EU prijeti izraelskim čelnicima osobnim sankcijama

Josep Borrell
30 komentara

Šef vanjske politike Unije Josep Borrell osudio je napade koji “teroriziraju” palestinske civile

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell osudio je najnoviji napad izraelskih doseljenika na palestinsko selo na Zapadnoj obali, zaprijetivši da će predložiti sankcije njihovim pristašama, uključujući one u izraelskoj vladi.

U četvrtak su se pojavili medijski izvještaji da su maskirani izraelski doseljenici napali palestinski grad Jit na okupiranoj Zapadnoj obali.

Nasser Sedda, čelnik gradskog vijeća, rekao je za CNN da su deseci napadača ispalili metke, prskali suzavac na stanovnike i zapalili nekoliko zgrada i automobila.

Izraelske obrambene snage (IDF) potvrdile su napad, rekavši da su izraelski napadači zapalili i bacali kamenje i Molotovljeve koktele prije nego što su ih izraelske snage sigurnosti rastjerale.

“Iz dana u dan, u gotovo potpunoj nekažnjivosti, izraelski doseljenici raspiruju nasilje na okupiranoj Zapadnoj obali, pridonoseći ugrožavanju svake šanse za mir”, rekao je Borrell u objavi na X (bivši Twitter).

“Izraelska vlada mora odmah prestati s ovim neprihvatljivim radnjama”, naglasio je u sljedećem tvitu, potvrdivši svoju “namjeru da podnese prijedlog sankcija EU protiv onih koji omogućuju nasilne doseljenike, uključujući neke članove izraelske vlade”.

Palestinski zdravstveni dužnosnici rekli su, kako navodi Euronews, da je u nasilnom napadu poginuo 23-godišnji Palestinac, a drugi je teško ozlijeđen. U međuvremenu, palestinski Crveni polumjesec priopćio je da su dvije osobe zatražile liječničku pomoć zbog ozljeda od kamenja, a drugima je potrebna pomoć zbog udisanja dima.

Komentirajući napad, izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je da će “oni koji su odgovorni za bilo kakav prekršaj biti uhićeni i suđeno” uz “najveću oštrinu”.

Izraelski rat s Hamasom i opsada Gaze posljednjih su mjeseci izazvali međunarodne kritike, uključujući prijetnje sankcijama. Zapadni Jeruzalem nedavno je doživio stalni pad podrške Zapada zbog sve većeg broja mrtvih i produbljivanja humanitarne krize u enklavi.

Ranije ovog tjedna, Borrell je okrivio dvojicu članova kabineta, ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben-Gvira i ministra financija Bezalela Smotricha, zbog “ratnih zločina”, upozorivši da bi se mogli suočiti s međunarodnim sankcijama.

eugazaIZRAELJosep BorellPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
29 dana prije

Zašto se to prema njima naziva prijetnja a prema Rusima sankcije?

Max
29 dana prije

Dugo im je trebalo.

Ivana Podravec
29 dana prije

Naglasak je na riječi ” prijeti”. Zašto EU samo prijeti ? Zašto se ne ponašaju prema Netanyahu kao prema Putinu i zašto ne uvedu sankcije Izraelu kao Rusiji ?

FELIX
29 dana prije

DO SADA NISAM CUO DA BI EVROPA PRETILA MUSLIMANSKIM VODZAMA TERORISTICKIH ORGANIZACIJA.

Zmаj-nаjpraviji
29 dana prije

Đe ona smutljiva buha što non-stop gnjavi okolinu sa bajkom o hazarima? Vidiš, nulo, šta piše? Piše: “Izraelske obrambene snage (IDF) potvrdile su napad…”

Nema, nulo, nikakvih mitskih hazara, već tvoji pravi, pravcati čifuti vrše genocid nad Palestincima.

Tupko Glupko
29 dana prije

Borrell će, kao i obično, iskazati nezadovoljstvo, osuditi verbalno počinitelja, i tako u nedogled, a bilo kakvih, makar i onih najbenignijih, npr. sportskih sankcija Izraelu biti neće.

Da je ubijeno i 400.000 Palestinaca u Gazi, a ne 40.000 od strane Zidova kao do sada, vjerojatno bi bila ista priča.

I tako se frustracija u Arapa sa EU politikom neprekidno diže, a u isto vrijeme ulaze milijuni njihovih inžinjera i doktora zbog EU politike, a koji su ovdje zbog okupacijskih ratova izuzetnih i odabranih na Bliskom Istoku.
Stvarno, što može poći po zlu?

Bruno
29 dana prije

Josep Budaletina Borell mora da je u rodu s Volodimirom Budaletina Zelenski. Pa on je jednom nogom u grobu a druga mu je na kori od banane. I ta Budaletina upravlja mojim novcem. Ja mu nisam dao taj mandat. Što više ne obuče uniformu i zajedno sa Ursulom Budaletina von der Leien ne ode u Kusrsku oblast svojim novcem i svojim životima pomoći Ukrajince? Mora da smije nekom Ćifutu uvesti sankcije. Ama da je smećar Ćifut u Madridu, skino bi gaće i naguzio mu se.

Schwarze Hunderte
29 dana prije

Ovaj entitet je jedini smješniji od Joe Biden 😁

T. Gorski
29 dana prije

Gospodo “europoejci i intelektualci” !

VI ste obično ispuhano prdalo i niste u poziciji da VI kao nešto prijetite, a što je još najgore, nikoga više niste u stanju ubijediti da vaša rječ nešto vrijedi.

Vlastitu savjest ne možete oprati praznim obećanjima
Prema tome, ne laprdajte i ne prd*te.

VI ćete, kao i do sada, raditi onako kako vam kriminalci preko “bare” narede. TOČKA !

Darko
28 dana prije

Jako se židovska gamad boji ovakvih prijetnji olinjalih EU šugavaca i majmuna. Gdje su sankcije kakove su ispostavili Rusiji za židovska zlodjela koja su tisuću puta gora od ruskih koji se bore sa ukrajinskim fašistima? Kada su žido fašisti u pitanju toj se stoci još pomaže sa strane EU u masovnom genocidu koji provode? Kamo sreće da ih je Hitler sve pustio kroz dimnjak..

Josip
28 dana prije

Sa ovim majmunima na celu s orangutanicom Ursulim, a koji su zahvaljujuci kretenima u EU Parlamentu opet zasjeli na celo EU, Europi ne preostaje nista drugo nego totalni raspad u najboljem slucaju , a u najgorem po svemu sudeci opet u moru krvi.

Ico
28 dana prije

Josep Borrell je umno potkapacitirani korumpirani šarlatan.
Skinite mi, već jednom, s Qrca Židove iz Izraela koji sreću svoga naroda grade na nesreći tuđeg naroda, glupih Palestinaca.
Palestinci su umno inferiorni u odnosu na Židove. Treba ima dati Qrac, a ne državu, država se ne daje, nego zaslužuje.
Najgluplji Armenac je inteligentniji od najinteligentnijeg Židova, kazao mi je 1983.g. u Moskvi tadašnji precednik Černjenko.

123
26 dana prije

Čim su rusi pokrenili specijalnu vojnu operaciju, odmah su uvedene prve sankcije Rusiji. Nije trebalo dugo čekati.
Ova govna napadnu sami sebe, zatim iz “osvete” pobiju 40 000 ljudi, većinom žena i djece, i licemjernoj europskoj uniji se tresu gaće da ne bi neko slučajno spomenuo izasraelu sankcije.

Ugl., sve ide po planu… baš kako je Albert Pike pisao onom Mazziniju….

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI