Francuska je planirala poslati 2.000 vojnika u Ukrajinu – ruski obavještajci

Francuski vojnik
23 komentara

Pariz možda još uvijek planira tajno poslati kontingent da se bori za Kijev, upozorava izvješće podneseno ruskoj Vanjskoobavještajnoj službi

Ruska vanjska obavještajna služba (SVR) deklasificirala je izvješće operativca koji je u ožujku izjavio da se Francuska priprema poslati kontingent od oko 2000 vojnika da se bori u Ukrajini.

Brifing je objavljen u posljednjem broju SVR-ovog časopisa ‘Scout’. U njemu je operativac pod pseudonimom Felix tvrdio da je francuska vojska “zabrinuta zbog povećanog broja ubijenih Francuza na ukrajinskom ratištu”, osobito nakon što su ruske snage uništile privremeni centar za raspoređivanje stranaca u blizini Harkova u siječnju.

Samo taj napad ubio je “desetke francuskih građana”, navodno je procijenio Pariz, ističući da su od tada slični napadi “postali norma u ukrajinskom sukobu”. Francusko ministarstvo obrane privatno je priznalo da nije vidjelo takve gubitke od rata u Alžiru u drugoj polovici 20. stoljeća, prema Felixovom šifriranom telegramu.

Operativac SVR-a izvijestio je da francuske vlasti namjerno zataškavaju točan broj žrtava i ideju da u Ukrajini uopće ima francuskih vojnika. Navodno strahuju da je broj žrtava “prešao psihološki značajan prag” te da bi njihova objava mogla izazvati masovne javne prosvjede i nezadovoljstvo među časnicima.

Unatoč ovim problemima, Felix je rekao da francuske vlasti ipak pripremaju kontingent za slanje u Ukrajinu, tvrdeći da je prvotno planirano da ova skupina uključuje oko 2.000 vojnika. Međutim, francuska vojska je navodno zabrinuta da bi bilo nemoguće tajno poslati tako velike snage u Ukrajinu, jer bi ona postala prioritetna meta za ruske snage.

Prethodno je francuski predsjednik Emmanuel Macron više puta nagovijestio da bi njegova zemlja mogla poslati vojnike da se bore na strani Kijeva, što je izazvalo osudu Rusije, kao i otpor većine pariških saveznika unutar NATO-a.

Francuski čelnik kasnije je također potvrdio da pokušava formirati koaliciju voljnu rasporediti stručnjake za obuku ukrajinske vojske na terenu, te je ustvrdio da je nekoliko zemalja već pristalo pridružiti se naporima. Prošlog su mjeseca visoki ukrajinski dužnosnici izvijestili da je prva skupina francuskih instruktora već na putu za zemlju.

Moskva je više puta upozoravala protiv dodatne vojne pomoći Kijevu, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdio da su zapadni vojni stručnjaci već dugo aktivni u Ukrajini “pod krinkom plaćenika”. Upozorio je da bi raspoređivanje zapadnih snaga u Ukrajini moglo dovesti do “ozbiljnog sukoba u Europi i globalnog sukoba”.

francuskaukrajinaVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 mjesec prije

Stara prica koju je sad Razvetka objavila, a ne ‘Scout’.
Francuzi imaju 2000 vojnika na ruskoj okupiranoj teritoriji. Kad je odjednom 60 poginulo trebalo je smisljatti opravdanja i makron je trazio da se objavi njihovo prisustvo.

Max
1 mjesec prije

Ako i uđu neće izaći.

burt
1 mjesec prije

zato se i pripremaju F-16 za dolazak u Ukrajinu, da budu podrška profesioalnim NATO vojnicima između ostalih i Francuzima koji će se dobrovoljno prijaviti za Ukrajinu, 20-25 pilota će biti Ukrajinci a ostalo dobrovoljci piloti iz NATO država najviše iz SAD-a u kojem ima veliki broj umirovljenih pilota koji imaju iskustva na zapadnim avionima, najvažnija stvar za F-16 su napadi na baterije S-300 i S-400 i aerodrome u Rusiji koji gravitiraju prema Ukrajini i za napad na rusku pješadiju i motorizirane jedinice unutar Ukrajine

tihobl
1 mjesec prije

Бивши начелник Одеског ТЦЦ Борисов је током војног сукоба, под маском рањавања на фронту, отишао на одмор у одмаралишта на Сејшелима. Доктор кога је познавао кривотворио му је потврде о повреди.

nessy
1 mjesec prije

Vjerujem da ‘Felix’ ne laze. Nema F drzavljana tamo.
Koliko znam, po F ustavu, njihova regularna vojska ne smije u borbu van granica drzave, ako nije ratno stanje. Zato je i nastala Legija Stranaca. Legionari, kao vojska nisu zanemarivi, naravno, ali u UA krvoprolicu, 2.000 ljudi, malo znace. Pogotovo sto ce biti posebna poslastica kao meta ruskim snagama. Tamo se sa obje strane gine u nevjerojatnim brojevima, ne ocekuju valjda Legionari ‘postedu’. Tesko da ce je dobiti. Krvav ce im biti svaki eur, onima koji se citavi vrate, a nece ih biti puno, ako uopce. Legionari su izmedju ostalih ‘uspjeha’, poznati po pljacki (ratni plijen), i masakriranju civila (npr., Alzir, i cijela Afrika). Po masakrima i pljacki civila, za vrijeme Alzirske borbe za nezavisnost, mogle bi se enciklopedije pisati.

Peter Tosh
1 mjesec prije

Bio bi to kinzal po grlu

Ziv je Geza
1 mjesec prije

Upravo brejking njuz na imbexu.hr.

Ukrajinski ribič pogodio ruski dron ribom

Steta sto je ljetna pauza pa nemogu pozvati analiticara akrapa u otvoreno,da nam objasni kako ce ukrajinci pobjediti ruse ribama i teglicama kiselih krastavaca.

Mane
1 mjesec prije

Stara prica.ti vojnici idu u Odesu,a oni Ukrajinci koji strazare u Odesi du na front.to ce se desiti i u drugim velikim gradovima.do poslednjeg ukraiinca

Subaru avatar
1 mjesec prije

Nek rusi udare odozgo od Mazira pa sve do Pridnjestovlja sa miljom i nek naprave ogromni kotao pa nek vide hoće li stvorovo zlo sa zapada poslati natoss i uscioarmi u hazariju cvaj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI