EU mora odlučiti o Izraelu

Josep Borrell
17 komentara

Podupirati i židovsku državu i poštivanje međunarodnog prava postaje sve teže, kaže šef diplomacije Unije

EU je podijeljena oko rata u Gazi jer se čini da je cilj poštivanja međunarodnog prava u suprotnosti s potporom Izraelu, priznao je visoki predstavnik za sigurnost i vanjsku politiku bloka Josep Borrell.

Prošlog petka, Međunarodni sud pravde (ICJ) naredio je Izraelu da zaustavi svoju vojnu ofenzivu na grad Rafah u Gazi, gdje više od milijun ljudi trenutno živi u uvjetima prenapučenosti.

Obraćajući se na događaju Europskog sveučilišnog instituta istoga dana u Firenci, Borrell je spomenuo presudu suda sa sjedištem u Haagu, priznajući da je to pitanje koje izaziva podjele u EU.

“Morat ćemo birati između naše potpore međunarodnim institucijama i vladavini prava ili naše potpore Izraelu”, rekao je, dodajući da će to dvoje biti teško učiniti “kompatibilnim”.

EU je oštro osudila upad Hamasa u Izrael prošlog listopada i priznaje pravo židovske države da se brani, ali “ovo pravo na obranu mora se provoditi u skladu s međunarodnim pravom”, naglasio je Borrell. “Pitanje je: događa li se to? A ako se to ne dogodi, što učiniti?”

U nedjelju su izraelske obrambene snage bombardirale četvrt Tel Al-Sultan u Rafahu, nazivajući to ciljanim napadom na dvojicu vođa militantne skupine Hamas. U napadu je ubijeno najmanje 35 ljudi.

Diplomat EU također je rekao da se sve zemlje članice slažu da je potrebno tražiti rješenje s dvije države. Opovrgnuo je ideju da je priznanje palestinske državnosti “dar Hamasu” – nakon što su takve optužbe upućene Irskoj, Norveškoj i Španjolskoj, zbog njihovog prošlotjednog obećanja da će priznati Palestinu.

Borrell je kritiku nazvao “potpuno neutemeljenom”, budući da Palestinska uprava, a ne njezin rival Hamas, služi kao “jezgra” buduće palestinske nacionalne države. Tvrdio je da “nema vojnog rješenja za sukob na Bliskom istoku” i da je potrebna diplomacija da se izađe iz “ćorsokaka”. U protivnom “ići ćemo od sprovoda do sprovoda, generacije za generacijama”, upozorio je.

eugazaIZRAELJosep Borrellpodrška
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ico
3 mjeseci prije

Josep Borrelll, dokazani šarlatan, po svoje mišljenje, jer svoga nema, ide u Berlin, preciznije u američku ambasadu

Ico
3 mjeseci prije

Predlažem da vlasnici talijanskih banaka otkopčaju šlic na hlačama, e da bi mi čelnici ECB-a mogli popušiti Qrac!

Ico
3 mjeseci prije

Savjetujem vlasnicima talijanskih banaka, koje posluju u Rusiji, da okopčaju na svojim hlačama šlic, da bi im čelnici ECB-a mogli popušiti Qrac!

Ico
3 mjeseci prije

Ministrica Analena Baerbrock viri iz guzice američkog ambasadora u Berlinu, malo joj smrdi, ali joj je barem toplo!

Gad
3 mjeseci prije

Vi ne možete odlučiti o boji gov*a, kamoli nešto ozbiljnije.

Gad
3 mjeseci prije

Vi ne možete odlučiti o boji gov*a, kamoli nešto ozbiljnije.

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

EU odlučuje o Izraelu evo već sedam mjeseci, za to vrijeme podržavajući genocid u Gazi.
I to će najvjerojatnije činiti i dalje.

Josepa Borrella je na poziciju jednog od sedam potpredsjednika EK, i to na funkciju visokog predstavnika za sigurnost i vanjsku politiku EU postavila predsjednica EK Ursula von der Leyen.
Koju je opet izabrao EU parlament na tu funkciju, točnije vladajući politički blok EPP (European People’s Party, Europska pučka stranka) čiji je član i HDZ.

Biramo svoje predstavnike za EU parlament za 12 dana, i glas za HDZ je glas da nas i dalje vode likovi poput UvdL i Borrella.
Ako odlučite ne izaći na EU izbore, olakšat ćete HDZ-ovcima da lakše dođu do mandata i nastave voditi ovakvu politiku.
Dokle su nas i gdje su nas doveli, svi znamo.

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Off topic, ali zanimljivo:

Izašao službeni podatak da je EU gospodarstvo u prvom tromjesečju poraslo 0.3% na godišnjoj razini.
Rusko je u tom istom zadnjem tromjesečju na godišnjoj razini poraslo za 5.4%.

U zadnjem tromjesečju 2021., tj. tromjesečju koje prethodilo nametnutim EU sankcijama Rusiji (veljača 2022.), stopa rasta EU gospodarstva je na godišnjoj razini bila 4.6%.

Stvarno djeluju te EU sankcije Rusiji.

Max
3 mjeseci prije

Briga Izrael za njih.

abc
3 mjeseci prije

Sve je to gluma za naivnu zapadnu javnost, koja od svojih prodanih vlasti i ne traži da se riječi sprovode u djelo. Zadovoljna je prozirnim obečanjima u naivnoj nadi, da poštena demokratija djeluje. Zapadna populacija je izgubljena u vremenu i prostoru, a mentalno u fantazijama..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI