Francuska želi da “ugasi” Telegram

Telegram
15 komentara

Francuske vlasti uhapsile su osnivača Telegrama Pavela Durova jer žele da ugase platformu bez cenzure, rekla je najviši zvaničnik za ljudska prava Rusije Tatjana Moskalkova.

Ruski tehnološki mogul – koji je također državljanin Francuske, UAE i Saint Kittsa i Nevisa – uhapšen je nakon što je njegov privatni avion sletio na aerodrom Paris-Le Bourget u subotu. Francuske vlasti saopštile su da će zvanično saopštenje biti dato u ponedeljak. U međuvremenu, lokalni mediji izvještavaju da tužioci vjeruju da Durov nije uspio obuzdati korištenje njegove platforme od strane kriminalaca.

Pišući na Telegramu u nedjelju, Moskalkova je ustvrdila da je “pravi razlog hapšenja Pavela Durova pokušaj gašenja Telegrama, platforme na kojoj možete pronaći istinu o svjetskim poslovima”. Progon Durova ljuti “sve koji podržavaju slobodu govora i stvaranje multipolarnog svijeta”, dodala je.

U zasebnom postu, Moskalkova je osudila hapšenje Durova kao “još jedno grubo kršenje slobode govora”.

“To je još jedan eklatantan primjer dvostrukih standarda kada je u pitanju poštovanje osnovnih ljudskih prava od strane zemalja koje hvale demokratiju, ali u stvarnosti nastoje da je slome”, napisala je. “Umjesto borbe protiv kriminala, diskriminacije i drugih kršenja ljudskih prava, oni žele potpunu kontrolu nad izražavanjem mišljenja.”

Moskalkova je Durova opisala kao čovjeka koji je “stvorio jednostavan za korištenje, jednostavan i pristupačan alat za komunikaciju među ljudima širom svijeta, kanal za brzo širenje informacija bez cenzure”.

Telegram je u nedjelju objavio saopštenje u kojem se navodi da se kompanija pridržava zakona EU i politike moderiranja sadržaja, dodajući da je “apsurdno” tvrditi da je Durov odgovoran za zloupotrebu platforme od strane loših aktera. Ranije ove godine, Telegram je imenovao belgijskog pravnog zastupnika kako bi osigurao usklađenost s EU.

Durov je uporno odbijao da vlastima da podatke o korisnicima ili instalira “backdoor” za nadzor i javno je govorio o pritisku s kojim se suočava iz SAD-a. Takođe je glasno govorio o svojim neslaganjima s ruskom vladom, što je doprinijelo njegovoj odluci da napusti Rusiju 2010-ih i preseli se u UAE.

Ipak, mnogi ruski političari osudili su hapšenje Durova, a neki sugerirali da bi ono moglo biti politički motivirano. Više javnih ličnosti na Zapadu, uključujući novinara Tuckera Carlsona i poduzetnika Elona Muska, također su se oglasile u odbranu Durova.

francuskaPavel DurovrusijaTelegram
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
21 dana prije

Smeta svima zbog istine.

eks
21 dana prije

Pre hapšenja , Pavel Durov je u razgovoru sa Takerom Karlsonom rekao da mu FBI i CIA rade o glavi , tako da iza ovoga hapšenja stoji USA banda , dok Francuzi , kao vazali, izvršavaju naloge gazde .

Tomislav
21 dana prije

Rekao je Medvedev.
“Za sve naše zajedničke neprijatelje Rusije…sada, Durov je ipak Rus – i stoga nepredvidiv i opasan.” i mora biti uklonjen od kolektivnog zapada.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je u nedjelju da je Pavel Durov, osnivač aplikacije za razmjenu poruka Telegram rođen u Rusiji, krivo izračunao pobjegavši ​​iz Rusije i misleći da nikada neće morati surađivati ​​sa sigurnosnim službama u inozemstvu.

Medvedev je ispričao razgovor koji je vodio s Durovom prije nekoliko godina u kojem mu je Medvedev rekao da će, ako ne želi surađivati ​​s agencijama za provođenje zakona, imati problema u bilo kojoj zemlji.

Medvedev, zamjenik šefa ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je da Durov želi biti ‘briljantan ‘svjetski čovjek’ koji divno živi bez domovine’.

“Pogrešno je izračunao”,
Rekao je Medvedev.

Schwarze Hunderte
21 dana prije

Ima VPN … Ne mogu oni tu ništ .Tko želi – naći će rješenja …..

Bruno
21 dana prije

Kod njih je počela demokracija i oni će je ugušiti. Još vlastela izumrla nije. Mali Luj C će da ju gasi. Vatrogasnim aparatom.

Ico
21 dana prije

1971.godine Henry Kissinger je izjavio:
” Priče o ljudskim pravima su priče za malu djecu”!

onaj najglu...Dalton
21 dana prije

Iz rubrike: ”kad privatnim avionom odvedeš žensku u Pariz na večeru…”

Zbog žena su kraljevi glave gubili, carstva propadala, a di nećeš završit u zatvoru na ajnpren juhi…

eks
21 dana prije

Durov optužen za 12 zločina . Genocid u Gazi (ubistvo 14.000 dece, …) nije ništa naspram “zločina” Durova . Bravo zapadnjaci. Ludaci vam nisu ravni .

Josip
20 dana prije

smrdljiva i trula fasisticka Europa se treba sto prije raspasti, a drzave se trebaju vratiti kuci u svoje okvire i zastitu svojih interesa.

Potomci fasista koji su trenutno na celu EU su unistili dobro zamisljen projekt koji je skrenuo s ciljem stvaranja Hitlerovske drzava sluzeci se ovaj puta prljavim i podlim metodama za razliku od Hitlera koji je to nastijao napraviti silom.

Teznje su ostale iste, a metode su druge.

HRvoje
20 dana prije

Kada bi Hrvatska ugasila ovu sprdnju zvanu logično, bilo bi barem malo bolje. Tko god je tzv. Mišu i tome slične učio pravopisu, neka pokuša opet. Na žalost još jedna stranica koja pali naivne budale i služi samo za svađu i prepiranje… Ukoliko želite promjene izađite van i pokažite svima svoj stav i svoje mišljenje. Bog i Hrvati uvik i navik!!!!

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI