Gref je govorio o scenariju ruske ekonomije “Cijevom na istok”

German Gref
11 komentara

Rusija postepeno preorijentiše izvoz svoje robe u zemlje koje joj nisu uvele sankcije, rekao je čelnik Sberbanke German Gref na poslovnom doručku na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

On je pozvao učesnike događaja da razgovaraju o imidžu ruske ekonomije do 2030. godine.

“Nema smisla uzimati raniji horizont. Naravno, ovo će biti teške godine koje ćemo svi morati živjeti i na koje ćemo se prilagoditi. Ali 2030. je jedini horizont, najracionalniji, koji treba poduzeti da bismo izgradili ekonomske scenarije “, smatra bankar.

On je rekao da je prvi scenario kodnog naziva “Cijev na istok” i da se već sprovodi. Gref je precizirao da se riječ “cijev” odnosi na svu tradicionalnu izvoznu robu.

Dakle, već 73 posto ruskih zaliha nafte u martu-maju otišlo je u zemlje koje nisu uvele sankcije.

“Naravno, postoje problemi vezani za logistiku, popuste, ali ipak nije baš realno da se takvi tokovi preusmjeravaju u takvim trenucima, ali vidimo da se to dešava”, naglasio je čelnik Sberbanke.

On je napomenuo da su gas i naftni derivati ​​složena roba u logističkom smislu, ali je izrazio uvjerenje da će se pronaći rješenja.

“Ali to, naravno, nije dovoljno. Imamo puno posla da prilagodimo cjelokupnu strukturu naše privrede”, zaključio je Gref.

German GrefIstokIzvozNaftarusijasberbank
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Laze. EU iz mjeseca u mjesec povecavaju uvoz iz Rusije. SAD jos vise.

Max
2 godine prije

A mi ćemo ostati gladni i smrznuti.

ivan sever
2 godine prije

Rusija je SAMODOSTATNA država. Dakle ima sve prirodne elemente, znanost, tehnologiju, zdravstvo, školstvo, kulturu idr. dostatno za vlastito bitisanje. Ono što Rusija mora napraviti prioritetno je DEMOGRAFIJA (podići natalitet u odnosu na mortalitet i iseljavanje na nivo da se stanovništvo najmanje udvostruči u narednom periodu do 100 godina), zatim podići nivo ZDRAVSTVENE ZAŠTITE i KVALITETE ŽIVOTA što će omogućiti produženje prosječnog vijeka života na najmanje prosječnih 80 godina, zatim maksimalno poboljšati ŠKOLSKI OBRAZOVNO ODGOJNI SUSTAV, zatim racionalizirati SISTEM DRUŠTVENE RASPODJELE – prvo nacionalizirati sve prirodne i društvene resurse u državno vlasništvo (vratiti se planskoj privredi uz razrađen kompjutorski sustav praćenja rada svih državnih subjekata i odgovornosti odgovornih), ukinuti oligarhe i potpuno zabraniti bogaćenje na prirodnim resursima i financijskim, građevinskim idr. malverzacijama, a dozvoliti privatnu inicijativu i bogaćenje samo na znanju, tehnologiji, uslugama, kulturi isl.i najvažnije napraviti REORMU MONETARNO FINANCIJSKOG SISTEMA na način da centralna banka Rusije postane i emisiona banka,… Čitaj više »

łedeno doba
2 godine prije

putinov čovjek za vezu sa rotšildima i kabalom.
Hazar Gref je sda Sberbankom bio domaćin vježbe Cyber Polygon, u Moskvi, 2x uazastopce 2020. i 2021., u organizaciji WEF-a i Švaba

Miroslav
2 godine prije

German, pravi Rus.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI