Hamas imenovao novog vođu

Novi vodja Hamasa
17 komentara

Imenovanje Yahye Sinwara uslijedilo je nakon ubojstva njegovog prethodnika Ismaila Haniyeha

Hamas je imenovao Yahya Sinwara za novog vođu svog političkog krila, umjesto Ismaila Haniyeha, koji je prošlog tjedna ubijen u Teheranu. Imenovanje je objavljeno u kratkom priopćenju palestinske militantne skupine u utorak.

Sinwar je služio kao vođa skupine unutar Gaze od 2017. Izrael vjeruje da je on arhitekt upada u južni Izrael 7. listopada 2023., u kojem je Hamas ubio oko 1200 ljudi i uzeo preko 250 za taoce. Napad je izazvao trenutni rat u Gazi, u kojem je do sada ubijeno gotovo 40.000 Palestinaca, prema Ministarstvu zdravstva kojim upravlja Hamas.

Izraelski dužnosnici vjeruju da se Sinwar skriva u Hamasovoj mreži tunela ispod Gaze od masakra koji je on navodno orkestrirao prije 10 mjeseci.

Odmah nakon izjave Hamasa, ministar vanjskih poslova Israel Katz pozvao je da se Sinwar ubije.

“Imenovanje arhiterorista Yahya Sinwara za novog vođu Hamasa, koji će zamijeniti Ismaila Haniyeha, još je jedan uvjerljiv razlog da ga brzo eliminiramo i zbrišemo ovu podlu organizaciju s lica zemlje”, napisao je Katz na X (bivši Twitter) u utorak.

Ova objava dolazi u vrijeme pojačanih napetosti, dok Iran i njegovi saveznici prijete odmazdom za ubojstvo Haniyeha, za koje krive Izrael. Židovska država nije ni potvrdila ni demantirala umiješanost.

Eskalacija je potaknula SAD da rasporedi dodatne snage za obranu Izraela, u slučaju napada.

Ranije ove godine, Iran je pokrenuo veliki raketni i dron baraž protiv Izraela, kao odmazdu za bombardiranje iranskog konzulata u Siriji. Bombardiranje je odbijeno uz značajnu pomoć SAD-a, UK-a i drugih savezničkih snaga u regiji.

gazaHamasIsmail HaniyehYahya Sinwar
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 mjesec prije

Susjedne arapske države zajedno sa Irancima i Hutima će vjerojatno ići na “iscrpljivanje” izraelskog Iron Dome-a sa jeftinim raketama i dronovima.

Ruske kaćuše su ovdje jako dobro obavile posao u jednomjesečnom ratu 2006. libanonskog Hezbollaha i Izraela, a u međuvremenu su se izuzetno razvili dronovi.

hiber
1 mjesec prije

Sinwar nije izasao iz tunela od 7.10.23. Ovo su stare slike, sada vise sliči na Golluma. S obzirom da je jedini preostali vođa Hamasa, ujedno najodgovorniji njegovom smrću zavrsava bitka u Gazi. Inace, Gaza je potpuno pacificirana jer iz nje ni prskalice vise ne izliječu. Vjerojatno ce zavrsiti kao Laden. Umro prekjucer, pokopan jucer, a ubijen danas.

Mučki Provokator
1 mjesec prije

Ma sve su to zaostali mongoloidi i nece im ni taj dugo trajati.

Zeljko
1 mjesec prije

New target for State of Israel…

Max
1 mjesec prije

Objavivši tp stavili su mu metu na čelo.

FELIX
1 mjesec prije

OVAJ JE DO SADA NJBOLJI JASNO I GLASNO SVIMA SAOPSTAVA SVOJ CIL I TO JE BRISANJE ISRAELA SA KARTE SVETA I ISTREBLJENJE ZIDOVA KAO NACIJE KOJA JOS UVEK POSTUJE I SLEDI BOZJOIM ZAKONIMA ( TO JE PROMOCIJA GENOCIDA – STO ZNACI UBIJANJE SVIH PRIPADNIKA JEDNE NACIJE U OVOM PRIMERU ZIDOVA ) ZANIMLJIVO JE DAS BAS GRUPU TERORISTA – HAMASA PODUPIRU I POMAZU KA OSTVARENJU TOGA CILJA BAS NAJVISE COVEKOLJUBLIVE ORGANIZACIJE. PODATAK DA JE DOSTA PRIPADNIKA UN DIREKTNO SUDELOVALA U NAPADU NA ISRAEL 7 OKTOBRA NIJE LAZ ILI IZMISLJOTINA, TAKO JE GOTOVO U SVIM ZGRADAMA POGOTOVO SKOLAMA BILO BAREM SKLADISTE ORUZJA ILI KOMANDNI PUNKT HAMASA KOGA BAREM ISRAELCI SMATRAJU ZA TERORISTICKU ORGANIZACIJU. MORALBI VAMA BITI POZNATO DA SU PRIPADNIKI HAMASA LANSIRALI VECINU RAKETA PROTV ISRAELA IZ CIVILNIH OBJEKATA.

Mučki Provokator
1 mjesec prije

Kako su na vuKoso kad je rabilo svi pomagali i bili UÇK tako ja sada i u ziGA !!! ptariSi su to / ista raca druga štraca !

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI