
2 dana prije

Tko je u tom sporazumu siguran ? Tek sad nećemo biti sigurni !

nastran
2 dana prije

gluposti bolesnih umova

nekoime
2 dana prije

Svrha je sporazuma prebacivanje što više novca europskih poreznih obveznika na račune američkog vojno-industrijskog kompleksa.

Ico
2 dana prije

Od EU su Ukrajinci dobili ” PO DRŠKU”!

tihobl
2 dana prije

Sporazumi koje potpisuje Zelenski su pravno nistavni. A i napisani su tako da nista ne obavezuju potpisnika, samo iskazuju dobre namjere.

vrlodrag
2 dana prije

EU i NATO pakt vode najgori primjerci ljudskog šljama. Vodstvo je sastavljeno od degenerične klase parazita koja uništava sve oko sebe za svoje poremećene gazde.

EU odnosno Kalergijev paneuropizam ima za cilj uništenje bijelog čovjeka i njegove kulture i vjere i nametanje degenerične židovske sekte za vladajuću klasu.

Max
2 dana prije

Za pomoć u organizaciji gej parade i kongresa pedofila.

Anton
2 dana prije

Stanovništvo cijele Malorosije (Ukrajine) govori ruski. čak i kijevski klaun razgovara sa svojom ženom na ruskom kad u blizini nema kamera. Vođe ukrajinizacije prodali su svoje dostojanstvo, pradjedove, povijest i vjeru velikoj zelenoj (kao dolar) žabi za lažna obećanja. neki od njih bili su kokmopoliti od početka (fluidni identitet, bez jasnog identiteta). obični ljudi su jednostavno isprani mozgovi i terorizirani nakon što je puč uspio.

Gad
2 dana prije

A jesu li pozvali djecu iz obližnjih vrtića da budu svjedoci potpisivanju sporazuma? Da malo daju na težini.

Josip
1 dan prije

Reinkarnirao nam se Hitler u liku i djelu one svapske krmace Ursule, a ceh ce placati EU gradani. A nama Ante Pavelic u liku i djelu AP koji se besramno pridruzio briselskoj fasistickoj bagri i stavio opet omcu oko vrata Hrvatskoj.

Zvone
1 dan prije

Ovaj rat če se pretvoriti uWW3 najviše zbog rusa koji nisu nimalo odlučni i bore se na frontu umjesto da bi uništili infrastrukturu Ukrajine i njihove vođe. Putin je jasno rekao da neće dirati Zelenskog, znači da je s nekom tako dogovoren. A sad krenite sa minusima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI