Forbes nazvao Muska “najvećim gubitnikom”

Elon Musk - Zemlja
12 komentara

Neto vrijednost Elona Muska smanjila se za skoro 30 milijardi dolara, više nego bilo kojeg drugog milijardera na svijetu ove godine, prema rang-listi magazina Forbes objavljenoj u četvrtak.

Iako je osnivač Tesle i SpaceX-a i dalje najbogatija osoba na svijetu, njegovo lično bogatstvo je palo sa 251,3 milijarde dolara na početku godine na 221,4 milijarde dolara od 28. juna, posljednjeg dana trgovanja na berzi u drugom kvartalu 2024. godine.

Forbes je ovo opisao kao “rijedak gubitak u onome što je inače predstavljalo veliki dio za megabogate dok je berza procvala”, a neto vrijednost deset najbogatijih ljudi na svijetu porasla je na 1,66 biliona dolara. 

Muskov neuspeh se sveo na presudu sudije iz Delavera iz januara, kojom je poništen njegov paket kompenzacije Tesle u ime investitora aktivista. Bonus je tada bio procijenjen na 51 milijardu dolara. Forbes je snizio vrijednost ovih opcija za dionice za 50% čak i ako ih Musk nekako uspije nabaviti, navodeći vjerovatne sudske sporove.

Tesla je od tada napustio Delaware, ponovo se osnovao u Teksasu i ponovo odobrio Muskov kompenzacijski paket. Vrijednost Muskovog 13% udjela u Tesli smanjena je za oko 20 milijardi dolara, međutim, kako su dionice kompanije klizile zbog pada isporuka automobila i profita. 

Musk još uvijek ima udio od 14,4 milijarde dolara u startupu za generativnu umjetnu inteligenciju xAI, udio od 7 milijardi dolara u X (bivši Twitter), koji je kupio 2022., i procjenjuje se na 75 milijardi dolara udjela u njegovoj privatnoj svemirskoj kompaniji SpaceX, između ostalih poduzeća.

Prema Forbesu, Musk je izgubio oko 99 milijardi dolara od novembra 2021. godine, kada je njegov portfelj vrijedio oko 320 milijardi dolara.

U martu je Mask nakratko svrgnut sa trona najbogatijeg čovjeka svijeta od strane osnivača Amazona Jeffa Bezosa, koji se od tada vratio na drugo mjesto sa nešto više od 214 milijardi dolara. Među prva tri je Bernard Arnault, najbogatiji čovjek Evrope i šef kompanije za luksuznu robu LVMH, čija je vrijednost sada ispod 197 milijardi dolara.

Veći dio milijardera 2024. godine rezultat je buma umjetne inteligencije. Najveći pobjednik je izvršni direktor NVIDIA-e Jensen Huang, koji je ove godine zaradio 64,1 milijardu dolara i popeo se sa 27. mjesta na 14. na Forbesovoj rang listi.

Berza je takođe bila ljubazna prema izvršnom direktoru Mete Marku Zakerbergu (porast od 61,5 milijardi dolara), izvršnom direktoru Della Majklu Delu (35,8 milijardi dolara), predsedniku kompanije Oracle Lariju Elisonu (bogatiji za 37,7 milijardi dolara) i suosnivaču Google-a Lariju Pejdžu (porast od 33,1 milijarde dolara).

Drugi veliki ‘gubitnici’ bili su meksički telekomunikacioni mogul Carlos Slim Helu (pad od 13,9 milijardi dolara), suosnivač Nikea Phil Knight (pad od 9,2 milijarde dolara) i Bezosova bivša supruga Mackenzie Scott, koja je potrošila 4,7 milijardi dolara uglavnom na liberalne političke ciljeve.

elon muskforbesSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ime
3 dana prije

rime matac na apartima.

Ivan BGD
3 dana prije

Mnogo se potresao, jer nista od sveg tog novca nije licno njegovo.
Mada pre neki dan je stavio interesantnu objavu na YT, kaze da X-u uskoro nece biti potrebni radnici i da ce sve da obavlja AI!

Max
3 dana prije

Uh jest osiromašio.

Biti-ili-ne-biti
3 dana prije

Netko mi je rekao da su dijete Elona Muska uništili cjepivom i da je zbog toga on počeo raditi protiv njih.
Zbog toga su ga počeli čačkati po raznim frontovima.

BanOvan
3 dana prije

Jaf, eno vidjeh ga u redu pred javnom kuFinjom.

lisac
2 dana prije

Pomozimo!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI