Glavni tužitelj ICC-a traži ‘hitnu’ odluku o Izraelu i Hamasu

Izrael i Palestina
7 komentara

Karim Khan zatražio je od suda da odluči o izdavanju naloga za uhićenje premijera Netanyahua, kao i vođe palestinskih militanata Sinwara

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) pozvao je suce da “hitno donesu svoje odluke” o nalozima za uhićenje čelnika Izraela i Hamasa.

U svibnju je Karim Khan podnio zahtjev za izdavanje naloga za izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i izraelskog ministra obrane Yoava Gallanta, kao i za najviše dužnosnike Hamasa Ismaila Haniyeha, Yahya Sinwara i Mohammeda Deifa. Tužitelji su tvrdili da su bili suučesnici u “ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti” počinjenim u Izraelu i Gazi.

Sud je od tada dao dopuštenje 18 država, uključujući SAD, Njemačku i Južnu Afriku, kao i desecima organizacija i pojedinaca da daju svoje mišljenje o nadležnosti ICC-a po tom pitanju, s obzirom da “Palestina ne može provoditi kaznenu nadležnost nad Izraelom državljana (prema) sporazumu iz Osla.”

U dokumentu na 49 stranica, Khan je zatražio od sudaca da ubrzaju proces, ističući da “svako neopravdano odugovlačenje u ovom postupku štetno utječe na prava žrtava”.

“Ustanovljeno je pravo da Sud ima nadležnost u ovoj situaciji”, napisao je tužitelj u pravnom podnesku, kako citira Associated Press. Tvrdio je da su prijedlozi da sud ne može preuzeti slučaj “bez osnova” i da svaka strana koja tvrdi suprotno “pogrešno shvaća osnovne koncepte nadležnosti prema međunarodnom pravu”.

I Izrael i Hamas odbacili su optužbe za ratne zločine, a Netanyahu je optužbe nazvao “sramotom”. Hamas je osudio Khanov zahtjev za nalog za uhićenje, rekavši da izjednačava “žrtvu i krvnika”.

Izrael nije član ICC-a, što znači da se Netanyahu i Gallant neće suočiti s neposrednim rizikom od kaznenog progona, iako bi aktivni nalog za uhićenje mogao značajno ograničiti njihovo putovanje u inozemstvo.

Haniyeh je ubijen prošlog mjeseca u Teheranu, a Sinwar je izabran da ga zamijeni. Izrael je tvrdio da je Deif ubijen u zračnom napadu na južni dio Gaze u srpnju. Međutim, Hamas inzistira da je Deif još uvijek živ.

Više od 40.000 Palestinaca ubijeno je u Gazi od izbijanja rata između Izraela i Hamasa u listopadu. Sukob je započeo iznenadnim napadom Hamasa na Izrael, u kojem je poginulo oko 1200 ljudi. Militantna skupina također je uzela više od 200 talaca, od kojih su neki kasnije pušteni razmjenama zarobljenika ili ih je spasila izraelska vojska.

U prosincu je Južnoafrička Republika podnijela tužbu za genocid protiv Izraela Međunarodnom sudu pravde, međunarodnom tijelu koje je odvojeno od ICC-a. Izrael je odbacio optužbe dok je optužio Hamas da koristi civile u Gazi kao živi štit.

HamasICCIZRAELKarim Khan
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
22 dana prije

Normalan svijet ne pušta kriminalce da se ubijaju na ulicama nego ih smješta u zatvor da ne ugrožavaju nevine prolaznike.

Dušan
22 dana prije

Jutros Hesbolsh nspso izraelnkje bilo ranjenih niti mrtvih,NAVODNO !!!
Alijizeaelski avioni ,njih PREKO STOTINU ,gađali preko tisuću meta u YLivanoju !!!
Danas jedino IZRAELSKA AVIJACIJA MOŽE POFIĆI 150-200 AVIONA POD PUNIM ORUŽJEM !!
JEDINI NA SVIJETU !!
TO NE MOŽE TRENUTNO NITI AMERIČKA ,RUSKA NITI KINESKA AVIJACIJA !!!
A OVI TUMPLEKI BI SE ZAJEBAVALI SA BOŽJIM NARODOM !!
NAVODNO IH IMA KAO SRBA OKO 9 MILIJUNA U IZRAELU , A NITKO IM NIŠTA NE MOŽE ,NPR. JEDAN EGIPAT OD 110 MILIJUNA LJUDI !!

hiber
22 dana prije

A sto je sa noćašnjim udarima. Hesbollah je obavjestajno šupalj ko spuzva. Izraelci ih udarili sa 800 raketa pola sata prije “osvete”. Potpuna katastrofa za Nasralaha. Ispalili samo smeće od kačuša.

Dokurčilomi
22 dana prije

Znači ICC je osnovan samo za članove i to uglavnom EU a ostali se smiju.

Milivoj
22 dana prije

Svaki dan molim Boga da ta fantomska tvorevima koja je nastala na otimanju Svete Palestinske zemlje nestane, izgori, potone.
To je guba koja ne zaslužuje da živi, i karma je jaka stvar stigne te kad tad.

Max
22 dana prije

Nekoeisni sud.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI