Gruzijski premijer tvrdi da su SAD sponzorisale dvije neuspjele obojene ‘revolucije’

Gruzija
37 komentara

Tbilisi treba da “preispita” svoj odnos sa Washingtonom, s obzirom da su nevladine organizacije koje finansira Amerika stajale iza najmanje dva pokušaja rušenja vlade, rekao je gruzijski premijer Irakli Kobakhidze.

SAD su zaprijetile sankcijama visokim gruzijskim zvaničnicima nakon što je bivša sovjetska republika usvojila zakon o “stranim agentima” koji je Zapad proglasio prijetnjom demokratiji. “Ne znam zašto su bila dva pokušaja revolucije 2020-2021, pa 2022. Ne znam zašto je bilo tih pokušaja, ali činjenica je da je prethodni ambasador [SAD] mnogo toga pokvario , mnogo toga je uništeno tih godina i to treba ispraviti”, rekao je Kobakhidze novinarima u petak.

“To uključuje nevladine organizacije koje finansira Amerika, koje su stajale na revolucionarnoj pozornici, pozivajući na ostavku vlade i formiranje vlade uz njihovo učešće. Stoga je potrebno preispitati gruzijsko-američke odnose”, dodao je premijer.

Gruzija će učiniti sve što može da poboljša odnose sa SAD, istakao je Kobahidze, jer je to u interesu obje zemlje.

Vlada u Tbilisiju je pod intenzivnim pritiskom SAD i EU da odustane od predloženog Zakona o transparentnosti stranog uticaja, do tačke u kojoj su Vašington i Brisel zaprijetili sankcijama i zaustavili integraciju Gruzije u EU i NATO.

Zakon bi zahtijevao od nevladinih organizacija, medijskih kuća i pojedinaca koji primaju više od 20% svojih sredstava iz inostranstva da se registruju kao subjekti koji „promovišu interese strane sile“ i da otkriju svoje donatore, ili da budu kažnjeni do 9.500 dolara za nepoštivanje. Zakon je izazvao proteste, tokom kojih su se aktivisti sukobili sa policijom i pokušali da upadnu u zgradu parlamenta zemlje prošlog mjeseca. Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da će Washington uvesti vizna ograničenja za “pojedince koji su odgovorni ili saučesnici u podrivanja demokratije u Gruziji, kao i za članove njihovih porodica”.

U međuvremenu, komesar EU za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi sugerirao je Kobakhidzeu da bi mogao zadesiti istu sudbinu kao i slovački premijer Robert Fico, koji je za dlaku preživio pokušaj atentata prošlog mjeseca. Varhelji je kasnije rekao da je njegovo upozorenje o opasnostima “polarizacije u društvu” pogrešno shvaćeno.

Gruzijske nevladine organizacije, koje prvenstveno finansira Zapad, osudile su predloženi zakon kao „ruski“ i pokušale su ponoviti svoj uspjeh iz 2023. u prisiljavanju vlade da odstupi. Ovaj put, međutim, parlament je usvojio zakon – i nadjačao veto predsjednice Salome Zourabichvili, ranije ove sedmice. Vlada je negirala da će se zakon koristiti za razbijanje opozicije i insistira na tome da je zakon kompatibilan sa normama EU.

GruzijaSADZakon o Agentima
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 mjeseci prije

a moraju i sorosevci zivjeti od necega. nece valjda na baustel.

3 mjeseci prije

nije ruska vojska ona sto je nekad bila. modernizacija je uspjesno zavrsena jos 2013.
faza modernizacije pocela 2007. uspjesno je zavrsena svega 6 godina poslije, 2013.
ministar obrane sergej sojgu je javno obznanio: zamjena krpa carapama zavrsena je i u najvecoj zabiti.
sad ruska vojska ratuje obuvena u carape.

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Tbilisi treba da “preispita” svoj odnos sa Moskvom s obzirom da su jim već destabilizirali državu od 2008 godine.

Croatia
3 mjeseci prije

Ovaj „Ruski zakon „ kako ga zovu ovi kvazi (zapadni demokrati) treba uvest i u Hrvatsku pa da znamo tko financira ovaj razni ološ i nakve „ nevladine udruge „ šta promoviraju razne ludosti. A bilo bi dobro znati tko stoji iza stranke Mozemo tko plaća ovaj ološ , jer ovi koliko su sposobni i tri nacrtane ovce bi izgubili.

eks
3 mjeseci prije

Bivši ministar spoljnih poslova Austrije , Karin Knajsl , Preselila se u Rusiju i kaže : ” Volim da živim u Rusiji , ovde je sloboda , ovde se osećam bezbednije nego u Austriji . U Sankt Petersburgu , u Moskvi , u Habarovsku … moguće je noću šetati parkom , to je bilo moguće u Austriji pre 30 godina . Sada je nemoguće . Ruskinje izgledaju ženstveno, zadržavaju svoju ženstvenu suštinu . U Austriji je sada ponekad teško odgonetnuti ko je muškarac, a ko je žena . ”
Rusija je normalna država i eto odgovora zbog čega normalni ljudi treba da podržavaju Rusiju , a ne zapadne pohlepne psihopate .

onaj najglu...Dalton
3 mjeseci prije

Annalena Baerbock je rekla da je “nevjerojatno povrijeđena” odlukom gruzijske vlade da usvoji zakon o stranim agentima…
Čudno!!
Zakon o stranim agentima u Gruziji, a grdno zabrinuo Baerbock u Njemačkoj…

P.S.
Iz rubrike: ”U ona dobra stara vremena…”

Baba, da Bundeswehru fali uniformi, piše Bild…
I Hugo Boss se ofucao.

Darko 7
3 mjeseci prije

Nemoj da završiš kao Robert Fico – škola demokracije ala EU.

Max
3 mjeseci prije

Obavještajci saznali pa ih pričekali

Ivan BGD
3 mjeseci prije

“Nevladina organizacija” je u stvari fini naziv kojim se prikriva sustina da je to strana agentura finansirana sa zapada..
Na zapadu spijuni i izdajnici bivaju drakonski kaznjeni ako uopste ostanu zivi, u banana zemljama, kao sto je Srbija, nevladine organizacije uticu i odlucuju u donosenju zakona i propisa itd, prakticno imaju udela u vlasti iako nisu izabrani od naroda za tu funkciju! Moze se reci da je to jedan od vidova “meke” okupacije zapada u banana zemljama, kao sto je Srbija.

Croatia
3 mjeseci prije

Neki papak je poništo moj prvi komentar, uzalud vam trud „ svirači“ soroševci. Ovaj zakon o stranim agentima bit će i u hrvatskoj.

Gad
3 mjeseci prije

Ovi izgleda žele da im ruska vojska uđe i napravi reda u roku jednog popodneva.

Nekoime
3 mjeseci prije

USA su jedina stvarna prijetnja demokraciji…

Lucija, prva
3 mjeseci prije

🙂 🙂

“U međuvremenu, komesar EU za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi sugerirao je Kobakhidzeu da bi mogao zadesiti istu sudbinu kao i slovački premijer Robert Fico, koji je za dlaku preživio pokušaj atentata prošlog mjeseca.
Varhelji je kasnije rekao da je njegovo upozorenje o opasnostima “polarizacije u društvu” pogrešno shvaćeno.” 😄

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI