EU želi da ukloni Mađarsku iz predsjedavanja blokom

Erdogan
14 komentara

Evropska unija traži načine da ukloni Mađarsku iz predsjedavanja blokom nad ukrajinskom “mirovnom misijom” premijera Viktora Orbana , rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan medijima u nedjelju.

Budimpešta trenutno ima šestomjesečno predsjedavanje Vijećem Evropske unije, tijelom koje definira ukupni politički pravac i prioritete bloka.

Orban je ranije ovog mjeseca krenuo u, kako je rekao, ukrajinsku ‘mirovnu misiju’, s ciljem pronalaženja rješenja za sukob u razgovorima sa njegovih “pet glavnih aktera” – Ukrajinom, Rusijom, Kinom, EU i SAD. U sklopu misije, sastao se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, što je izazvalo bijes među liderima EU. Erdogan se prisjetio svog sastanka s Orbanom na marginama samita NATO-a u Washingtonu ranije ovog mjeseca. Mađarski premijer je podijelio svoje planove da se sastane i sa kandidatom za predsjednika SAD Donaldom Trumpom, rekao je Erdogan.

„Sljedećeg dana su počeli intenzivno da kritikuju Viktora Orbana. Rekli su: “On je rekao ovo, rekao je ono, mi se ne slažemo sa onim što je Viktor rekao, nije tačno ono što je rekao.” Gospodin Orban je otišao u Moskvu, kao što znate, i oni su ga kritikovali. Otišao je u Kinu i kritizirao ga na isti način”, rekao je Erdogan, prenosi list Hürriyet.

Evropski parlament je prošle sedmice osudio Orbanovu posjetu Moskvi, opisavši je kao “eklatantno kršenje sporazuma EU i zajedničke vanjske politike”. Novoizabrana predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen osudila je Orbanovo putovanje kao “misiju umirenja”. „Sada kalkulišu kako da uklone Mađarsku iz predsedavanja EU“, rekao je turski predsednik.

Moskva je prošle sedmice rekla da kritika EU Orbana zbog njegove mirovne inicijative za Ukrajinu pokazuje da je Brisel odlučio da podrži Ukrajinu vojno i da se njegova proratna politika neće promijeniti.Tokom sastanka u Washingtonu, mađarski lider je pozvao turskog predsjednika da mu se pridruži u naporima za pronalaženje mirnog rješenja ukrajinskog sukoba. U nedjeljnom intervjuu, Erdogan je pozvao na “strpljenje” i izrazio nadu da ćemo “kada dođe vrijeme, zajedno učiniti ono što je potrebno”.

erdoganeumađarska
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 mjesec prije

Eto zavrnuli su madjarima dotok energije iz Rusije kao nagradu…
Koji je to konc logor , ta eu..

tuf
1 mjesec prije

Tipično kažnjavanje neposlušnosti u autokratskom režimu koji ne trpi alternativna razmišljanja.
Pogledajte kako su većinu u europskom parlamentu ukrotili. Primaju izdašne plaće, šute i glasaju kako im je naređeno. Sad su čak još više prorijedili neovisne glasove. I zaista sada tragikomično podsjećaju na ‘zlatna doba’ komunističkih partija.

Darko
1 mjesec prije

EU demokraciju na čelu s kriminalnom korumpiranom krmačom Ursulom i majunom Šolcom 🙂 A u PM u koju smo se mi vukojebini zaletjeli?

abc
1 mjesec prije

Evropski parlament podsječa na parlament informbiroja iz najboljih godina Sovjetskog Saveza. Čak mu Severnokorejci zavide.

1 mjesec prije

Hungary will not approve the allocation of 6.5 billion euros from the Peace Fund to EU countries for weapons to Ukraine until Kiev resolves the issue of oil transit from the Russian Federation – Hungarian Foreign Ministry

Max
1 mjesec prije

Živa istina.

opetlazes
1 mjesec prije

Demokratski.

Ico
1 mjesec prije

EUropska Komisija je kopija Politbiroa Sovjetskog Saveza! Tu nema razlike.

Bosanac
1 mjesec prije

Jebe lud zbunjenog a obican narod ce sve to platit.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI