Francuska policija uhapsila osnivača Telegrama Durova

Telegram - Pavel Durov osnivač
16 komentara

Ruski osnivač aplikacije za razmjenu poruka Telegram, Pavel Durov, priveden je nakon što je doputovao u Pariz privatnim avionom, javila je lokalna televizija LCI.

Durov, koji je dobio francuski pasoš 2021. godine, uhapšen je na aerodromu Paris-Le Bourget oko 20 sati po lokalnom vremenu, objavila je agencija u subotu. Također je državljanin UAE, Saint Kittsa i Nevisa i rodne Rusije. Njegov avion je u francusku prestonicu stigao iz Azerbejdžana. U društvu 39-godišnjaka bila je žena i njegov telohranitelj, dodaje se.

Prema LCI-ju, francuske vlasti su izdale nalog za hapšenje ovog tehnološkog preduzetnika u sklopu preliminarne istrage. Paris vjeruje da bi nedovoljna moderacija Telegrama, njegovi alati za šifriranje i navodni nedostatak saradnje s policijom mogli učiniti Durova saučesnikom u trgovini drogom, krivičnim djelima pedofilije i prijevari, navodi se.

Emiter TF1 tvrdi da će Durov večeras izaći pred sudiju. On bi mogao biti suočen sa 20 godina zatvora, dodaje se. Zbog toga što je francuski državljanin, osnivač Telegrama mogao bi se suočiti i s optužbama za kršenje sankcija koje je EU uvela Moskvi zbog svojih kontakata u Rusiji.

Durovljev nalog za hapšenje bio je legitiman samo na teritoriji Francuske. “Napravio je grešku večeras. Ne znamo zašto”, rekao je izvor blizak istrazi za TF1-LCI. “U svakom slučaju, on je zaključan.”

DurovfrancuskaTelegram
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rudar
22 dana prije

Klasika, završiti će kao i autor “PGP-a”. par godina “izolacije” a onda nove verzije sa još boljim “kriptiranjem” poruka.
Rusi nikako da shvate da je Ruska diktatura djećja igra prema Europskoj !

AJeTo
22 dana prije

Ne vjerujem ljudima sa više od jednog državljanstva istovremeno.

eks
22 dana prije

Evo izjave Takera Karlsona : “Hapšenje Durova je upozorenje vlasnicima svih internet-platformi koji odbiju da cenzurišu istinite informacije , po nalogu vlada i obaveštajnih agencija . Mrak brzo pada na nekadašnji slobodan svet . “

MladenSt
22 dana prije

Droga – pedofilija 😃kad mu vidim facu – nema sumnje .👍

pero
22 dana prije

Kad te uhapsi netko koga je sa 16 godina silovao muškarac pa se on onda za njega, odnosno nju kasnije i oženio? I onda postanu predsjednik i prva dama te dične zemlje?

Max
22 dana prije

Trn im je u oku.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI