Gruzija će se izviniti zbog početka rata 2008.

Gruzija
34 komentara

Bivši gruzijski premijer Bidzina Ivanishvili optužio je stranku Nacionalni pokret, koju je osnovao bivši predsjednik Mihail Sakašvili, za podsticanje rata u Južnoj Osetiji 2008. godine.

On je naveo da će zemlja smoći snage da se izvini Osetinima za “krvavi sukob” i nastojati da vrati povjerenje i jedinstvo između dva bratska naroda.

Sakašvili, koji je bio predsjednik Gruzije od 2004. do 2013., formirao je svoju prozapadnu stranku 2001. U augustu 2008. poslao je trupe u otcijepljeni gruzijski region Osetiju, granatirajući rusku bazu koju su koristile mirovne snage od 1990. vrijeme prvog sukoba na teritoriji.

Moskva je odgovorila operacijom „nametanja mira“ , porazivši gruzijske snage i kao rezultat toga priznavši nezavisnost Južne Osetije i drugog otcijepljenog regiona, Abhazije.

Sakašvili je izglasan van funkcije 2013. godine i sada služi šestogodišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za zloupotrebu položaja, između ostalih krivičnih djela. Govoreći na predizbornoj kampanji u gradu Gori u subotu, Ivanishvili, koji predvodi vladajuću stranku Gruzijski san, osvrnuo se na tragediju iz 2008. godine, rekavši da je 12-godišnja istraga zaključila da je „ona bila „isprovocirana Sakašvilijevim zločinačkim režimom” sa „ vanjske” pomoći, a imao je za cilj narušavanje nacionalnog jedinstva i podjelu dva bratska naroda.

Tvrdio je da brojni dokazi koje je prikupila gruzijska vlada umiješaju stranku Nacionalnog pokreta u početak rata i počinjenje “najgoreg zločina”.

“Bili smo svjesni da je sve ovo bila dobro isplanirana provokacija spolja protiv gruzijskog i osetskog naroda, čija je svrha bila da pocijepa naše jedinstvo, uništi odnose i učini da postojimo u uslovima beskonačne, vještačke konfrontacije”,  rekao je Ivanišvili.

Naglasio je važnost prepoznavanja grešaka iz prošlosti i vraćanja teritorijalnog integriteta, kao i “vjekovnog bratstva i prijateljstva između Gruzijaca i Osetina”. On je također osudio “pokretača rata” i obećao da će odgovorne za uništavanje odnosa između Gruzije i Osetije privesti pravdi.

“Definitivno ćemo smoći snage da se izvinimo za plamen koji je zahvatio našu braću i sestre Osetije 2008. godine po nalogu izdajničkog Nacionalnog pokreta”, nastavio je on, obećavajući da će se zvaničnici Ujedinjenog nacionalnog pokreta suočiti sa gruzijskim “nirnberškim procesom”,  misleći do suđenja ratnim zločincima nacističke Njemačke nakon Drugog svjetskog rata.

Prošlog mjeseca gruzijska vlada je saopštila da će uspostaviti parlamentarnu komisiju za procjenu događaja iz 2008. godine, tvrdeći da je Sakašvili djelovao po instrukcijama  “spolja”, što predstavlja “dobro planiranu izdaju”.

Bivši predsjednik mogao bi se suočiti s dodatnim optužbama za izdaju, što bi potencijalno moglo dovesti do doživotne robije.

GruzijaJužna Osetijarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nibiru
3 dana prije

Vidjeli gruzijci kako vodkari melju Ukrajinu pa napunili pelenu.💩💩hahaha😺😸

hiber
3 dana prije

Genijalno. Jos da se Vučić ispiča Kosovarima i svi sretni.🤣🤣🤣

Protiv Sistema
3 dana prije

Kad ludilo prođe i surova realnost prevlada dolazi do izvinjenja. Bravo gruzijci – treba hrabrosti i mudrosti za priznati grešku i izviniti se. Bravo!

3 dana prije

Staljin vuce neko porijeklo iz osetije?
Njegov otac, djed, zvao se dzugas, dzugasev, nesto.

Korisnik
3 dana prije

Plenković pažljivo čita i znojava lica radi beleške za budućnost.

Schwarze Hunderte
3 dana prije

Ta prelijepa zemlja je bila uvučena u nešto što nikada i nije bio njen rat .No . Doći će to već sve na mjeru – i dolazi ⚡

tihobl
3 dana prije

Cim Jermenija izadje iz ODKB Azerbejdzan i Gruzija ulaze.

Mane
3 dana prije

Jasno se vidi da je Rusija ponudila Gruziji povratak Osetije i možda Abhazije u sastav gruzije.a zauzvrat ostaje u ruskoj orbiti,van nato alijanse

Max
3 dana prije

Dobro ali uzalud.

Tысяча = Tisuća
3 dana prije

Danas je u Gruziji prilicno dobro, ekonomija im dobro stoji, raste 5% godisnje.
Iako Rusija i Gruzija nemaju diplomatske odnose, Gruzija je puna Rusa i Ukrajinaca, tamo svrljaju ruska i americka CIA.

Ekonomski rast se pripisuje pragmaticnoj politici gruzijske vlade.
Mnogo robe se prebacuje preko Gruzije za Rusiju.

Gruzija je shvatila da je udarila na Rusiju koja je nju i stvorila i koja moze odluciti hoce li nestati ili postojati.

Gruzija je shvatila da mora biti dobro s Rusijom.
Tu su ruski turisti, ruski biznis a Amerika je jako daleko.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI