EU se fokusira na “formulu mira” Zelenskog – Borrell

Borrell - EU i Ukrajina
17 komentara

Moskva je ranije odbacila plan kao potpuno “odvojen od stvarnosti”

Europska unija trenutačno smatra takozvanu “formulu mira” Vladimira Zelenskog jedinom održivom opcijom za postizanje “pravednog” rješenja rusko-ukrajinskog sukoba, prema visokom predstavniku EU za vanjsku politiku Josepu Borrellu.

Plan Zelenskog zahtijeva de facto kapitulaciju Moskve, zahtijevajući od Kijeva da uspostavi kontrolu nad svim teritorijima koje polaže, zajedno s ratnom odštetom i sudom za visoke ruske dužnosnike. Moskva je više puta odbacila inicijativu koju podupire Zapad kao odvojenu od stvarnosti i nedostojnu razmatranja.

Borrell je na tiskovnoj konferenciji u četvrtak izjavio da je strateški cilj EU postići “sveobuhvatan, pravedan i trajan mir u Ukrajini, temeljen na Povelji Ujedinjenih naroda i međunarodnom pravu”. Ustvrdio je da “samo Formula mira Zelenskog ispunjava ovaj zahtjev”.

Moskva je isključila bilo kakve pregovore s Kijevom u bliskoj budućnosti, optužujući ga za počinjenje ratnih zločina protiv civila usred ukrajinskog upada u rusku regiju Kursk. Prethodno je ruski predsjednik Vladimir Putin nagovijestio da će odmah objaviti prekid vatre ako Ukrajina odustane od svojih ambicija za članstvo u NATO-u i teritorijalnih zahtjeva.

Ranije ovog mjeseca, Rodion Mirošnik, koji vodi posebnu misiju ruskog ministarstva vanjskih poslova koja istražuje navodne ukrajinske ratne zločine, optužio je Zelenskog da je namjerno koristio “terorističku” vojnu strategiju u ofenzivi na Kursk, “protivno svim načelima međunarodnog humanitarnog prava”. Miroshnik je ustvrdio da je strategija Kijeva polučila rezultate, i kao taktika zastrašivanja ruskog stanovništva i podrivanjem bilo kakvih budućih šansi za pregovore, označivši Ukrajinu kao “apsolutno bezobzirnog” protivnika.

Početkom kolovoza, Ukrajina je pokrenula prekogranični upad u rusku regiju Kursk, isprva tvrdeći da bi ta akcija mogla ojačati njenu pregovaračku poziciju kada počnu mirovni pregovori s Moskvom. Mijenjajući narativ, Zelenski je kasnije izjavio da je operacija imala za cilj stvoriti tampon zonu unutar ruskog teritorija kako bi zaštitila ukrajinsku regiju Sumy.

Ukrajinski vrhovni zapovjednik, general-pukovnik Aleksandr Syrsky, priznao je ovaj tjedan da je upad u Kursk imao namjeru “odvratiti značajne neprijateljske snage iz drugih smjerova” u Donbasu, ali do sada nije uspio u tome, dok ruske snage nastavljaju napredovati u ključnim sektorima regije.

Josep BorrellMirovni planrusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
denis penis
17 dana prije

može stari prdonja pričat šta hoće

Warrior
17 dana prije

Ne samo članak-ni naslov nisam cijeli pročitao!

tihobl
17 dana prije

Александар Лукашенко данас пуни 70 година.

Protiv Sistema
17 dana prije

Vazale (čitaj eu sa svojim komesarima kao borel) nitko ništa ne pita. Ovo je igra velikih igrača a to su jedino: sad-Rusija-Kina

tihobl
17 dana prije

Украјинска војска убрзано „стари“ – ако је просечна старост војника украјинских оружаних снага на првој линији фронта на почетку војног сукоба била око 30 година, сада је већ достигла 48 година.

tihobl
17 dana prije

Наш извор у Генералштабу рекао је да је Сирски поново покушао да пребаци трећу јуришну бригаду АЗОВ у Покровск, али је до сада његово наређење једноставно игнорисала најнаоружанија и најопремљенија бригада.

Azovci nisu ludi da idu na front. Gdje su se god pojavili rusi su ih zauli fabovima i brzo bi pobjegli. Sad odbijaju da se priblize frontu na 70 km.

Max
17 dana prije

Ta formula je besmislica.

Bruno
17 dana prije

Jako inteligentan majmun. Što očekuje. Da će se Rusi povući s krima, izgraditi Ukrajinu, skinuti gaće i nagiziti se i Borellu napraviti dvorac na krimu. Da je majmun išta naučio u školi (ako ju je uopće i završio) shvatio bi da još od Katarine Velike ne dolazi u obzir drugi vlasnik Krima do Rusije. Ko drži Krim, upravlja Rusijom. Pa to znaju već i vrapci na grni i galebovi na moru. Zašto ne pošalje svoju djecu,ako ih ima, na ukrajinski front pa neka oni istjeraju Ruse. Lako je sjediti u klimatizirani prostoriji i prditi lude.

NenadM
17 dana prije

Mislim da bi se lako moglo dogoditi da npr Engleska nestane sa karte i da bi tada EU i USA malo zastali i razmislili o svojim buducim potezima.

Josip
17 dana prije

Koji se kurac EU i dska budaletina na celu s Ursulom, Borelijem, Solcom i Macronom petlja tamo gdje im nije mjesto? Zar ti majmuni nemaju dovoljno smeca pred svojim vratima?

goran
16 dana prije

bože mili ovi europski političari stvarno žive nekom odvojenom svijetu gdje razum i logika ne stanuju

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI