Finska zabranjuje Rusima kupnju nekretnina

Finska i Rusija
24 komentara

Prodaja nekretnina građanima susjedne zemlje predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost, ustvrdio je ministar obrane

Većini ruskih građana bit će zabranjeno kupovati nekretnine u Finskoj prema prijedlogu koji je u ponedjeljak najavio ministar obrane Antti Hakkanen. Zabrana će se također odnositi na ljude “pod utjecajem” Rusije, priopćio je Hakkanenov ured.

Finska je već blokirala šest prodaja nekretnina Rusima tijekom prošle godine, s obrazloženjem da su dotične nekretnine bile smještene u blizini vojnih baza i drugih strateških lokacija.

Predložena zabrana odnosila bi se na “osobe čije je državljanstvo Europska unija utvrdila da krši teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost druge zemlje ili čija bi država državljanstva mogla biti prijetnja nacionalnoj sigurnosti Finske”, prema priopćenju objavljenom na web stranici finskog ministarstva obrane.

Ova se oznaka trenutno odnosi na Ruse, koje je Hakkanen na tiskovnoj konferenciji opisao kao “moguće neprijateljske utjecaje protiv Finske”. Ministar je rekao novinarima da finske agencije za provođenje zakona već nadziru 3500 nekretnina povezanih s ruskim vlasnicima, ne dajući dodatne pojedinosti.

Hakkanen je rekao da se zabrana neće odnositi na dvojne državljane ili ruske državljane sa stalnim boravkom u Finskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji EU. Međutim, u izjavi ministarstva obrane stoji da će se to odnositi na ljude “koji su u vlasništvu ili pod utjecajem građana ili entiteta” iz Rusije, što je nejasan opis koji nije detaljnije objašnjen.

Prijedlog zakona koji se temelji na tom prijedlogu očekuje se u parlamentu do kraja godine.

Odnosi između Helsinkija i Moskve naglo su se pogoršali nakon što je sukob u Ukrajini počeo 2022., kada je zemlja napustila svoju neutralnost i podnijela zahtjev za pridruživanje NATO-u bloku predvođenom SAD-om tog svibnja. Finska je prošle godine primljena u članstvo NATO-a, a unatoč promjeni vlasti dva mjeseca kasnije, nordijska država nastavila je svoj antiruski kurs.

Ranije ovog ljeta, finska ministrica vanjskih poslova Elina Valtonen pozvala je druge članice NATO-a da dopuste Ukrajini korištenje doniranog oružja za napade na ciljeve duboko unutar ruskog teritorija.

Priopćenje ministarstva obrane u ponedjeljak nadilazi prethodne poteze blokiranja kupnje nekretnina, opisujući svaku prodaju Rusima kao prijetnju “finskom gospodarstvu, infrastrukturi, poslovima i sigurnosti”.

“Svrha predloženih odredbi je spriječiti neprijateljski utjecaj širokog spektra putem imovine u vlasništvu u Finskoj”, navodi se, ne objašnjavajući pojam “utjecanja širokog spektra”.

Objava od ponedjeljka dolazi gotovo dva mjeseca nakon što je Finska usvojila zakon koji dopušta graničarima da vrate neeuropskim imigrantima da uđu u zemlju preko Rusije. Helsinki je optužio Moskvu da je te ljude poslala u Finsku u sklopu “hibridnog rata” čiji je cilj destabilizacija nordijske nacije.

Rusija je odbacila ovu tvrdnju. U travnju je rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo Helsinki za odbijanje suradnje između graničnih službi dviju zemalja.

Antti HakkanenFinskanekretninerusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
13 dana prije

“Zabrana (kupovanja nekretnine) će se također odnositi na ljude “pod utjecajem” Rusije”

Što je sljedeće – oduzimanje imovine kao Zidovima u nacističkoj Njemačkoj?
S tim da ovdje vlast može svakog optužiti da je pod utjecajem Rusije.

O tome će odlučivati finsko Ministarstvo Istine, koje je lijepo najavljeno u Orwelovoj knjizi 1984. napisanoj 1949. godine.
Nekoliko godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, kada se uvidjelo što propaganda radi.

denis penis
13 dana prije

bolesni rusofobi

hitber
13 dana prije

Razumljivo jer nebi bilo uredu da ruski tajkuni budu vlasnici kupleraja u kojima su Finci zaposlili Ukrajinke koje su dosle u Finsku kao izbjeglice.

Subaru avatar
13 dana prije

To je hvala rusima što su im osnovali državu.

tihobl
13 dana prije

Znam ja fince – sve bi raprodali za votku.

Max
13 dana prije

Pokvarena ali uzaludna praksa.

Schwarze Hunderte
13 dana prije

Ta koliko je uopće Rusa toga , tamo i imalo ? Finska , niti za Fince , uopće nije jeftina zemlja a bogatune svi vole . Tako i Ruske – no koliko takvih ima uopće u Finskoj ? Nikako mi nije jasna ta mjera – osim ! Sprečavanja Finaca da troše svoj novac u Rusiji !!! Jer … Poglavito u pograničnoj zoni , Finci su masovno dolazili u Rusiju , glede kupovine hrane ponajviše jer je puno jeftinija nego u Finskoj ! Što su još radili …. Napune auta , raznim proizvodima , plate carinu ⚡ , pola iskoriste za sebe a pola rasprodaju u Finskoj pa im plaće dolazile , malne cijele ! Tokom sljedeća dolaska , dobiju još i povraćaj novca jer su praktično , izvezli Rusku robu te ono što su platili na Finskoj carini , anuliraju , povraćajem novca … Najpose … Od tih što su… Čitaj više »

Darko
13 dana prije

Finski usranci se digli na zadnje noge kao da Rusima treba njihovih nekretnina 🙂

Jedini Najpraviji Zmaj!
13 dana prije

Rusi su se sigurno mnooogo nasekirali što ne mogu kupovati nekretnine u finskoj vukojeb’ni.

Bruno
13 dana prije

Kako je to smislilo staro spolovilo Ursula. “osobe čije je državljanstvo Europska unija utvrdila da krši teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost druge zemlje ili čija bi država državljanstva mogla biti prijetnja nacionalnoj sigurnosti Finske”
Kako li to stara pizdurina utvrđuje koja osoba krši teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost. Baš me živo interesira?

Zlovenac
13 dana prije

Dok su pili rusko vodko, bilo su pametniji.

Lucija, prva
12 dana prije

Je.
Rusi su baš loodi kupovati nekretnine u Finskoj.

Nemaju kod sebe hladnih predjela…😄

Ovo je smišljeno za otimačinu od neke opozicije.

Keki
12 dana prije

Kupuju Rusi gdje je toplo i sunčano

Gad
12 dana prije

Nebi tamo imao nekretninu da daju na poklon.

abc
11 dana prije

Odakle Finci bježe, tamo Rusi ne dolaze.

abc
11 dana prije

Finci su bili švedski robovi, a Rusi jim oslobodili domovinu i stvorili jim državu, koju su dugo posle toga štitili od fašističkih Šveđana. Na taj način je nastala današnja Finska, kao predstraža protiv švedskih pljačkaških upada.
Đubrad nezahvalna, pogana alkoholičarska…. Svi finski sportaši postanu deklarirani alkoholičari, a od alkohola se jim leči pola omladine od 14 godine starosti. Sve ovisno na ljutim pičima. To jim dođe kao neka pop kultura, frajerizam….

abc
11 dana prije

Da mogu birati Finsku ili Rusiju, odabrao bi Rusiju. Finci su komplicirani, zakompleksani i dvolični ljudi. Rusi su otvoreniji, društveniji i cjene iskrenost.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI