Francuska će Ukrajini dati borbene avione

Emmanuel Macron
42 komentara

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da će Francuska snabdjeti Kijev borbenim avionima Mirage 2000 i obučiti ukrajinske pilote na tim avionima. Međutim, Macron nije precizirao koliko će aviona biti obezbeđeno, niti kada će stići.

“Sutra ćemo pokrenuti novu saradnju i objaviti transfer borbenih aviona Mirage 2000-5 u Ukrajinu, francuskog proizvođača Dassault, i obučavati njihove ukrajinske pilote u Francuskoj”, rekao je Macron francuskoj televiziji TF1 u četvrtak.

Pored američkih lovaca F-16, Kijev je dugo tražio ratne avione Mirage 2000. U objavi na društvenim mrežama u januaru, komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva rekao je da bi ovi avioni – koji su otprilike uporedivi sa F-16, ali se smatraju lakšim za manevrisanje – mogli „povećati borbeni potencijal“ ukrajinske flote iz sovjetskog doba.

Francuska ima oko 26 aviona Mirage 2000-5 i 65 starijih aviona Mirage 2000-D u aktivnoj službi, prema rangiranju Svjetskih zračnih snaga Flight Internationala . Nejasno je da li Macron namjerava poštedjeti bilo koju od aktivnih flota francuskog ratnog zrakoplovstva ili će avioni koji nisu u funkciji biti ponovo pušteni u rad za Kijev.

Belgija, Danska, Holandija i Norveška su se obavezale da će Ukrajini snabdjeti lovce F-16, iako nijedan zapravo nije isporučen. Prošlog mjeseca, ukrajinski lider Vladimir Zelenski najavio je da će Belgija isporučiti 30 F-16 proizvedenih iz 1980-ih, čime će ukupno obećani broj biti 85.

Na početku sukoba u Ukrajini, Macron se pozicionirao kao glas opreza, upozoravajući druge zemlje članice NATO-a da bi slanje teškog naoružanja u Kijev mogao biti previše eskalirajući potez. Međutim, on se od tada pojavio kao jedan od najprointervencionističkih lidera NATO-a, izjavivši ranije ove godine da se ideja o slanju zapadnih kopnenih trupa u borbu protiv Rusije “ne može isključiti”.

Načelnik ukrajinske vojske Aleksandar Syrsky rekao je prošle sedmice da će francuski vojni instruktori uskoro biti raspoređeni u Ukrajini. Dok je ukrajinsko ministarstvo odbrane brzo povuklo ove tvrdnje, francuski premijer Gabriel Attal rekao je da pitanje slanja francuskih instruktora u zemlju “nije tabu”.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da postoje “brojne činjenice” koje ukazuju na to da francuski instruktori već rade u Ukrajini i upozorio da ti operativci predstavljaju “apsolutno legitimnu metu” za ruske oružane snage. Macron je za TF1 rekao da nije zabrinut zbog eskalacije sukoba. Francuski predsjednik je tada najavio da će podržati formiranje “francuske brigade” od 4.500 vojnika obučenih i opremljenih ukrajinskih vojnika, te ponovio svoju prošlonedjeljnu najavu da Ukrajina može koristiti francuske projektile za dalekosežne udare na rusko tlo.

“Mi stojimo uz Ukrajinu. Ukrajini je dozvoljeno da pogađa mete odakle su ispaljene rakete”, rekao je on za mrežu, dodajući da “zabranjujemo udaranje civila našim oružjem”.

Obraćajući se novinarima u srijedu, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Moskva razmotriti naoružavanje neprijatelja zapadnih nacija koji Ukrajini daju sredstva za izvođenje ovih napada. “Ovo je recept za veoma ozbiljne probleme”, upozorio je.

macronrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
24 dana prije

Ne´š ti “aviona”, kante 40-50 godina stare !? … te “avione” Rusi neće ni morati gađati, samo će se morati skloniti pod nešto da im ne padnu na glavu….

Dax
24 dana prije

Prvo treba raspisati konkurs za boodale koje će sjesti u te kante koje Makronu nisu valjale ni u Africi. U Burkini Faso, Gvineji, Maliu, Nigeru…

gargamel
24 dana prije

Na nedavnom saslušanju pododbora u DC-u, navedeno je da je samo 29 posto F-35 flote operativno. Ova igračka od milijardu dolara u osnovi je beskorisna osim za prikaz iz zraka i glasan zvuk.

Još kasnih 60-ih, CIA je ukrala/pronašla/rekvirirala sovjetski helikopter. Rastavljen je, dio po dio poslat u razne luke, a zatim u New Orleans gdje je ponovo sastavljen negdje uz jezero Pontchartrain. Pozvan jestručnjak za sigurnost i sisteme za gašenje požara u avionu. Kasnije je rekao da je ljepota sovjetskog aviona u tome što se može popraviti bilo gdje uobičajenim alatima, za razliku od američkog kolege koji je zahtijevao posebne alate. Takav je slučaj sa modernom ruskom opremom koja se može popraviti na terenu. U međuvremenu, računari i softver F-35 zahtijevaju posebno tehničko znanje. 

držnedaj
24 dana prije

E a vidi ovo babojebača.. a u kaledoniji mu totalni ustanak od kolonijalizma

trolling queen
24 dana prije

Francuska….ah! Dobro, ja ću malo off topic, vezano uz “povijesne istine”. Ma, znam odmah od starta kako će me ovdje ispljuvati (većinom i pišem provokacije radi, no ovo sada nije provokacija). Jučer je 1944. godine počelo iskrcavanje na plažama Normandije. Nekako je jako čudno kako MSM sa ove strane nije pisala gotovo ništa o tom danu. Nekako je čudno kako sve više dokumentacije o tom događaju, ali i ostalima iz WWII i onima koji su mu prethodili moraš tražiti u internetskim arhivama. Samo dio današnjice, naše glupe stvarnosti: obala Normandije je groblje i njemačkih i “savezničkih” vojnika, dečki starih između 20 i 30 godina, koji su tek počeli živjeti (toliko rasturenih familija, toliko tuge) – danas je groblje “saveznika” posjećeno i održavano; dok groblje njemačkih vojnika (njih oko 21000) pokopanih tamo – je zapušteno. Zašto su ti dečki pokopani tako daleko od kuće? Zar je zaista istina kako je mali… Čitaj više »

vrlodrag
24 dana prije

Normalno da će dati. Znalo se to. Čim je to javno rečeno znači da se već uvježbavaju piloti neko vrijeme. Izgleda da je vrijeme da se u Jemen pokretu Husi podijele neke malo dugometnije rakete. Mogli bi u Džibuti malo gađati, zaslužili su to Francuzi iako kad bi Attal zatražio državljanstvo Izraela morali bi mu ga dati. Jedno je sigurno a to je da nakon ovog rata Francuska više neće moći haračiti po Africi jer će biti istjerana od tamo a to znači srozavanje statusa na nekoliko razina niže.

Nisu židovi sigurni u odanost okupiranih dok ne dovedu svoje i postave ih na strateška mjesta. Francuzima predsjednik peder premijer židov. Ukrajincima isto. Poljacima predsjdnik ima njihovu ženu Nijemcima kancelar isto od tzv. odabranih. Ima toga još ali ovo su najpoznatiji.

… na strateškim mjestima njihovi ljudi, kurvini sinovi.

Steve
24 dana prije

A gle ovaj paćenik sa 24% podrške, glumi nekog vođu i Bonapartu. Samo ti čačkaj mecu slinavi, pa ćeš štapićem u prašini, na mestu gde je nekad bio Paris da crtaš olimpijske krugove kao Arhimed. Kurva Francuska opet širi noge. Liberte, egalite, fraternite…

tihobl
24 dana prije

Француска ће у Украјину пребацити пет ловаца Мираж-2000 и обучавати пилоте за њих, рекао је Макрон.

To su oni sto su na Romaniji obarani, a piloti vezivani za bandere.

Bruno
24 dana prije

Tako ti je kada slušaš babu od žene. Slab na babe. I baba Ursula ga vrti oko malog prsta.

Bruno
24 dana prije

Još od Asteriksa i Obeliksa, Francuzi se plaše žena.

tuf
24 dana prije

O jbt tko će to sve pokriti logistički. Trebaš pilote obučene za svaki model zrakoplova. Trebaš rezervne dijelove, radionice, osposobljene servisere za svaki model. Kao da im nije dovoljna noćna mora trenutno šarenilo s oklopnim vozilima i haubicama.

Grdi
24 dana prije

Izgleda da francuska zeli ostati bez ijednog posjeda izvan francuske …… ukljucujuci francusku gvajanu – gdje europa-francuska ima bazu za lansiranje svemirkih raketa, …….. odjednom ce domace – ne francusko stanovnisto htijet suverenu drzavu i imati ce i moc ce lansirati hipersonicne rakete !?? ….. uups !! ….

Tupko Glupko
24 dana prije

Evo opet navlakuše za naivne Ukre. Niti se zna koji broj Mirage-a im Francuska misli poslati, niti kada, niti kada počinje obuka ukrajinskih pilota za Mirage 2000, niti koliko će trajati, niti ima li uopće Ukrajina dovoljno pilota da bi ih se obučavalo. Uz to, ne zna se ni odakle će polijetati, niti odakle slijetati Mirage-i predviđeni da sudjeluju u ratu u Ukrajini. Jedino što znamo da Francuska ima 65 starijih Mirage-a 2000D u funkciji čiji su prvi modeli poletjeli 1978. godine (zastarjela generacija kao i američki F-16) čiji bi dio mogao biti poslan u Ukrajinu. Rusija sa druge strane ima oko 1.500 borbenih aviona, od kojih je 400-injak modernih novije generacije, tj. konstruirano u ovom tisućljeću i u serijskoj proizvodnji od 2006. na dalje. Očigledno je i europskim vladajućim političarima iz nama nepoznatog razloga u interesu da Ukrajina bude što više razorena, sa što više mrtvih i invalida, bez… Čitaj više »

vlad
24 dana prije

Interesantno da su poslednje SS jedinice koje su pružale otpor u Berlinu 1945 bile sastavljene od dobrovoljaca iz Francuske

vrlodrag
24 dana prije

Još će kratak vremenski period Francuska država imati svjetski značaj. Jednom kada ih jači istjeraju iz afrike i kada nestane afrički franak Francuska će postati ono što i jest. Velika za europski kontinent a mala za svijet. Ostati će im zemlja puna crnaca i muslimana kao trajni problem koji će na kraju doveti do unutarnjeg rata i općeg rasula.

Max
24 dana prije

Dobri ali već prilično stari borbeni avioni.

Josip
23 dana prije

Od kada je Macronu Zelenski procackao drek magazin ovaj ce sve dati za Ukrajinu makar i do zadnjeg Francuza 🙂

Trajko
23 dana prije

O čemu ovi zombiji raspravljaju, stvarno glupavo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI