Hamas je spreman postići potpuni dogovor ako Izrael zaustavi rat

Hamas
38 komentara

Palestinska skupina otpora Hamas objavila je da je obavijestila posrednike za pregovore o prekidu vatre da su spremni postići potpuni dogovor ako Izrael prestane s napadima.

“Kompletni sporazum” uključivao bi sveobuhvatan dogovor o razmjeni talaca/zarobljenika ako Izrael “zaustavi svoj rat i agresiju protiv ljudi u Gazi”, stoji u priopćenju skupine u četvrtak.

Najnovija izjava Hamasa došla je dok je Izrael nastavio s ofenzivom na grad Rafah na jugu Gaze, unatoč nalogu Međunarodnog suda pravde (ICJ), najvišeg suda UN-a, da se napadi zaustave.

“Hamas i palestinske frakcije neće prihvatiti da budu dio ove politike nastavkom pregovora (o prekidu vatre) u svjetlu agresije, opsade, izgladnjivanja i genocida nad našim narodom”, navodi se u priopćenju Hamasa.

“Danas smo obavijestili posrednike o našem jasnom stavu da ako okupacija zaustavi svoj rat i agresiju protiv našeg naroda u Gazi, naša je spremnost (je) postići potpuni sporazum koji uključuje sveobuhvatan dogovor o razmjeni”, dodaje se.

Izrael je odbio prethodne ponude Hamasa i rekao da je odlučan zbrisati ga, zanemarujući sve civilne elemente, uključujući humanitarne radnike, novinare, djecu i civilnu infrastrukturu u blokiranoj enklavi.

Alžir je nedavno predložio nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, kojom se zahtijeva prekid vatre u Gazi i oslobađanje svih talaca koje drži Hamas, dok se od Izraela traži da odmah zaustavi svoju vojnu ofenzivu na Rafah.

U telefonskom razgovoru s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u srijedu, francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je Pariz “odlučan raditi s Alžirom” kako bi osigurao da Vijeće “da čvrstu izjavu o Rafi”.

Također je pozvao Abbasa da “provede neophodne reforme”, nudeći “perspektivu priznanja Države Palestine”.

Odluke Španjolske, Norveške i Irske da službeno priznaju državu Palestinu ovog su tjedna potaknule raspravu o tom pitanju, a Macron je rekao da bi se to trebalo dogoditi u “korisnom trenutku”.

Izrael je preuzeo kontrolu nad cijelom granicom Gaze s Egiptom usred izvješća o intenzivnom artiljerijskom granatiranju i pucnjavi u četvrtak u južnom gradu Rafahu.

gazaHamasIZRAELPalestinaprekid vatre
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
3 mjeseci prije

Hamas je od početka u dogovoru s cionistima što jasno dokazuje analiza “stand-down-a” koji je prije njihovog performansa vršio Mossad i IDF. Vidimo rezultat njihovog dogovora, pojas Gaze je nenastanjiv, Palestinci su protjerani i neće im biti dopušteno vratiti se (niti se imaju čemu vratiti). Nikakva projekcija Hamasovih planova nije kao rezultat imala boljitak za Palestince jer su svi ishodi bili samodestruktivni.

Nenad Erak
3 mjeseci prije

Libanonski Al Mayadeen prenosi istraživanje okupatora Palestine u kome stoji da se 40% izbjeglih sa sjevera okupirane Palestine od 230 tisuća izbjeglih ne namjerava vratiti kući čak i da tzv IDF makne Hizbollah preko rijeke Litani. Mnogi od njih već najavljuju iseljavanje dok se otkriva jedna od taktika osovine otpora da osim sa sjevera okupirane Palestine i sa okupiranog Golana prinudi doseljenike da postanu ISELJENICI. Okupacioni portal Nziv.net piše kako je Iran podigao jednačbe tako da na svaki napad na njegove snage u Siriji odgovara napadima osovine otpora iz Iraka a takav slučaj je se dogodio prije 2 dana kada je nakon što je okupacija gadjala luku Banias pored Tartusa i konvoj Hizbollaha kod Homsa islamski otpor iz Iraka u odgovoru je gadjao luku Eilat (istina da skoro nema dana kada Eilat nije gadjan dronovima) i balističkim projektilima gadjana baza na Golanu …..

Ivana Podravec
3 mjeseci prije

Netanyahu je cilj što dulje razblažiti rat jer ne želi završiti na sudu zbog korupcije , a sad i genocida u Gazi .

Ico
3 mjeseci prije

HAMAS Židovi trebaju zatrti do posljednjeg, vodstvo HAMS -a čini veleizadnička banda, kao i pederčina, prutupalestinaki smrad Jaser Arafat.

trajko
3 mjeseci prije

“Hamas” ne postoji!

trajko
3 mjeseci prije

..postoje djeca kao:”hamas”, ” ISIS”, “muslimanska braća”, “asasini” i zajednički otac mossad.

Ico
3 mjeseci prije

Hamas Židovi trebaju totalno izgenocidirati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI