Hamas ispalio raketni baraž na Tel Aviv

raketni baraž koji je ispalio Hamas
2 komentara

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je u nedjelju da je ispalila rakete na Tel Aviv, što je prvi takav napad na izraelski grad u skoro četiri mjeseca.

Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su incident, podijelivši snimke projektila. Vojska je rekla da je presrela nekoliko od osam pristiglih projektila bez davanja tačnog broja. “Baraž raketa lansirana je iz Rafaha prema centralnom Izraelu prije nekoliko trenutaka. Humanitarna pomoć je jutros stigla u Gazu preko prelaza Kerem Šalom, a sada se rakete ispaljuju na centralni Izrael. Ovako je to izgledalo sa prelaza Rafah”, navodi IDF na X.

Snimci koji kruže internetom pokazuju da je napad nanio samo manju štetu na tlu u oblasti Tel Aviva; najmanje jedna stambena kuća je pogođena ruševinama, a veliki krater je ostavljen na otvorenom prostoru. Trenutno nema izvještaja o povrijeđenima.

Navodi se da su projektili ispaljeni iz oblasti Rafa u Gazi, koja se nalazi u blizini granice palestinske enklave s Egiptom, gdje IDF provodi veliku vojnu operaciju protiv Hamasa.

Vojno krilo palestinske grupe, Brigade Al-Kasam, preuzelo je odgovornost za napad nekoliko trenutaka nakon baraža, navodeći da je lansiranje došlo “kao odgovor na cionističke masakre nad civilima” u Gazi. Tekuća izraelska ofanziva na Rafah, gusto naseljeni grad na jugu Gaze koji je narastao zbog priliva više od milion izbjeglica iz drugih dijelova palestinske enklave, izazvala je široku međunarodnu osudu. Uprkos ponovljenim upozorenjima međunarodne zajednice, uključujući Washington, Izrael je upao u regiju 7. maja, odmah prekinuvši enklavi kopneni pristup Egiptu zauzevši granični prijelaz Rafah.

Ranije ove sedmice, najviši pravosudni organ Ujedinjenih naroda, Međunarodni sud pravde (ICJ), naredio je Izraelu da odmah obustavi svoju operaciju u Rafi. Sud je rekao da “nije uvjeren da su napori za evakuaciju i povezane mjere za koje Izrael tvrdi da su ih preduzeli” dovoljni da “ublaže ogroman rizik” za civile. Iako su presude MSP-a obavezujuće i konačne, tijelo nema stvarna sredstva da ih izvrši.

Sukob između Izraela i Hamasa počeo je 7. oktobra, kada je grupa sa sjedištem u Gazi pokrenula iznenadni napad na jug zemlje, ubivši preko 1.000 ljudi i uzevši otprilike 250 talaca. Više od 35.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece, do sada je ubijeno u operaciji IDF-a za uništavanje militanata, prema zdravstvenim vlastima enklave.

HamasIZRAELTel-Aviv
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 mjeseci prije

Qasam ima premali domet ovo je nešto jače na 70 kilometara. Hanas postoji i još pruža žestok otpor.

Darko
3 mjeseci prije

Haamas je premalo ispalio raketa na Izrael. A muslimanski svijet šuti ko kurve i ostavlja ih same da se bore za svoju slobodu od fašističkog Izraela. Obiti će im se to svima o glavu….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI