Giorgia Meloni učvršćuje vlast u Evropskom parlamentu

Giorgia Meloni
18 komentara

Desničarska stranka “Braća Italije” premijerke Meloni pobijedila je u nedjelju na izborima u Italiji za Evropski parlament, dok su druge desničarske stranke ostvarile dobitke na račun vladajućih koalicija u Francuskoj i Njemačkoj.

Melonijeva stranka odnijela je odlučujuću pobjedu sa predviđenih 28% glasova, prema prognozama državne televizije RAI sa skoro 70% prebrojanih glasačkih listića.

Drugi članovi njene koalicije desnog centra prošli su gore. Desničarska stranka Liga Mattea Salvinija dobila je 8,5%, uprkos tome što je bila prva na izborima za EU 2019. sa 34%. Njen nekada mlađi član koalicije, Forza Italia koju je osnovao Silvio Berlusconi, pobijedio ju je sa predviđenih 9%.

Očekuje se da će opoziciona Demokratska stranka lijevog centra završiti sa 24,5%, a Pokret pet zvijezda sa 10,5%. “Ponosna sam što idemo ka G7 i Evropi sa najjačom vladom od svih”, rekla je Meloni u sjedištu svoje stranke u ponedjeljak.

Predviđa se da će grupa evropskih konzervativaca i reformista (ECR) koju predvodi Meloni osvojiti oko desetinu od 720 mjesta u ovogodišnjem parlamentu EU. Desničarska premijerka izašao je na izbore za EU sa snažnijom podrškom od njemačkog kancelara Olafa Scholza i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Scholzova stranka pala je na treće mjesto u anketama u nedjelju, iza konzervativne CDU/CSU i desničarske AfD. Macronova Renesansna stranka dobila je oko 15% glasova, u poređenju sa 31% za desničarski Nacionalni skup, što je navelo francuskog lidera da raspusti parlament i raspiše vanredne izbore.

Uprkos tome što je došla na vlast na talasu antiimigracionih osećanja, Meloni se okrenula da podrži trenutnu politiku EU o tražiocima azila tokom skoro dve godine na vlasti. Ona je bila čvrsta pristalica Kijeva u sukobu s Moskvom, ali je odbila nedavnu podršku NATO-a koja je Ukrajini dozvolila da izvodi dalekometne udare na Rusiju.

Evropski ParlamentGiorgia MeloniItalija
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Plenkovič II
21 dana prije

Prazan članak?

Primat
21 dana prije

.

Jadranka S.
21 dana prije

Slika govori više od tisuću riječi!

21 dana prije

Tekst je napisan bijelom bojom na bijeloj podlozi, pa se zato ne vidi. Jedna opcija je da se na računaru npr mišom markira tekst i na taj način posna vidljiv. Druga opcija je pročitati kopiju gornjeg teksta ovdje u mom komentaru: Desničarska stranka “Braća Italije” premijerke Meloni pobijedila je u nedjelju na izborima u Italiji za Evropski parlament, dok su druge desničarske stranke ostvarile dobitke na račun vladajućih koalicija u Francuskoj i Njemačkoj. Melonijeva stranka odnijela je odlučujuću pobjedu sa predviđenih 28% glasova, prema prognozama državne televizije RAI sa skoro 70% prebrojanih glasačkih listića. Drugi članovi njene koalicije desnog centra prošli su gore. Desničarska stranka Liga Mattea Salvinija dobila je 8,5%, uprkos tome što je bila prva na izborima za EU 2019. sa 34%. Njen nekada mlađi član koalicije, Forza Italia koju je osnovao Silvio Berlusconi, pobijedio ju je sa predviđenih 9%. Očekuje se da će opoziciona Demokratska stranka lijevog… Čitaj više »

Mučki Provokator
21 dana prije

Ima buljave oci jer voli da joj ga se u bulju umoci.

Bruno
21 dana prije

Tu sam inkognito. Oko nas su NATO-vi špijuni.

eks
21 dana prije

Meloni je prevara. U predizbornoj kampanji je govorila sve suprotno od onoga što je kasnije radila , kada je postala premijer. Moguće da je bila ucenjena i pod pretnjama CIA – GESTAPO ubica. Ne čudi kada Borelj preti da se može proći kao Fico , ukoliko ne budeš poslušan .

Max
21 dana prije

Kao i naš Plenum.

HRvoje
21 dana prije

Stvarno moraš biti glup, gluh, slijep te općenito pošteno zaostao u razvoju da povjeruješ, da je jedna berluskonijeva buljooka nagnuta pušačica kuvaca (kako bi rekao turčin čoban istočno od raja) išta drugačija od ostalih u igrokazu (tzv. desnih i lijevih) . Svima tima stvorovima upravljaju iste nakaradne spodobe! Zavadi, razdijeli pa vladaj i kruha i igara za glupe i naivne vele neki…

Roccos
21 dana prije

Ako smijem primijetiti,ispod slike nema teksta…ili se to nama daje malo enigmatike,ono da pogađamo na osnovu slike gđe Dinjarić,kažu da slika govori više od tisuću riječi😬

FELIX
21 dana prije

IZGLEDA DASU SAMO JOS ZENE PRI PROVOJ PAMETI

ime
20 dana prije

svaka čast dizajneru, dobro je smežurana. kao i njezina politika. migranata ulazi više nego inače.

Steve
20 dana prije

To ona zaboravna?! E bolji članak i slikovitiji o ovoj maloj, davno nisam pročitao.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI