Glavni izraelski generali žele prekid vatre

Izraelske odbrambene snage - IDF
6 komentara

IDF nema dovoljno vojnika ni streljiva za borbu u Gazi i Libanonu istovremeno, rekli su dužnosnici New York Timesu

Deseci viših izraelskih generala žele da premijer Benjamin Netanyahu sklopi sporazum o primirju s Hamasom kako bi se mogli pripremiti za potencijalni rat s Hezbollahom u Libanonu, izvijestio je u utorak New York Times.

Dok izraelski rat protiv Hamasa ulazi u svoj deveti mjesec, Izraelske obrambene snage (IDF) izgubile su najmanje 674 vojnika, zalihe artiljerijskih granata su niske, a oko 120 Izraelaca – mrtvih i živih – i dalje su držani kao taoci u Gazi. Borci Hamasa pojavili su se u područjima enklave koje je prethodno očistila IDF, a Netanyahu još uvijek odbija javno izjaviti namjerava li Izrael okupirati poslijeratnu Gazu ili predati teritorij palestinskoj vladi.

U tom kontekstu, 30 viših generala koji čine Izraelski generalštabni forum žele da Netanyahu postigne primirje s Hamasom, čak i ako to znači da militanti ostanu na vlasti u Gazi, izvijestio je New York Times.

Prema šest sadašnjih i bivših sigurnosnih dužnosnika, od kojih je pet tražilo anonimnost, generali žele vremena da odmore svoje trupe i nagomilaju municiju u slučaju da izbije kopneni rat s Hezbollahom. Osim toga, generali također vide primirje kao najbolje sredstvo za oslobađanje preostalih talaca, što je u suprotnosti s Netanyahuovim inzistiranjem da bi samo “potpuna pobjeda” nad Hamasom vratila zarobljenike kući.

“Vojska u potpunosti podržava dogovor o taocima i prekid vatre”, rekao je novinama bivši izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost Eyal Hulata.

“Vjeruju da se uvijek mogu vratiti i vojno angažirati Hamas u budućnosti”, nastavio je. “Oni razumiju da pauza u Gazi čini deeskalaciju vjerojatnijom u Libanonu. I oni imaju manje streljiva, manje rezervnih dijelova, manje energije nego što su imali prije – pa također misle da nam pauza u Gazi daje više vremena da se pripremimo u slučaju da izbije veći rat s Hezbollahom.”

Hezbollah, moćni politički pokret i paravojne snage koje podržava Iran, ušao je u sukob Izraela i Hamasa prošlog listopada. Međutim, skupina je vodila ograničenu kampanju napada bespilotnim letjelicama i raketama na sjeverni Izrael, za koje je vođa Hassan Nasrallah u studenom rekao da je cilj vezati izraelske snage u blizini granice kako bi se spriječilo njihovo raspoređivanje u Gazi.

Netanyahu je prošlog mjeseca najavio da će povući neke jedinice IDF-a iz Gaze i premjestiti ih na libanonsku granicu, raspirujući strahove od neizbježne invazije na Libanon. Napetost je dodatno pojačana prošli tjedan kada je izraelski ministar obrane Yoav Gallant upozorio da se IDF “priprema za svaki scenarij” i da bi mogao vratiti “Libanon u kameno doba”.

SAD je navodno upozorio protiv započinjanja čak i “ograničenog rata” u Libanonu, dok je Iran izjavio da će “podržati Hezbollah svim sredstvima” u takvom sukobu.

Izraelska vojska nije javno podržala prekid vatre u Gazi. U izjavi za New York Times, IDF je rekao da još uvijek radi na uništenju “Hamasovih vojnih i upravljačkih sposobnosti, povratku talaca i sigurnom povratku izraelskih civila s juga i sjevera svojim domovima .” Netanyahuov ured odbio je komentirati izvješće.

HamasHezbollahIDFIZRAELprekid vatre
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 dana prije

i nemaju snage.

vrlodrag
2 dana prije

Nije više ništa kao prije. Nekada su mogli uletjeti u Libanon kako su htjeli ali danas ne. Njihovi protivnici su ojačali i okolnosti su se promijenile. SAD nemože opskrbljivati Ukrajinu i Izrael u isto vrijeme. Jednostavno nemaju više tu snagu i svi okolo to vide. Uostalom Hezbolah stoji Iran koji može preko Sirije opskrbu vršiti i obavještajne podatke davati. Ako nemogu savladati Hamas onda ove prijetnje upućene Hezbolahu zvuče kao lažno samohrabrenje za unutarnje političke potrebe.

goran
2 dana prije

sve vas generale ko i premijera i cijelu izraelsku vladu treba uhititi i transferirati u haag na sudjenje za genocid nad palestincima

Ivana Podravec
2 dana prije

Očito rat u Gazi i ne ide baš glatko . Hamas se očito dobro Bori i nanosi im velike štete .

Josip
2 dana prije

Vojska treba ubiti Netanahua ko stakora.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI