EU predaje ruski novac za pomoć Ukrajini

Josep Borell
31 komentar

EU je izvršila prvi transfer kamata zarađenih na zamrznutu imovinu ruske centralne banke Ukrajini i drugim državama koje pomažu Kijevu, objavio je u četvrtak glavni diplomata bloka Josep Borrell. Ukupno je prebačeno 1,4 milijarde evra (1,5 milijardi dolara), rekao je on.

Obraćajući se novinarima uoči sastanka sa ministrima vanjskih poslova EU, Borrell je razvoj nazvao “dobrom viješću” i rekao da će se sredstva koristiti za vojne potrebe Kijeva i za finansiranje ukrajinske industrije.

„Počeli smo da koristimo prihode od neočekivane dobiti od zamrznute ruske imovine. [Oni] su već poslani u Ukrajinu i poslani državama članicama koje će tim novcem Ukrajini obezbijediti još vojne opreme”, rekao je Borrell. Naglasio je da su zamrznuta sredstva omogućila EU da promijeni “finansijsku logiku” pomoći, što je omogućilo “direktno davanje novca Ukrajini”.

“Do sada je Evropski mirovni fond vraćao novac državama članicama koje su pružile podršku Ukrajini. Sada ovaj novac dolazi od zamrznutih ruskih sredstava… Po prvi put direktno finansiramo ukrajinsku industriju”, dodao je Borrell.

Zapadne države su zamrznule procijenjenih 300 milijardi dolara ruske suverene imovine nakon izbijanja ukrajinskog sukoba početkom 2022. Dok se Zapad do sada nije uspio dogovoriti o potpunom oduzimanju novca, EU je u svibnju odobrila plan za korištenje zarađenih kamata na sredstva, u ukupnom iznosu od oko 3 milijarde eura godišnje. U okviru šeme, 90% prihoda je namijenjeno Evropskom mirovnom fondu, fondu koji vodi EU, a namijenjen je pružanju vojne pomoći Ukrajini, dok će ostalih 10% ići za Ukrajinski fond, zadužen za pokrivanje potreba za rekonstrukciju zemlje.

EU je prvi put objavila krajem jula da će Kijevu biti stavljeno na raspolaganje 1,6 milijardi eura kamata zarađenih na rusku imovinu. Međutim, iz Borrellovih napomena nije jasno da li su sredstva predviđena za Ukrajinski fond, koja bi teoretski predstavljala razliku između 1,6 milijardi eura najavljenih u julu i 1,4 milijarde eura koje je Borrell spomenuo u četvrtak, još isporučena.

Moskva je više puta kritizirala Zapad zbog zamrzavanja imovine, nazivajući ga nezakonitim i upozoravajući na odmazdu ako sredstva budu zaplijenjena ili prisluškivana. Komentarišući Borelovu najavu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov osudio je taj potez EU kao “krađu” i “nezakonitu eksproprijaciju”, upozorivši da će to imati “pravne posljedice”.

Borelleurusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vox
17 dana prije

Lipo bi bilo da dio tih šoldi ulože u proširenje autostrade u Ljubljanskoj Republici jer još malo pa se neće moć neanke prolazit kroz KAJKAVSKU REPUBLIKU zvanu SLOVENIJA jer zbog njihove poslovične škrtosti niš ne ulažu u infrastrukturu koja se doslovno zagušuje i ogromne file i zastoji su svakodnevni. Ta škrta Slovenija u zadnjih 25 godina nije izgradila bezmalo NI KILOMETAR AUTOSTRADE a i ostale ceste se ne održavaju kako bi tribalo. Ljubljanska Republika upravlja sa ca 20 kilometara jadranske obale i na tih 20 km obale imaju samo 1 km prave autostrade (u blizini sela Dekani)…da, da…samo 1 km…i to je za rubriku VIROVALI ILI NE !!!!!!

Keki
17 dana prije

Crno na bijelo već tko zna koji put kako može tko god mu se sprdne dirati u tuđa sredstva najčešće radi pogodovanja ovakvim situacijama. Gotovina će zato opstati.

tihobl
17 dana prije

Европски мушкарци се плаше да заштите своје девојке и супруге од миграната, жали се становник ЕУ који учествује на телеконференцији „Ефикасна урбана самоодбрана за жене“. Немице и Францускиње су као главни разлог недостатка заштите од стране својих момака и мужева навеле недостатак искуства у борби, страх од бола, повреда и смрти. Мушкарци се такође плаше повреда које им неће омогућити да наставе да раде и воде друштвени живот, радије позивају полицију или чекају да „посебно обучени полицајци“ дотрче на вапаје за помоћ и спасу их пре; дешава се нешто непоправљиво. Други разлог зашто су Европљани навели је страх од последица. Мушкарци се не заузимају ни за себе ни за своју породицу ако их на улици вређају придошлице. Стајаће и слушати гадне ствари, највише снимаће телефоном шта се дешава. Ствар је у томе што је европско законодавство у таквим ситуацијама увек на страни миграната, а становништво се плаши да ће било… Čitaj više »

nekoime
17 dana prije

Robin Ud iz EUwood…

Protiv Sistema
17 dana prije

eu propala zajednica ne posjeduje neka rudna bogatstva već ovisi o uvozu ili pljački svega. U 21 stoljeću apsolutno nema mjesta za razvijeno bogatsvo i industriju bez tih resursa. U takvom svijetu tvoj susjed Rusija posjeduje najveća prirodna bogatstva (gomila toga još neistraženo u Sibiru). Umjesto da njeguješ dobrosusjedske odnose i probaš dobaviti ta rudna bogatsva po što boljoj cijeni ti izazivaš svađu, kradeš tuđi novac, naoružavaš ukrajinu. Koji moron moraš biti da to radiš ? Mislim možeš probati to opljačkati ratnim pohodom ali sa vojskom koja je porazila Napoleona i Hitlera ja ne bi ratovao. Možda će komesari iz eu komisije ursula, borel, anemija ili davos mladi lideri berbok, makron, meloni ratovati ?

Ivek
17 dana prije

Lako za pare,nekoliko su ih naštampali EU i USA, nego njima treba topovskih mesa kojeg love po Ukrajini, evo čitam na pernarovom telegramu, da će ovi šta ih love po cesti imati pravo da ih ubiju ako im se suprotstave, to je ta EU demokracija..

Bruno
17 dana prije

Zašto ovog majmuna , Ursulu i ostalu gamad nazivaju briselska elita. Oni su đubrad, govna, majmuni, kreteni, idioti, nemoralni, polovi, kradljivci, manipulatori i novinari bi trebali da ih zovu pravim imenom. Baš puno imena. Bogat jezik.Možda bi se smanjio broj onih koji hoće u EU strukture.

Jomla
17 dana prije

Ako je neki novac zaplijenjen, onda se njime ne mogu vršiti nikakve operacije, pa ni okamaćivanje. Dakle, tko je operirao zaplijenjenim novcem?
Al’ na “zapadu” ništa novo, pravila bez pravila… il’ što bi rekla moja kona: ja pravila kolač i isp’o odlično, jbg 😛 😛

Max
17 dana prije

Otimačina.

Baraba
17 dana prije

Po toj logici, država može zaplijeniti bilo šta, čuj kamate.A šta ako sutra moraju vratiti cijeli iznos+kamate na kamate.

Bruno
17 dana prije

Što nije pizdu matere svoje i ženturače svoje predao Ukrajini? Imao bi više korist. Ovako će naši praunuci vraćati dugove Rusima. Veliko pretakanje ruskih para u privatne EU džepove. Kao i libijskih, sirijski, venecuelanskih, iračkih i afganskih. Samo što su ovo jadne i neobrazovane zemlje.

Protiv Sistema
17 dana prije

Ali mislim stvarno kad pogledaš te komesare ili mlade lidere:

  • berbok – plesačica na štangi poznata po tome da Putin treba promijeniti svoje stavove za 360 stupnjeva. Dijete u osnovnoj školi zna što znači okrenuti se za 180 ili 360 stupnjeva. To je ministar u njemačkoj vladi
  • anemija – šta uopće reći o tom stvoru
  • makron – čovjek sa ozbiljnim psihičkim devijacijama
  • sana marin iliti Dancing queen iz finske koja partija u uredu pod teškim opijatima
  • meloni koja ne skriva svoj fašizam
  • ursula zvana pfajzer provizija
  • mišel – smiješnika čovječuljak koji liči na Gruča iz stripa
  • šolc – kobasica kako ga je nazvao sam zelenski

A svi su podređeni zelenskom koji je više pod utjecajem kokaina nego čist

Schwarze Hunderte
17 dana prije

Upravo su shebali , vlastiti , bankarski sustav 👏 .Ne znam ikoga sa kapitalom tko će nadalje , držati dragocjenosti u njih a da je pri zdravom razumu …

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI