EU ponudila X tajni ugovor o cenzuri

Elon Musk X
33 komentara

X (bivši Twitter) suočava se s progonom od strane Evropske unije jer je odbio zahtjev Brisela da tajno cenzurišu mišljenja na platformi, otkrio je njen vlasnik Elon Musk.

EU je u petak objavila da smatra da je X prekršio svoj Zakon o digitalnim uslugama (DSA) i namjerava nametnuti ogromne novčane kazne protiv kompanije osim ako ne promijeni svoju praksu.

“Evropska komisija ponudila je X-u nezakonit tajni dogovor: ako bismo tiho cenzurirali govor, a da nikome nismo rekli, neće nas kazniti”,  napisao je Musk u odgovoru. “Druge platforme su prihvatile taj dogovor. X nije.”

“Radujemo se vrlo javnoj bitci na sudu, kako bi građani Evrope mogli znati istinu”, dodao je on. Musk je kupio Twitter u oktobru 2022. godine, nakon što je izrazio nezadovoljstvo zbog široko rasprostranjene cenzure na platformi društvenih medija. Od tada je ukinuo zabranu većine blokiranih računa, uključujući račun bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Kada je Musk objavio da je “ptica oslobođena”, jedan od odgovora stigao je od Thierryja Bretona, komesara EU za unutrašnje tržište.

“U Evropi će ptica letjeti po našim pravilima”, rekao je Breton , pozivajući se na DSA. Breton je u petak objasnio potez Evropske komisije protiv Muska tvrdnjom da X krši “zahtjeve o transparentnosti” EU uskraćujući pristup “istraživačima”, između ostalog.

“U svoje vrijeme, BlueChecks je značio pouzdane izvore informacija. Sada sa X, naš preliminarni stav je da oni obmanjuju korisnike i krše DSA”, rekao je Breton.

Prema mišljenju Komisije, omogućavanje bilo kome da dobije verifikaciju u zamjenu za pretplatu „negativno utiče na sposobnost korisnika da donose besplatne i informirane odluke o autentičnosti naloga i sadržaja s kojim komuniciraju“.

Komisija je također prigovorila da X ne održava „pretraživ i pouzdan repozitorij oglasa“ koji bi „omogućio potreban nadzor i istraživanje novih rizika“.

Ono što je najviše zasmetalo tijelu EU je to što X ne dozvoljava da „istraživači“ skrežu svoje javne podatke ili ne odobrava pristup svom aplikacijskom programskom interfejsu (API), kako to DSA nalaže.

Mike Benz, bivši zvaničnik Trumpove administracije, naglasio je ovo kako bi sugerirao da je stvarna motivacija EU-a da “iskoristi DSA da prisili X-a da ponovo popuni tim za cenzuru otpušten kada je Elon preuzeo dužnost”. Nadalje je naveo da su ljudi koji se predstavljaju kao istraživači zapravo “cenzurne aktivnosti i politički operativci”.

Musk je ponovo objavio Benzovu analizu uz samo jednu riječ komentara: “Tačno”.

Sada se očekuje da će X odgovoriti Komisiji u pisanoj formi. Ako EU potvrdi Bretonove preliminarne nalaze, X bi mogao biti kažnjen sa “do 6% ukupnog svjetskog godišnjeg prometa” i naloženo da se pozabavi svojim “kršenjem” pod “pojačanim nadzorom”, saopćilo je tijelo.

elon muskeuX
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 mjesec prije

EU lager:
upravlaju komesari,
podize zidove od bodljikave zice,
uvodi cenzuru,
vlada jednoumlje…

U SSSR bilo je vise demokratije.

žile29
1 mjesec prije

Hahahah bravo Musk da si razotkrio ove Briselske licemjere,očitaju Rusiji da nije demokraticna a oni jos sto puta gori al ono na finjaka ispod stola da narod ne vidi samo osjeti!!!Mrš stoka,Putin sam deri dalje ovaj ološ

gospoja sa povezom preko očiju...
1 mjesec prije

OVAJ je Lucija, šestošezdesetšesta – jedan od onih koje ja nazivam “hidden hands”. Inteligentni psihopat, licemjer, pripadnik užeg višeg kruga globoshlomo kamarile. Familijarno im je klanjanje Sotoni i okultizam. Ostale ću ti redom otkrivati – neki će definitivno iznenaditi – pa ćeš mi onda prosipati nekavu “znanost staru 200 godina”….ali, neka bude!! To ti je samo zato što sam jedna fina i kulturna gospoja, koja odgovori na postavljeno pitanje bez psovanja. Sve je to zato jer sam izravni potomak hrvatskih konjanika, koje ovdje kolokvijalno zovu austro-ugarskim konjušarima. Kada su prije 100 godina uletili ovi sa istoka sa svojim kraljem (engleskim rođom); onda kada su uletjeli tvoji na ukradenim konjima i kada ste pokrali sve što ste mogli, ubijajući sve redom – onda ste mojoj familiji pokrali svašta. O ubojstvima, sakaćenjima i paljevinama neću danas – prevruće je. Ali, kao što vidiš – još sam tu; još smo MI tu; ne… Čitaj više »

nastran
1 mjesec prije

što rade demokrate?

prigožin
1 mjesec prije

EU komesarijat i politički komesari SS-SErU, inkliziraju vanjskog i unutrašnjeg neprijatelja, koji nikad ne spava ( poznnata sintagma iz doba tvrdog komunizma). Još malo ppa će domoroce europljane strpati u rezervate a imigrante svih boja i rodnih varijacija koheziorati u nove Europeice (isto što su učinili u USrA, indijance u rezervate a imigranti postali američani bez soli u glavi.

ime
1 mjesec prije

izašo iz ormara. 4. rajh

Max
1 mjesec prije

Podmuklo.

Subaru avatar
1 mjesec prije

Ovaj klovn radi za istog vraga ko i djuropa. Ovo su priće za tenkree.

Darko
1 mjesec prije

Krmača Ursula ide polako Hitlerovim stopama. Europa se tog briselskog smeća koje ju temeljito uništava može riješiti samo tako da ih pobije jer to se više ne može niti popraviti niti preodgojiti. I to će morati učiniti sami građani EU jer institucije EU su korumpirane od glave do dolje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI