EU imenuje Kaju Kallis za sljedećeg visokog diplomatu

Kaja Kallas
63 komentara

Lideri EU službeno su imenovali estonsku premijerku Kaju Kallas da zamijeni Josepa Borrela na mjestu visokog diplomate bloka. Kallas je poznata po svom jastrebskom stavu prema Rusiji i jedan je od najvećih zagovornika oštrijih sankcija Moskvi.

Lideri su također podržali Ursulu von der Leyen da odradi treći petogodišnji mandat predsjednice Europske komisije, a za novog predsjednika Europskog vijeća imenovali su bivšeg ministra vanjskih poslova Portugala Antonija Costu. Nominacije za Kallas i Von der Leyen nisu konačne i zahtijevaju odobrenje Europskog parlamenta. Međutim, Costu automatski biraju nacionalni lideri 27 nacija.

Euronews je citirao dva izvora koji su rekli da je talijanski premijer Giorgia Meloni glasao protiv Kallasove kandidature, dok je mađarski premijer Viktor Orban bio suzdržan.

U objavi na X (bivši Twitter), Kallas je napisala da bi potencijalna nova funkcija predstavljala “ogromnu odgovornost u ovom trenutku geopolitičkih tenzija”.

“Rat u Europi, rastuća nestabilnost u našem susjedstvu i globalno glavni su izazovi za europsku vanjsku politiku,” napisala je, obećavši da će “raditi na postizanju jedinstva EU” i “zaštititi interese i vrijednosti EU u promijenjenom geopolitičkom kontekstu”. Kallas je više puta pozivala na jače sankcije Moskvi i podržala ideju korištenja zamrznute ruske imovine za financiranje pomoći Kijevu. U svibnju je estonski parlament usvojio zakon koji dozvoljava korištenje zaplijenjene ruske imovine za obnovu Ukrajine.

Ona je pozvala EU da pojača isporuke oružja Ukrajini i poveća vlastite obrambene sposobnosti bloka. „Naš cilj mora biti da proizvedemo više municije od Rusije,“ rekla je Kallas u ožujku.

Rusija je ranije ove godine stavila Kallas na crnu listu i izdala nalog za njezino hapšenje, navodeći „neprijateljsku politiku prema Rusiji.”

euKaja Kallasrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
63 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ZZZ 🇭🇷
2 dana prije

T.G jel jos vjerujes u izbore?

BanOvan
2 dana prije

Rumeni moj obraščić.
Morat će joj staviti balast u džepove da je vjetar neodnese ovako bledunjavu i providnu. Kap krvi unjoj nema. Ni komarac da je ubode.

Josip
2 dana prije

Sto veca glupaca to bolje. Kao da nam nije pun kufer lude krave Ursule, evo jos jedne bez mozga..

trolling queen
2 dana prije

Hajdemo ovdje otvoriti kladionicu, nije bitno imenom, nego je bitan omjer – koji će biti omjer muško/žensko/trans u slijedećem sastavu tih EU “upravitelja”?! Evo ja kao žena iz istočne Hrvatske pišem kako će omjer biti – M/Ž/T — 0/66/6 —– to je tim liberalnim ljevičarskim manijacima njihova borba za feminIZAM i lgbtIZAM dala. Nema plakanja i kmečanja – stvari su upravo takve kakve jesu. Ja hoću natrag dobre i jake dečke. Hoću natrag Konana, ili Mad Maxa. Ne želim gledati ove jadnike svakakvih naslova…..Svi samopostavljeni EU entiteti su morbidni debili, oni koji su ratni huškači i koji nikada neće u nikakvom ratu sudjelovati; jedan od njih Macron čak otvoreno govori o građanskom ratu u Francuskoj – pa jadno je kako Macron nije primjetio kako je Francuska u građanskom ratu od dana kada je on uhvatio uzde Francuske. I njegova “ženica”. Sva ta EU birokratska kamarila živi u nekakvom iluzornom balonu,… Čitaj više »

Lucija, prva
2 dana prije

Takve trebamo, ona dobro zna kakva razbojnicka gamad su ti rusi.

Dušan
2 dana prije

Ženska je davno ranije i prije 2010. Govorila o Putinovim iluzijama i agresivnim namjerama Rusije ali je nisu slušali !!!
Od većine zapadnih političara jedina ima realan pogled na sadašnju trenutak !!

Bruno
2 dana prije

Ovoj nedojebanoj kozi nije jasno da kada bi se Rusi nadojili votke, pišanjem bi mogli potopiti Estoniju. Koja odbrana. I koji NATO. Dronpao na Zagreb i niko još nije rekao kako i zašto. Kako ga NATO nije oborio do Zagreba? Samo kurac u tuđoj ruci raste.

tuf
2 dana prije

Mogli ste malo za podsjetnik i navesti zašto je stavljena na rusku ‘crnu listu’. Osoba koja poput Talibana ruši potpuno legitimne spomenike ne tako davne prošlosti, koja otvoreno podržava nacizam (čak je bila i na jednom pogrebu člana Desnog sektora), zabranjuje učenje ruskog jezika (hello, UN?), koja otvoreno proklamira da Rusiju treba razoriti (a tako nešto se ne bi dogodilo bez rijeka krvi), koja je prva proglasila ne samo preuzimanje deponiranih ruskih državnih sredstava nego se odlučila oduzimati ruska vozila ako prijeđu granicu, zabranila ruskoj manjini sudjelovanje u glasovanju – i to sve dok još s Rusijom uopće i nisu u ratu? Što bi Kallas tek odobrila da se uđe u sukob? Odrubljivanje dječjih glava vjerojatno, po uzoru na ISIL.

dona
2 dana prije

kad budu ovakve pospremali 2 m ispod zemlje, neće više dijeliti fotelje šakom i kapom bez da se narod pita

Ivana Podravec
2 dana prije

Stvaraju na vrhu EU vodstvo za zaratiti s Rusijom i još neku pandemije tak da Ameri još zarađuju na nama .

Gad
2 dana prije

Ko je ova?

tihobl
2 dana prije

Cesrtam evropljanima na izborima. Demokratski su izabrali Usrulju i Kaju da ih vodi u svijetlju buducnost.

zbljuvvv
2 dana prije

Poturice su uvijek bili okrutniji i krvolocniji od Turaka. Tako su se dokazivali gazdama.

Gof
2 dana prije

Providna politicka igra eurocionista. Postave nadobudbu raskokodakanu pogranicku estonsku tuku, skolovanu podanicku mladoliderku WEFa da provocira ruse. I onda ce biti sutra udarili rusi na estonce

ljena bitanga
2 dana prije

Jasno ! Malobrojčana država sa najviše plavokosih i zeleno i plavookih neka se nastanjuje sa “maslinastima” radi populacije dok su na nišanu Rusije!
Kale(lar)gi kale(lar)gi ti si pisma naše starosti…

Ico
2 dana prije

Čuo sam da je glavna referenca Maje Kallis, nesvršene studentice, za visokog diplomata EU, to što čarobno zna popušiti Qrac!

onaj najglu...Dalton
2 dana prije

“Šef europske diplomacije bit će “Putinov zakleti protivnik, čija je obitelj bila pod represijom u SSSR-u”, piše Bild, misleći na estonsku premijerku Kaju Kallas. Njezin otac, Siim Kallas, odmah nakon završenog fakulteta 1972. g. postao je član omražene okupatorske komunističke partije. Pa je nekako uspio dobiti posao u Ministarstvu financija Estonske SSR… Najvjerovatnije od prijjetnjom smrću, nije mu preostalo ništa drugo nego da prihvati čelno mjesto Središnjeg tijela štedionica Estonske SSR . I šefa Središnjeg saveza estonskih sindikata… Kako je svjesno napredovao i razvijao se, nevoljnika je dopalo da vodi dnevne društveno-političke novine, a koje je izdavao Centralni komitet Komunističke partije Estonije. Unatoč njegovom grčevitom otporu, vukući ga za ruke i noge, jednom prigodom su ga postavili za zamjenika Vrhovnog sovjeta SSSR-a…. I tako je, dok je odrastala u komunizmu, mala Kaja Kallas, rumenih obraza trčeći po rascvjetanim livadama, patila jer nije bilo raznih vrsta jogurta… P.S. Predsjednik Estonije veli… Čitaj više »

Max
2 dana prije

Još jedna lutka.

Mučki Provokator
2 dana prije

Drolja prve klase ciju politiku cemo sada svi debelo osjetiti na svojoj kozi.

Hogar strasni
2 dana prije

Vratiti CCCP i ove nadrogirane sotoniste od vjestica u gulag na hladjenje

2 dana prije

A, zato je ona i divljala sa izjavama protiv rusije. PR projekt.

ime
2 dana prije

a ništa, drugi puta jače zaokružit na eu izborima.
ili po engleski: vote harder next time

Mike
2 dana prije

Jbt pa u Briselu je skroz lako napraviti karijeru!
Samo malo sereš protiv Rusije i ističeš evropske vrijednosti kad je kakva kamera u blizini, i to je to.
Čudi me samo da Plenković nije dalje dogurao…

Babilon
1 dan prije

Namjerno nas se uvlači u WWIII , ljudi budite spremni !

Bosanac
1 dan prije

Kaja ima zadatak da pogura EU da se sto prije raspadne.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI