EU namjerava zamrznuti rusku imovinu na neodređeno vrijeme

Parlament EU
54 komentara

EU razmišlja o planu zamrzavanja ruske imovine na neodređeno vrijeme kako bi ublažila zabrinutost SAD oko toga da li će zajam Ukrajini od 50 milijardi dolara biti otplaćen, objavio je Financial Times u srijedu, pozivajući se na interne dokumente.

EU je zamrznula više od 200 milijardi eura (217 milijardi dolara) sredstava ruske centralne banke nakon početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022., potez koji je Moskva osudila kao “krađu”.

Iako zapadne zemlje nisu uspjele da se dogovore o potpunoj konfiskaciji novca za podršku Ukrajini zbog pravnih zabrinutosti, EU je razvila plan da iskoristi kamatu koju stvaraju zamrznuta sredstva za financiranje fonda za nabavku oružja za Kijev, s godišnjim suma procijenjena na oko 3 milijarde eura (3,25 milijardi dolara). Visoki diplomata EU, Josep Borrell, rekao je ove sedmice da će prva tranša od oko 1,4 milijarde eura (1,5 milijardi dolara) biti poslata Kijevu početkom avgusta.

U tu svrhu, članice G7 složile su se u junu da Ukrajini daju zajam od 50 milijardi dolara koji će se finansirati kamatama iz zamrznute ruske imovine. Međutim, SAD su izrazile zabrinutost da li će zajam na kraju biti otplaćen, jer blok obnavlja sankcije Moskvi svakih šest mjeseci. Prema dokumentu koji citira FT, da bi ublažili te zabrinutosti, 27 ambasadora EU će se sastati u srijedu kako bi razgovarali o prijedlogu za “neograničenu imobilizaciju sredstava Centralne banke Rusije”. Plan takođe, kako se navodi, nastoji da “partnerima G7 pruži najviši stepen predvidljivosti” kada je u pitanju otplata kredita.

Britanski list je naveo da dok dokument nudi još jedno rješenje za problem vjerodostojnosti – naime, produženje obnavljanja sankcija sa svakih šest mjeseci na najviše tri godine – jedino će opcija neograničenih sankcija zadovoljiti Washington. “Opcija jedan je jedina opcija. Teško je, ali to je jedini put koji daje sigurnost i koji je izvodljiv”, rekao je izvor FT.

Plan moraju odobriti sve članice EU, što bi moglo biti teško postići s obzirom na to da je Mađarska – česti kritičar pomoći Ukrajini – u prošlosti kočila slične napore, navodi se u članku.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nastojanje EU da iskoristi “ukradena” sredstva za kupovinu oružja za Ukrajinu “neće proći bez uzvrata”. Dodao je da Moskva traži načine da nametne pravne posljedice svakome ko je odlučio da koristi dobit od ruske imovine.

EU Parlamentrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 mjesec prije

“…kako bi ublažila zabrinutost SAD da li će zajam Ukrajini od 50 milijardi dolara biti otplaćen…”

Da li sam ja dobro razumio: EU ce platiti rat UK/USA protiv Rusije otetim ruskim parama, a kad Zelenski izgubi ostatak Ukrajine onda ce ih ostaviti same da gledaju racune sa Rusijom?

ime
1 mjesec prije

do sezone grijanja

Grdi
1 mjesec prije

Ne drzite lovu u EU-u …..

Darko
1 mjesec prije

Jedan Kinžal na babilonsku kulu Europskog parlamenta riješio bi mnoge probleme EU.

Darko
1 mjesec prije

Onaj krmak Plenković će se među prvima uvući među noge olinjaloj krmači Ursuli i potpisati nikad štetniji dokument, pas mu kevu koja ga je okotila..

Lucija, prva
1 mjesec prije

Međuvremenu u Rusiji još jedna ekonomista pala kros prozor.

“Valentina Bondarenko, a leading research fellow at the Institute of Economics of the Russian Academy of Sciences in Moscow, fell out of her apartment window on Monday evening, emergency services told news agency Tass.”

“She fell out of the window of her apartment, unfortunately, it was not possible to save her, the injuries she received were incompatible with life,” the source said.

ogo
1 mjesec prije

Naci ce se i oni ubrzo zaledjeni u mrtvacnici

Lucija, prva
1 mjesec prije

Pitanje za ruske sendvičare i FSB propagandiste: da netko obijestan i pun sebe napadne Rusiju i vojno uspije osvojiti i držati nekoliko ruskih regija, bi li ruska vlast pristala na taj gubitak i potpisala primirje a zapravo kapitulaciju ? Odgovor koji dajete je isti kakav ćete dobiti od Ukrajine. Nitko u vlasti, u bilo kojoj državi na svijetu, nema pravo potpisati predaju i kapitulaciju.

Daleko Zôr
1 mjesec prije

Ukoliko to naprave, sami sebi će potplest nogu. Ako se promijeni narativ Amera negdje u 11. mjesecu. EU će biti ta koja će se popet na vrh špila. A rusi će sigurno recipročno marnuti firme i vrijednosti EU. I tako će stara dama sebe pokopati dok će svi drugi ruke oprati i na njoj zaraditi. Divno je gledati kako razni igrači razmišljuju kako razvaliti EU, dok se ona sama udara šakom u glavu brže, više, jače. Koji to eksperti donose odluke čudo neviđeno.

Max
1 mjesec prije

Pljačka.

nastran
1 mjesec prije

bar mi je savjest čista…nisam glasao za te gramzljive klimavce koji sa prodaju za par tisuća eura i dižu ruke ko drogirani!

nastran
1 mjesec prije

Tonino Picula se sa nekim francuzom svađao oko ukrajine? molim vas za to je dobio mandat Hrvatskog naroda?

Dokurčilomi
1 mjesec prije

Tako je. Treba se držati jednakosti i reciprociteta kako bi to ameri rekli. Svima jednako. Kako su znali Židovima zamrznuti imovinu nakon napada na Palestince i kako su zamrznuli imovina amera nakon napada na Irak tako treba zamrznuti i Rusima.

Zoran
1 mjesec prije

Putin želi široku upotrebu CBDC-a, tako da nema više sumnje da Rusija slijedi globalni plan UN.
U srijedu je ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio “učinkovitost i funkcionalnost” digitalne vrijednosti Ruske središnje banke (CBDC) i naložio svojoj vladi da se pripremi za široko uvođenje digitalne rublje.
U petak je Edward Slavsquat objavio članak o nezasitnom apetitu Rusije za “održivim razvojem”. U njemu je opisao kako je plan zaštite okoliša, društva i upravljanja (“ESG”) postao “sastavni dio” ruskog poslovnog okruženja, da Moskva aktivno radi na promicanju programa ESG i postizanju 17 ciljeva održivog razvoja („SDGs”) Agende Ujedinjenih naroda ( „UN”) 2030. i da UN ima partnerstva sa sankcioniranim ruskim tvrtkama radi ostvarivanja SDGs.

mane
1 mjesec prije

glavno pitanje je zasto je rusija ostavila 300 milijaqrdi u eu kad je znala sta ce se desiti u ukraini i sire.po mom misljenjurusija zeli da se taj novac ne samo zamrzne vec i portosi.taj novac je zamka za eu i toga su i u samoj eu neki svesni.kad god u buducnosti eu bude zelela neku saradnju sa rusijom,doticna ce imati legitiman razlog da odbije,uceni i slicno.

Bosanac
1 mjesec prije

Ako im Rusi posalju ledeno doba onda ce se stvarno zamrznut.

tatamata
1 mjesec prije

i upravo pljenki i ekipa dobise povisice placa , jer rade odgovoran posao

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Dakle, članice G7 (SAD, Kanada, Japan, Njemačka, Italija, Francuska i Velika Britanija) daju zajam Ukrajini od 50 milijardi dolara, a garancija otplate je zaplijenjena ruska imovina u EU.

Svaki Međunarodni sud presudit će da će EU to morati vratiti Rusiji.
Skupa sa kamatama. Ovoj što sada otimaju Rusiji i onoj budućoj do isplate nakon presude.

A međunarodni investitori će bježati glavom bez obzira od ulaganja u EU, jer znaju da se sutra to može i njima dogoditi političkom odlukom UvdL i njezinim zastupnicima u EU parlamentu.
Kojih je većina.
Jer su je upravo izglasali na novi petogodišnji mandat.
Uključujući i 11 od 12 hrvatskih EU zastupnika (6 HDZ, 4 SDP, 1 Možemo).
Jedino Bartulica iz DP-a nije za nju glasao.

Još jednom, zahvala ogromnoj većini od 79% onih koji su imali pravo izaći na prošlomjesečne izbore za EU parlament, a nisu to napravili.
Tražili ste, gledajte.
Sljedećih 5 godina.

Lucija, prva
1 mjesec prije

Pogledajte g.ada pod mojim imenom što piše. “Ubijena vodeća ruska ekonomistica” “Bacili je kroz prozor” Prenio index. Istina: žena je imala 82 godine. Komentari: “Tako se laže. Ne odustaješ, koliko god glupo i nevjerojatno bilo i koliko god ti niko ne viruje… Objavili su post twitteraša po imenu Kareem Rifai. Kada se pogleda njegov profil na Twitter-u jasno je da je Sirijac koji živi u US i na tom mediju ima oko 40-ak tisuća pratitelja. Što se nadalje, osim zanimljive činjenice da je Sirijac u US koja je okupirala njegovu državu, može naći na netu ? Pa, evo to da je kao student na univerzitetu Michigen podržavao zračne napade US na Siriju, podržavao ubojstvo Iranskog generala Soleimanija i uopće gorljivi je pristalica Demokratske stranke. Dakle, takva osoba je izvor informacija za Index. Objavio je fotografiju sa logom Pravda.Ru i trebalo bi mu se vjerovati jer nemoguće je inače, to svi… Čitaj više »

nessy
1 mjesec prije

Samo vi zamrzavajte, samo odmrzavanje bi moglo biti bolno, sa crvenom zastavom na Reichstagu, kao nekada.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI