EU “žali” što je Mongolija odbila da uhapsi Putina

Vladimir Putin u Mongoliji
35 komentara

Evropska unija je “primila na znanje” posjetu ruskog predsjednika Vladimira Putina Mongoliji i izrazila žaljenje što vlada u Ulan Batoru nije privela svog gosta.

Putin je proveo dva dana u Mongoliji, učestvujući u bilateralnim pregovorima i obilježavajući 85. godišnjicu pobjede nad carskim Japanom u Drugom svjetskom ratu u bici na Khalkhin Golu. “Predsjednik Putin je pod nalogom za hapšenje MKS-a zbog međunarodnih zločina, posebno navodnih zločina protivpravne deportacije i nezakonitog transfera djece”, navodi se u saopćenju EU u utorak.

” EU žali što Mongolija, država potpisnica Rimskog statuta MKS-a, nije ispunila svoje obaveze prema statutu da izvrši nalog za hapšenje “, dodaje blok.

ICC je izdao nalog za Putinovo hapšenje u martu 2023. godine, uprkos tome što nema nadležnost nad Rusijom. Moskva je odbacila optužbe suda kao neosnovane. Ruski predsjednik otputovao je u Mongoliju na poziv svog kolege Ukhnaagiina Khurelsukha i sastao se sa najvišim zvaničnicima u Ulan Batoru kako bi razgovarali o strateškom partnerstvu dvije zemlje.

I Ukrajina i Međunarodni krivični sud zahtijevali su Putinovo hapšenje od Mongolije, ali Kremlj je rekao da “nema zabrinutosti”, jer su sva pitanja unaprijed razrađena s Ulan Batorom. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je ispratio Putina u Mongoliju, rekao je da je prirodno da se ljudi s “nacističkim djelima” brinu za dva susjeda koji su se borili rame uz rame u Drugom svjetskom ratu.

„ Žalim ih ako su zabrinuti zbog ovoga “, rekao je Lavrov novinaru Pavelu Zarubinu u utorak.

euMongolijaPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
12 dana prije

Jbt, od pedesetak azijskih zemalja tek Japan, Mongolija, Kambodža, Bangladeš i Tajland priznaju jurisdikciju MKS-a u Haagu.

Jaka su muda tamo.

Kao i na Bliskom Istoku.
Tamo tek Afganistan (okupiran 20 godina od izuzetnih), Jordan (slizan sa odabranima) i Tadžikistan priznaju jurisdikciju MKS-a.

Ni pola Afrike ih ne prizna.

Mogla bi Mongolija povući svoj potpis.

nastran
12 dana prije

mogu svi skupa žaliti što su se uvukli u ovu ukrajinsku avanturu i zapravo ekonomski sjebali EU

tihobl
12 dana prije

Sta kazu u Brisleu: SVO je hibridni rat koji Rusija vodi protiv nas. Smanjuje nam odbrambene kapacitete, rusi nam ekonomiju, vodi propagandno-psiholoski rat i narusava nam ugled u svijetu.
Zato moramo kazniti RF novim krugom sankcija.

Schwarze Hunderte
12 dana prije

Uh , uh ! Ima li tko rupčića ? Tko dirao dijete ?

Max
12 dana prije

Neka se žale djedu mrazu.

NenadM
12 dana prije

Neka uhapse Netanyahua, Ursulu van der Layen.. ili Zelenskoga zbog ratnih zlocina i terorizma..

Lucija, prva
12 dana prije

NAVODNO.
Sad molim lijepo dokaze za tu priču ?
Ko je to vidio i provijerio ?
Inače se ide samo o prediktivnom programiranju.

Drago
11 dana prije

A sta je EU? Kao neka sila? EU je jedno obicno zlo

Darko
11 dana prije

Ako koga treba uhapsiti to je ona krmača Ursulu i fosil poput Borelija. Što prije se ta gamad ukloni s čela EU to će posljedice biti manje.

fbslo
11 dana prije

Kod nas u Slo kažemo:
Lahko je s tujim kurcem po koprivah opletat…

Baš me zanima, dali bi ga uhapsili u Parizu ili Berlinu… Dobili bi Sarmat ili Satanu u poklon…

onaj najglu...Dalton
11 dana prije

Kako Mongoli mogu dati prednost nekakvim investicijama, ugovorima za plinovode, gradnju nuklearnih elektrana, trgovinskim odnosima s Rusijom naspram Rimskom statutu…
Kojeg je ustalom prije samo dva tjedna ratificirao i sam Zelenski.

P.S.
Vlasti Crne Gore uspjele su smanjiti udio ruskih turista na 8 posto, čime je smanjena ovisnost o ruskom turističkom tržištu i investicijama…

“Bila je to teška odluka, ali donijeli smo je jer je bilo potrebno uskladiti vanjsku politiku s EU-om i nastojati postati dio zajednice”, veli Milojko ” Mickey ” Spajić, predsjednik vlade Crne Gore

Bruno
11 dana prije

Garant mira u Ukrajini nije bila Mongolija, Već Francuska i Njemačka. Zažto ne hapse Olanda i Merkel? Priznali su da će naoružavati Ukrajinu sve dok ne povrate Krim. Ko je krivac za ovaj rat.Oland, Merkel, Porošenko,Nuland i HTV, zbog širenja dezinformacija na 2 programu od 3.9. Pripremaju narod da im je obaveza slušati britanskog čupavog narkomana Borisa i ukrajinsku narko mafiju, koja se toliko obezobrazila da naređuju svim državnicima svijeta. Šaka propali filmadžija.

Zoro
11 dana prije

svrha ovog sa takozvanim sudom je ljudima staviti u uši da je Ruski Presjednik trećerazredni igrač iz trečeg svijeta i da su anglosasi glavni, a pričaju se totalne gluposti ne znam kako niko to ne komentira ako Rusija ne priznaje taj sud od kuda njemu jurisdikcija nad Ruskim građanima????????????????? ili opet anglosasi siluju međunarodno pravo i logiku a kvislinzi potvrdno klimaju glavom????? zar presjednici nemaju diplomatski imunitet??????? ili opet anglosasi kroje zakone kako njima paše a kvislinzi plješču????? zar anglosasi nisu donili zakon da če vojnom silom oslobodit svakog njiovog građanina i njihovih saveznika koga taj samozvani sud uapsi, pom kom pravu Rusija ne može učiniti to isto?????????? kvislinzima ne smeta dvostruki standardi oni smatraju da anglosasi tribaju vladat a oni če ka pasići mavat repom i lajat na koga gospodari kažu zar pokušaj ugrožavanja sigurnosti presjednika svjetske supersile nije objava rata toj zemlji po međunarodnim običajima???? i ko če… Čitaj više »

Franjo Vinkovski
11 dana prije

Jevrejski Haag ne priznaje 80% sveta. Šta oni misle tko su, kretenčine…

abc
11 dana prije

Hapšenje stranog diplomata sa imunitetom bi značilo kršenje međunarodnih diplomatskih pravila, a to bi značilo direktni vojni napad na suverenu državu. Po tom pravilu bi Rusija mogla direktno napasti državu ili zbir država, koje bi naredile zatvaranje ili likvidaciju njihovog diplomate. Po zapadnoj Evropi bi počele nicati jako ubitačne, otrovne i velike gljive. A umjesto Putina bi Rusi odabrali militarističkog vođu, koji bi išao u direktni rat sa cjelim zapadom. Na njegovu stranu bi stala bar polovina sveta i vrlo jakih istočnih država. Dok bi zapadna i srednja Evropa prestala organski postojati.

Protiv Sistema
11 dana prije

EU hrpa bezličnih apartčika kojima se smije pola svijeta

Josip
11 dana prije

Kada ce Rusija izdati nalog da se uhiti i sudi Ursuli V.D.L.? Koliko je mrtvih Rusa zbog te olinjale krmace?

Karma
11 dana prije

Hazarska gamad moze Vladimiru puhati frulu medju noge
Slobodna Palestina!

DEDA
10 dana prije

Čuj ove okupatore!Kralj Leopold napravio genocida u africi ali zaboravlja se.

DEDA
10 dana prije

Najveća kolonialna gamad je u evropi al opet zaborav.

Gad
10 dana prije

Kakve vi veze imate s Mongolijom i Rusijom, stvarno svašta majka okoti. Ajde tamo u kut i tetovirajte si svastiku na čelo.

dona
10 dana prije

ovi zapadnjaci stvarno zabrijali da su bitni

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI