G7 ne može da se složi oko zaplijene ruskog novca

G7
9 komentara

SAD želi konfiskovati zamrznuta ruska suverena sredstva i predati ih Ukrajini, ali za neke članice G7 to je “crvena linija”, rekao je arhitekta sankcija Bijele kuće protiv Rusije.

Washington i njegovi saveznici su u februaru 2022. zamrznuli oko 300 milijardi dolara ruske imovine. Američki Kongres je nedavno dao predsjedniku Joeu Bidenu ovlaštenje da direktno konfiskuje taj novac, prema riječima Daleepa Singha, zamjenika savjetnika za nacionalnu sigurnost za međunarodnu ekonomiju.

“To bi bila najučinkovitija i najmoćnija opcija za sve nas u G7,” rekao je Singh u utorak, govoreći na događaju koji je organizovao Brookings Institut.

“Ali konfiskacija glavnice je crvena linija za mnoge naše partnere u G7,” rekao je Singh, dodajući da “nemamo konsenzus kao G7” oko poduzimanja tog koraka.

Osim SAD-a, G7 uključuje Kanadu, Francusku, Italiju, Japan, UK i EU. Više od 80% zamrznute ruske imovine drži EU, koja je nevoljna izložiti svoje klirinške kuće ruskoj odmazdi. Rusija je obećala uzvratiti na bilo kakvu “krađu” sa Zapada.

Zalažući se za ovaj potez, Singh je rekao publici u Brookingsu da “istorijska odluka” o zamrzavanju suverenih fondova “nije dovela do značajnog udaljavanja od valuta G7”, pa je zaplijena kamate na ta sredstva – što su SAD i EU već dogovorili – samo uzimanje u obzir “već preuzetog rizika”.

Zapad ne može priuštiti čekanje, rekao je Singh, jer je Ukrajina u “očajnoj” situaciji na bojnom polju.

“Ako imamo način da djelujemo solidarno, brzo i u značajnom obimu – što bih definisao kao najmanje 50 milijardi dolara – to je ono što trebamo učiniti,” rekao je Singh.

Dodao je da se Bijela kuća nada da će se to dogoditi na predstojećem samitu u Italiji, ne samo da bi se finansirala Ukrajina već i da se pošalje “signal [ruskom predsjedniku Vladimiru] Putinu da nećemo posustati i da nas neće nadživjeti, bez obzira na to šta se desi do kraja godine.”

U svom izlaganju u Brookingsu, Singh je također otkrio da je govor Vladimira Zelenskog u februaru 2022. stvorio “emocionalni naboj” za EU da se složi s “šok i strah” fazom sankcijske kampanje, koja je imala za cilj rušenje ruske valute.

Singh je priznao da taj cilj nije postignut, ali je insistirao da su sankcije djelovale jer je trenutna situacija bolja od “kontrafaktuala” – stvari koje su se mogle dogoditi, ali nisu.

G7rusijaSADSingh
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ziv je Geza
3 mjeseci prije

Evo bas ciram vijesti na imbexu kako ce belgijanci odlucivati hoce li njihovi F16 rusiti ruske avione samo iznad ukrajine ili ce odluciti da smiju rusiti i iznad rusije.

Ovdje vidim G 7 odlucuje sto ce sa ruskom imovinom, pa se pitam odlucuju li rusi o bilo cemu sto je vezano za rusiju.

Ili sto ako su vec odlucili da ove sto o njima toboze odlucuju poklope sarmatima?

Marez
3 mjeseci prije

Ha ha ha – da vidim završetak

Гавран
3 mjeseci prije

Nešto moraju da urade.
Da opljačkaju Rusiju, ali to uništava svetsko tržište i dolar.
Da napadnu Rusiju atomskim oružjem, ali to uništava i njih.
Da kolektivno pređu u Pravoslavlje, uništili bi Pravoslavlje i koheziju Rusa.

vrlodrag
3 mjeseci prije

Ponašaju se kao drumski razbojnici prilikom podjele plijena. Najbolje da bacaju kocku kome će što pripasti. Ove jače će zapasti konj ili steona krava a onog slabijeg kakvo šugavo šilježe ili podvnuto bravče.

No cijena razbojništva je nemogućnost mirna sna i stalno okretanje tko u kavani sjedi iza leđa ili na ulici pratiti tko gleda ispod oka.

Max
3 mjeseci prije

Oteto prokleto.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI