Evo zašto neće biti svjetskog rata oko Bliskog istoka

Kriza na Bliskom istoku
174 komentara

Regija će nažalost uvijek biti izvor loših vijesti, ali velike sile neće riskirati širi sukob oko toga

Razrađeno ubojstvo vođe Hamasa u Teheranu neizbježno će dovesti do još jednog kruga akutnih međunarodnih napetosti na Bliskom istoku. Još ne znamo točnu prirodu uzvratnog udara koji je iransko vodstvo obećalo Izraelu. Ali vjerojatno će uslijediti u bliskoj budućnosti. Ovo je mnoge promatrače istinski zabrinulo oko širih implikacija za regiju i svijet.

Već gotovo godinu dana svjedoci smo ozbiljnog pogoršanja odnosa između Izraela i njegovih susjeda. Iran, u čijem se glavnom gradu dogodio teroristički napad, tradicionalno je na čelu borbe protiv Izraelaca i njihovih zapadnih saveznika. Pritom moramo uzeti u obzir dvije osobitosti onoga što se događa. Prvo, nema objektivnih razloga za istinski međudržavni rat velikih razmjera u regiji. Drugo, sukob bi imao ograničen učinak na svjetske poslove u cjelini.

Nema sumnje da će se snovi o relativno mirnoj ravnoteži na Bliskom istoku morati napustiti, ako ne zauvijek, onda za jako dugo vrijeme. Smanjenje američke sposobnosti da intervenira u bliskoistočnu politiku dovelo je do ideje da će zemlje u regiji moći same pronaći načine zajedničkog života, a da ih Washington ne drži za ruku. Ali sada se ta očekivanja čine vrlo preuranjenima.

Domaći problemi Izraela stvorili su uvjete da njegova vlada izabere tradicionalni put sukoba umjesto suradnje sa susjedima. Ostale države su reagirale u skladu sa svojim mogućnostima.

Međutim, prerano je misliti da bismo kao rezultat mogli vidjeti veliki regionalni rat. U svakom slučaju, nema očitih preduvjeta za to. To se, naravno, može usporediti sa svim prethodnim sukobima velikih razmjera oko Izraela u drugoj polovici dvadesetog stoljeća. Ono što se u ovom trenutku čini vjerojatnijim jest da će njegovi susjedi i protivnici pokazati suzdržanost.

Prvo, zato što nitko od njih trenutno ne vodi revolucionarnu vanjsku politiku. Sve do sredine 1970-ih većina arapskih zemalja u regiji bila je zahvaćena radikalnim nacionalizmom, uzrokom većine ratova. Izrael je, sa svoje strane, također bio u usponu, a velike konfrontacije sa susjedima bile su nastavak njegove unutarnje dinamike.

Situacija je danas nešto drugačija. Svi susjedi Izraela su ili uspostavljene države ili se suočavaju s ozbiljnim unutarnjim poteškoćama. Čak ni Iran, koji izgleda najodlučnije, više nije revolucionarni entitet kakav je bio prvih 10-15 godina nakon pada šahovog režima i uspostave Islamske Republike 1979. Drugim riječima, susjedi Izraela nemaju razloga preuzeti rizike koje bi veliki rat sa sobom nosio. A za tango je ipak potrebno dvoje. Konkretno, niti jedan od susjeda Izraela koji je u stanju voditi veliki rat nema vlastite teritorijalne sporove s njim. I čini se da trenutačno nema domaćih političkih razloga za nabijanje.

Dakle, relativno ozbiljan oružani sukob moguć je samo u slučaju masovnog napada Izraela na nekog od susjeda. Takva se perspektiva još ne nazire.

No čak i ako prihvatimo teoretsku mogućnost velikog rata, potencijal njegovog utjecaja na svjetsku politiku i gospodarstva daleko je od očitog. Vrlo je vjerojatno da bi ti učinci bili ograničeni na domaća pitanja. Drugim riječima, rat bi utjecao na ravnotežu između velikih sila, predstavljajući im dodatne prednosti ili probleme. Ali to ne bi promijenilo njihov položaj u tolikoj mjeri da ih natjera u egzistencijalne probleme.

Jedinstvena pozicija nuklearnih velesila je da im samo vršnjaci mogu predstavljati stvarnu opasnost. Samo izravna akcija usmjerena na međusobnu sigurnost mogla bi navesti SAD ili Rusiju da zaključe da je prijetnja vrijedna tako monstruoznog rizika kao što je pozivanje na njihove jedinstvene vojne sposobnosti.

Posjedovanje nuklearnog oružja stavlja ogromnu odgovornost na čelnike tih dviju velikih sila. A ta odgovornost je samo prema vlastitim građanima i vlastitoj državi. Stoga se čini vrlo malo vjerojatnim da bi ih regionalni sukob doveo do izravnog sukoba – čak i ako su neizravno uključeni.

Iz povijesti se sjećamo da su tijekom Hladnog rata SSSR i SAD otvoreno podržavali svoje glavne protivnike na Bliskom istoku. Moskva je, kao što znamo, čak poslala značajan broj savjetnika, zajedno s oružjem, u arapske zemlje. Washington je sa svoje strane svom snagom podržavao Izrael. Ali to nije stvorilo situaciju u odnosima SSSR-a i SAD-a sličnu Kubanskoj krizi iz 1962., kada smo stvarno bili na rubu svjetskog rata. Jednostavno zato što je u tom trenutku prijetnja bila obostrana i usmjerena prema teritoriju SSSR-a i SAD-a. Ostali regionalni sukobi, čak i Koreja 1950.-1953., u kojoj su se borili sovjetski piloti, nisu stvorili krize ovakvih razmjera.

Naravno, mogli bismo biti u krivu, pogotovo ako političke elite Zapada ne pokazuju dobro strateško razmišljanje. Ali aksiomski je da se odnosi između nuklearnih supersila odvijaju na drugom planu od ostatka međunarodne politike. A svi regionalni sukobi, čak i oni najnasilniji, u domeni su konvencionalne politike i stoga ne predstavljaju izravnu i neposrednu prijetnju opstanku tih sila.

Stoga zadržavaju sposobnost da ostanu odvojeni od bilo kakvih promjena u ravnoteži snaga uzrokovanih sukobima između njihovih saveznika.

I čisto teoretski, vjerojatnost da bi čak i veliki – ne daj Bože – rat na Bliskom istoku ugrozio opstanak cijelog čovječanstva je minimalna.

I ne samo tu: vjerojatni sukob između SAD-a i Kine oko Tajvana također bi imao dobre izglede da ostane na razini običnog velikog sukoba. To može biti jedan od razloga zašto je kinesko vodstvo suzdržano i smireno reagiralo na sve neprijateljske nestašluke Amerikanaca.

Situacija na Bliskom istoku će nažalost uvijek biti izvor uznemirujućih i vrlo tužnih vijesti. Morat ćemo se naviknuti na činjenicu da će sve dok Izrael postoji, njegove interakcije sa susjedima ostati složene i, u nekim slučajevima, krvave. Ali čak i ako bi židovska država na kraju nestala, nije sigurno da će drugi izvori regionalnih napetosti slijediti njezin primjer. Ne zaboravite da Iran također ima teritorijalne sporove sa svojim zaljevskim susjedima.

Težina civilnih žrtava i flagrantno kršenje međunarodnog prava trebali bi izazvati osudu i diplomatsku akciju Rusije i svih zemalja koje su predane mirnom rješavanju sukoba. Ali eventualno smanjenje napetosti u regiji ostat će, naravno, stvar samih država kojih se to tiče.

Autor: Timofey Bordachev

bliski istokiranIZRAELRat
Pretplatiti se
Obavijesti o
174 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
xyz
1 mjesec prije

“Treći svjetski rat mora biti podstaknut iskorištavanjem različitosti između političkih cionista i vođa islamskog svijeta. Rat treba biti vođen na takav način da se islam i politički cionizam međusobno unište. U međuvremenu, ostale će nacije još jednom biti podijeljene po tom pitanju. Nahuškat ćemo nihiliste i ateiste, isprovocirat ćemo ogromnu socijalnu kataklizmu koja će u svojim strahotama narodima jasno pokazati učinak potpunog ateizma, izvor divljaštva i najkrvavijeg previranja. Tada će širom svijeta građani biti prinuđeni braniti se od revolucionarnih svjetskih manjina, istrijebiti uništavače civilizacije i gomile, razočarane hrišćanstvom, čiji će deistički duh od tog trenutka biti bez smjera i cilja, žudeći za idealom, ali ne znajući na što bi usmjerili svoje obožavanje, primit će istinsko svjetlo kroz univerzalnu objavu čistog Luciferovog nauka koji će napokon biti iznesen pred javnost. Ta će objava biti rezultat općeg reakcionarnog pokreta koji će uslijediti nakon uništenja i hrišćanstva i ateizma, oba istovremeno pobijeđena i… Čitaj više »

JoeP
1 mjesec prije

Zaluđenost ratovima je fascinirajuća, još više sa projekcijama bliže ili dalje budućnosti, a sve se već dogodilo šta se sad gleda i o tome pizdi bez veze.
Evo ovde na ovin prostorima svima razumljivoga jezika više o 20 godin nema rata, a zajednice su deteriorirale u svakome pogledu, nema segmenta života u kojemu se to nije dogodilo. Jedino će agenti matrixa reć kako to nije istina jer danas velika većina ima smartphone, a prij 20 godin ga niko nije ima 🙂

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

Iz rubrike: ”Amerikanci se zajebu, a drugi su im krivi….”

Svjetskog rata će biti…
Ali malo kasnije.

P.S.
Za rat i za razvod potrebno je dvoje…
I oboje su krivi.
I žena i punica…

Subaru avatar
1 mjesec prije

Sve je to jedan te isti stogodišnji rat. ima svoja tri ćina, naseljavanje, rođenje i ustoličenje rozmarine bebe kao novog (u stvari starog jer ista sila vlada od pamtivjeka) vladara planeta. Tkzv carstvima i imperijama kroz čitavu lažnu povijest upravljala je uvijek ista sila i ona sada u trećem činu stogodišnjeg rata želi žetvu zemljana koje je namjerno umnožila da pohlepom unište planet a kad budu umirali u mukama da se hrani njihovom energijom. Ovdje sam jednom pisao da će žrtve u ustoličenju biti sto puta više nego u rođenju. Kasnije čitam neki varanski ko fol institut isto piše.

Мргуд
1 mjesec prije

Наравно да неће. Балкан има предност.

anik
1 mjesec prije

Ovo sa 3 svjetskim ratom nama peru mozak več decenijama. Vjerovatno postoje krugovi v eliti koje ga žele, ali so još u manjini.

tihobl
1 mjesec prije

Nakon lanceta AI sad ugradjuju i u male dronove: У зони специјалне операције почели су да се користе беспилотне летелице Ветер ФПВ са вештачком интелигенцијом, које аутоматски циљају циљ без учешћа оператера. Ово је ТАСС-у саопштила прес служба компаније за развој. Функције вештачке интелигенције вам омогућавају да усмерите Ветер ФПВ дрон ка мети без додатног напора оператера. Појављује се ознака циља, мета се хвата, а дрон аутономно лети ка њој. Ово омогућава постизање жељених резултата у условима рада система електронске борбе. Наше беспилотне летелице успешно су прошле летне тестове Главне управе за иновативни развој Министарства одбране Руске Федерације, што је потврђено релевантним протоколима – напомињу у организацији. Уређаји се већ користе у зони специјалних војних операција. „Своје уређаје редовно испоручујемо у зону специјалне операције Обим испорука је достигао 3 хиљаде дронова месечно“, саопштила је компанија. Контрола и лансирање дронова „Ветар“ врши се на удаљеној удаљености од оператера. „Захваљујући нашој додатној… Čitaj više »

tihobl
1 mjesec prije

Traktorijada:

Режим Зеленског почео евакуацију Покровска.

NOME
1 mjesec prije

…neće biti rata zato jer će iran i saveznici kazniti izrael i združeni zapad maskirovkom koja uključuje stratešku suzdržanost tj čekajući da truli zapad propadne sam od sebe…..jer evo samo što nije…..naravno da će biti rata, ali smo onda kad ameri odluće kada i gdje……

negenocidaš
1 mjesec prije

e nermine, nermine ko te plaća za ovaj propagandni pamflet

Karma
1 mjesec prije

Cionizam je tumor planete

Max
1 mjesec prije

Nisam baš tako optimističan.

Jure
1 mjesec prije

Iran je formirao zajedničku formaciju od snaga osovine otpora koju je nazvao po Qassemu Souleimaniu !!! 20 tak % ove formacije čine borci iz Jemena koji na raznorazne načine stižu u Iran i Irak na dodatnu stručnu obuku. Usput da pomemen da je u onom napadu prije tjedan dana južno od Bagdada jedan od četvorice poginulih bio general iz pokreta Ansarallah Jemenskih Husa koji je poginuo obučavajući Iračane upravljanju bespilotnim letjelicama. Inače ta zajednička formacija za sada broji 10 tak tisuća pripadnika s tendencijom da broj bude više puta veći. Iran rasporedjuje saveznike (KO ŠTA)i po logici Jemenci će tući ciljeve da nanesu štetu ekonomiji kod okupacionih štakora jer Jemen skoro da i nema ekonomiju pa mu štakori nemaju gdje uzvratiti. Hizbollah tu ima potpunu slobodu jer IMA PRAVO da gadja i vojne i privredne i civilne objekte jer je u napadu na Dahiju u Beirutu osim Shukra poginulo i… Čitaj više »

FELIX
1 mjesec prije

TRECI SVETSKI RAT JE VEC POCEO PITANJE JE KAKO CE SE RAZVIJATI, MOZDA JE SADA SAMO UVERTURA.

držnedaj
1 mjesec prije

Klasičnog lll svjetskog najvjrovatnije neće biti.. jer i protvnici globalnog imperijalizma su u svim elemetima dorasli hegemonim silama zla! Čak imaju brže i ubojitije oružje a i moćnije vojske od sila osivine, kojima je cilj bio da svijet zastraše i pretvore NWO globalnu diktaturu.

Vrijeme
1 mjesec prije

Zemlja EU povećava uvoz ruskog LNG-aFrancuska je među najvećim kupcima ukapljenog prirodnog plina iz sankcionirane zemlje, pokazalo je izvješće   

1 mjesec prije

Živimo u vrimenu U P O Z O R E NJ A !!!

čudila se aman ja
1 mjesec prije

… vidim da debelih 25 dana NEBO nije ničim “prskamo”, vratila mu se prirodna boja i općenito dobar dojam ostavlja kad pogledaš…a sad,zašto je to tako…možda nestalo REAGENSA,tvornica istog možda uništena…božedaj! Ili, nedajbože, da NAJNOVIJA SPECIJALNA SOFISTICIRANA RATNA TEHNIKA zahtjeva čisto nebo….

Гавран
1 mjesec prije

Naši prvi , susjedi, a dalji rođaci, kupuju novo oružje za 5 milijardi.
Staro će poslati Ukrajini.
Jednim udarcem dve muve, Srbe i Ruse.
#
Mi ne treba ništa da radimo.
Susjedi dovoljno rade protiv sebe.

1 mjesec prije

Uglavnom sve je promašio.

Kako neko ko prati geopolitiku može da ne vidi da sukob na Blistoku nije lokalni već da je deo sveopšteg rata?!? Dovoljno je prisetiti se kako je Bibi skakao kao majmun u UN sa slikom bombe, gotovo plačići da “Iran mora da se zaustavi u pravljenju nuklearnog oružja i da u tom cilju mora da se pokrene vojna intervencija protiv Irana”. Davno je to bilo, ako je Izrael hteo samostalno u taj rat zašto je do sada čekao?

Ne, ovo je “logično proširenje” već pokrenutog svetskog rata – ostaje samo da se vidi da li je sledeća etapa Tajvan ili Koreja (“sitnu boraniju” kao recimo Balkan ni ne računam).

Za mir
1 mjesec prije

Nije i je tema: Sirija. Šokantan izvještaj Eu o stanju u Siriji. Za uvod: prvo su ih zrondali, uvalili sve moguće sankcije, a sad im čalju humanitarnu pomoć. Zmijsko leglo, a mi svi saučesnici u genocidu. Eu parlament: Impact of sanctions on the humanitarian situation in Syria Više od 12 godina vojnog sukoba u Siriji dovelo je do jedne od najvećih humanitarnih katastrofa na svijetu. Usred tijeka neprijateljstva i nestabilnost te razaranja sirijske infrastrukture, zemlja je humanitarno i ekonomski nastavila propadati. COVID-19 pandemija, izbijanja kolere i drugih izazovi doveli su do urušavanja zdravstvenih usluga. Klimatski šokovi (npr. pretjerana vrućina i suša ljeti, osobito teške zime) pogoršavaju ionako strašnu situaciju. Katastrofalni potres magnitude 7,7 od 6. veljače 2023 rezultirao je velikim gubitkom života i daljnjim pogoršanjem humanitarne situacije. To stanje pogađa oko 8,8 milijuna Sirijaca, posebno u dijelovima sjeverne Sirije, koji nisu pod kontrolom vlade. I prije potresa, čak 15,3 milijuna… Čitaj više »

Jure
1 mjesec prije

Jahya Sinwar izabran za novog šefa Hamasa !!! P.S. Dakle, ratno je stanje i vojni vodja je izabran na političku funkciju

Tito
1 mjesec prije

prvo ce biti 151. Balkanski Rat a onda tek krece svjetski.

Pravda
1 mjesec prije

…kad se čita između redova, onda je sadržajno vidljivo da ovaj američki skripter prijeti i odgovara Iran i ostale zemlje da ne izazivaju sukob, da ne počinju sukob i da se pomire činjenicom da je Izrael sa Amerikom svemoćan…

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI