Francuska upozorava građane da napuste Iran

airodrom prazan
13 komentara

Pariz je naveo povećani rizik od vojne eskalacije kao razlog za svoje posljednje savjetovanje

Francusko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je preporuku da državljani te zemlje napuste Iran i izbjegavaju putovanja tamo, “bez obzira na razlog”. Ministarstvo je navelo “povećani rizik od vojne eskalacije u regiji”.

Upozorenje je stiglo nakon atentata na političkog vođu Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu u srijedu. Iran je za ubojstvo okrivio Izrael, iako Zapadni Jeruzalem nije ni potvrdio ni zanijekao svoju umiješanost.

Atentat je doveo do porasta napetosti između Izraela i Irana, kao i libanonskog Hezbollaha. Izvješća u zapadnim medijima sugeriraju da bi iranska odmazda protiv Izraela mogla biti neizbježna.

Francuskim državljanima koji se trenutačno nalaze u Iranu savjetovano je da “napuste što je prije moguće”, stoji u priopćenju objavljenom na web stranici ministarstva u petak. Također je pozvalo ljude da budu “veliki oprez” dok su u Iranu, “drže se podalje od svih demonstracija” i redovito posjećuju web stranicu veleposlanstva.

Pariz je također naredio dodatne sigurnosne mjere na židovskim mjestima diljem Francuske, navodeći prijetnju “osvetničkim” napadima zbog ubojstva Haniyeha. “Rizik od počinjenja djela je stvaran”, rekao je ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin.

Francuska je dom treće najveće židovske populacije u svijetu, nakon Izraela i SAD-a, a također je i dom najveće muslimanske zajednice u Europi, navodi AFP.

U četvrtak je New York Times izvijestio da je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei navodno naredio izravan napad na Izrael kao odgovor na ubojstvo političkog vođe Hamasa.

CNN i Axios izvijestili su u petak da američki dužnosnici očekuju skori napad na Izrael od strane Teherana, koji bi također mogao uključiti Hezbollah. Iran je obećao osvetiti ubojstvo vođe Hamasa, a Khamenei je izjavio da će Izrael biti “strogo kažnjen”.

Napetosti između Izraela, Irana i Hezbollaha već su bile visoke zbog vojne kampanje u Gazi. Nakon Hamasovog iznenadnog napada na Izrael prošlog listopada, zapadni Jeruzalem je odgovorio opsežnom kampanjom bombardiranja nakon koje je uslijedila kopnena invazija na Gazu, za koju su lokalne zdravstvene vlasti tvrdile da je do sada koštala desetke tisuća života.

Moskva je opetovano upozoravala na rizike da se sukob u Gazi prelije u veliki rat na Bliskom istoku i pozvala sve strane na suzdržanost. Rusko ministarstvo vanjskih poslova oštro je osudilo Haniyehovo ubojstvo i upozorilo da su takvi postupci “prepuni opasnih posljedica za cijelu regiju”.

francuskairan
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bruno
1 mjesec prije

Sigurniji su u Iranu. Pogledaj nerede u VB. Samo što nisu stigli u Pariz.

Mučki Provokator
1 mjesec prije

Opasno se kuha, bit ce vatromet.

Peter Tosh
1 mjesec prije

Francuski LGBT adrenaline junkies

hiber
1 mjesec prije

Da, iranci uhapsili 20 sigurnosnih časnika IRGC i optužili Izrael koji nista ne priznaje. Slično je bilo 11/09/01 ali tada je barem Osama bin Laden sve priznao iako pojma nije imao. Casus belli im je nekako slab, nikakav.

Max
1 mjesec prije

Uobičajeno.

Mrčikola
1 mjesec prije

Francuska upozorava…ma, bogati.., a da ja upozorim Monicu. B. da ne izlazi iz kuće dok mi je “jimmy” “on”, lako moguće da bi me, tkz. organi vlasti, strpali u, tkz. ludaru.😁

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

A gdje će ?! U Pariz 😁 !? Pa to više Tehran od Tehran + raznih weirdos 🤮

Pero
1 mjesec prije

znači bit će belaja

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI