EU istražuje Telegram

Telegram
12 komentara

Evropska komisija istražuje da li je Telegram prekršio digitalna pravila EU tako što nije pružio tačne korisničke brojeve, objavio je Financial Times u srijedu, pozivajući se na izvore.

Istraga EU dolazi uporedo s istragom francuske vlade o navodnim kriminalnim aktivnostima na platformi za razmjenu poruka koje su dovele do hapšenja izvršnog direktora Telegrama Pavela Durova. 39-godišnjak je uhapšen po slijetanju na pariški aerodrom u subotu nakon što je doputovao privatnim avionom iz Azerbejdžana. On je navodno sada pušten iz policijskog pritvora i prebačen na sud radi mogućeg podizanja optužnice.’ Očekuje se da će odluka biti donesena kasno u srijedu.

Zvaničnici upoznati sa istragom EU rekli su za FT da Zajednički istraživački centar komisije provodi tehničku istragu kako bi utvrdio broj korisnika Telegrama u EU.

„Imamo način da kroz naše vlastite sisteme i proračune utvrdimo koliko su korisnički podaci tačni“, rekao je Thomas Regnier, glasnogovornik komisije za digitalna pitanja. “A ako smatramo da nisu pružili tačne korisničke podatke, možemo ih jednostrano označiti [kao vrlo veliku platformu] na osnovu naše vlastite istrage.”

Zakon EU o digitalnim uslugama (DSA), koji je stupio na snagu ranije ove godine, zahtijeva od takozvanih ‘Vrlo velikih internetskih platformi’ (one s više od 45 miliona korisnika mjesečno) da budu u skladu s nizom pravila o zaštiti podataka i oglašavanju. .

Telegram tvrdi da ima 41 milion korisnika mjesečno u EU. U nedjelju je izdalo saopštenje u kojem se navodi da je kompanija u skladu sa zakonima EU i politikama moderiranja sadržaja, dodajući da je “apsurdno” tvrditi da je Durov odgovoran za zloupotrebu platforme od strane loših aktera.

Telegram je u maju imenovao belgijskog pravnog zastupnika kako bi osigurao usklađenost s EU. Ranije ovog mjeseca, belgijski institut za poštu i telekomunikacije objavio je da još uvijek ne može dokazati da Telegram ima više od 41 milion korisnika mjesečno.

Prema izvještaju FT-a, Telegram je trebao dati ažurirani korisnički broj ovog mjeseca, ali nije, samo je naveo da ima „značajno manje od 45 miliona prosječno aktivnih mjesečnih primatelja u EU“.  Nedostavljanje novih podataka stavlja Telegram u kršenje DSA, rekla su dva zvaničnika EU, dodajući da je vjerovatno da će istraga EU otkriti da je pravi broj iznad praga za “veoma velike online platforme”.

Ruski preduzetnik Durov, koji takođe ima državljanstvo Francuske, UAE i Sent Kitsa i Nevisa, priveden je u okviru šire istrage dečije pornografije, prodaje droge, prevare i drugih kriminalnih aktivnosti na platformi. On je također pod istragom zbog navodnog odbijanja da sarađuje sa policijskim snagama u nastojanjima da istraže sajber i finansijski kriminal.

Hapšenje Durova izazvalo je snažne reakcije širom svijeta, a mnogi su ga opisali kao širu kampanju protiv slobode govora koju vode zapadne vlade.

CenzuraeuTelegram
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
18 dana prije

Novi projekat osnivača Telegrama je još jedna prijetnja “hegemoniji dolara”. To je vjerovatno glavni, ali pažljivo skriveni razlog za hapšenje Durova, koji će u zamjenu za slobodu morati da “ublaži svoje ambicije”. Ove godine je najavio nove planove za razvoj Telegrama u vezi sa gore pomenutim digitalnim novčićem. Dakle, prema Durovom planu, Toncoin je trebao postati glavna kriptovaluta integrirana u Telegram. Na osnovu njega razvijen je sistem plaćanja koji bi omogućio međusobna poravnanja korisnika messenger-a direktno unutar aplikacije. U tu svrhu Telegram je kreirao kripto novčanik koji svaki korisnik messengera može otvoriti u samo dva klika. Ali to nije sve. Durovov tim je usput kreirao platformu za decentralizirane aplikacije zasnovane na istom TON-u i uveo podršku za NFT-ove zasnovane na njihovoj kriptovaluti. Kao rezultat toga, Telegram bi se mogao pretvoriti u moćan platni sistem, koji bi se bazirao na digitalnom novcu iza kojeg stoji pravi novac, ali u isto vrijeme… Čitaj više »

Max
18 dana prije

Pokušaj uništenja.

Schwarze Hunderte
18 dana prije

Pa zabranite ga sebi onda ( ako možete uopće 😁 ) poput i Russia Today 😁 .

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI