General Haftar pozitivno odgovorio na molbu Rima i vojno će blokirati libijsku obalu

Haftar-Italija
5 komentara

Zapovjednik Libijske Narodne Armije (LNA), general Kalifa Haftar, naložio je zapovjedništvu ratnog zrakoplovstva i mornarice da spriječe prilaz svim brodovima obalama Libije, osim za trgovačke.

Zapovijed je poslana nakon odluke Rima da pošalje talijansku ratnu mornaricu do obala sjevera Afrike za borbu protiv ilegalne migracije.

Rim je prethodno pomorsku podršku formalno zatražio od Tripolija, gdje je smještena Vlada nacionalnog dogovora na čelu s Fayezom Al-Sarrajom. Međutim, general Haftar ne sluša njegove zapovijedi i ne smatra ga vrhovnim zapovjednikom njegove vojske

U međuvremenu su slanje talijanskih brodova prema obalama Libije, koji će sudjelovati u operacijama u borbi protiv ilegalne imigracije, jučer odobrila oba doma talijanskog parlamenta.

Posebnu rezoluciju je gotovo dvotrećinskom većinom prvo usvojio Donji dom, a potom s velikom većinom i Senat, prenose talijanski mediji.

Prema riječima premijera Italije Paola Gentilonija, Rim za Libiju neće poslati ”ogromnu flotu ili eskadrilu”, kako su prenijele neke agencije.

”Možemo govoriti o šest brodova ratne mornarice i do  tisuću talijanskih vojnika”, rekao je Paolo Gentiloni, dok će ostatak vjerojatno osigurati Haftarova vojka u Libiji.

Podsjetimo da je krajem srpnja čelnik takozvane ”Vlade nacionalnog dogovora” iz Tripolija, Fayez Al-Sarraj, sa zapovjednikom Libijske Narodne Armije, generalom Kalifom Haftarom, pristao na primirje i održavanje izbora u Libiji u kratkom vremenu.

Za zemlju opasnost još uvijek predstavljaju radikalne islamističke skupine, koje se odriču imena koji bi ih vezali s terorističkim organizacijama ISIL, Al-Qaeda, Ansar Al-Sharia i drugima, ali su im ciljevi i ideologija ostali isti, Ove skupine kontroliraju veći dio glavnog grada Tripolija, Misratu i grad Sirte, a general Haftar je obećao da će ih uništiti snagom opružja, jer je to jedini pravi odgovor kojeg zaslužuju.

Za pomoć koju je obećao Rimu će general Haftar vjerojatno tražiti političko priznanje i pomoć njegovu Libijsku Narodnu Armiju, koju EU, SAD, ali i UN na ”sugestiju” Washingtona i Bruxellesa ne smatraju legitimnom libijskom vojskom.

U suprotnom slučaju, general Haftar uvijek može otkazati sporazum s Rimom i kao turski predsjednik Erdogan držati otvorene granice, a onda neka Rim vidi što će s desetinama tisuća ljudi koji najvećim dijelom dolaze na južne obale Italije.

Libijski general Haftar: ”Za ekstremiste je jedino rjesenje njihov vojni poraz”

general HaftarISILLNAMigrantiSirt
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jupy
7 godine prije

Prvo silne imigrante nabavljaju iz libijskih teritorijalnih voda pa ih dovoze u italiju a pri tome koriste brojne resurse(brodove) među kojima su nasi sve u ime demokracije i tkz lazne humanosti ,a sad ispadaju problem , pretnja, ratne brodove salju da potapaju… Iskreno svaki ilegalni dolazak stranaca bez dokumenata i bez poznavanja njihove proslosti bez novcanog depozita je sigurnosni rizik.

Osoba C
7 godine prije

Ovaj Haftar je igrač. Koliko velik, ostaje da se vidi. Zasada mu dobro ide i kod ”demokrata” i onih drugih.

Sara
7 godine prije

Vidili digići da ništa od solidarne raspodjele tzv. izbjeglica po EU, pa promijenili ploču. Što su do sada čekali?

Barbarogenij
7 godine prije

Pošto duže vrijeme ne pratim situaciju u Libiji (zbog mučnine koju su mi vijesti iz te zemlje zadavale), može li mi tko pojasniti na kojoj liniji je taj Haftar? Postoji li uopće u Libiji neka realna snaga nasljednica Gadafijeve politike?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI