Hezbollah pokreće masovni napad na Izrael

Hezbollah i Izrael
9 komentara

Libanonska militantna skupina Hezbollah tvrdi da je lansirala više od 200 raketa i bespilotnih letjelica ciljajući položaje izraelske vojske u četvrtak kao odgovor na ubojstvo višeg zapovjednika.

Izvor iz Hezbollaha rekao je za Al Jazeeru da je baraž u četvrtak, drugi veliki napad u toliko dana, bio odmazda za izraelsko ubojstvo Muhammada Nassera u južnom Libanonu dan ranije. Njegova smrt potaknula je Hezbollah da u srijedu ispali više od 100 raketa na Izrael. nakon čega slijedi baraž u četvrtak.

Nasser, također poznat kao Hajj Abu Nimah, bio je treći visokorangirani borac Hezbollaha ubijen u gotovo devet mjeseci prekograničnih borbi izazvanih izraelskim ratom u Gazi.

Reuters je citirao izraelsku vojsku koja je dala sličnu procjenu razmjera napada, navodeći da je “identificirano 200 projektila i preko 20 sumnjivih zračnih ciljeva koji su prelazili iz Libanona na izraelski teritorij”, od kojih su neke presrele izraelska protuzračna obrana i lovci mlaznice. Nema izvještaja o žrtvama.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je u srijedu da snage te zemlje napadaju Hezbollah “jako snažno svaki dan” i da će biti spremne poduzeti sve potrebne mjere protiv te skupine. Međutim, Izrael navodno preferira postizanje dogovora.

U međuvremenu, visoki dužnosnik Hezbollaha Hashem Safieddine upozorio je da će grupa pojačati svoje napade na Izrael.

“Niz odgovora se nastavlja uzastopno, a ovaj niz će nastaviti ciljati nova mjesta za koja neprijatelj nije ni slutio da će biti pogođena”, rekao je Safieddine na događaju u Bejrutu u komemoraciji ubijenom zapovjedniku.

Rastuće napetosti između Izraela i Hezbollaha kojeg podržava Iran izazivaju zabrinutost od eskalacije u sveopći rat na Bliskom istoku.

Prema Reutersu, izraelski napadi u Libanonu ubili su više od 300 boraca Hezbollaha i oko 90 civila. Izrael je navodno rekao da je u udarima iz Libanona ubijeno 18 vojnika i 10 civila.

Zamjenik čelnika Hezbollaha Sheikh Naim Kassem rekao je za AP ovaj tjedan da je jedini način da se zaustavi eskalacija na izraelsko-libanonskoj granici da zapadni Jeruzalem prekine svoju operaciju u Gazi. Hezbollah je tvrdio da napada Izrael u znak solidarnosti s palestinskom oružanom skupinom Hamas.

Zapadni Jeruzalem objavio je rat Hamasu nakon što je militantna skupina prošlog listopada izvela iznenadni napad na jugu zemlje, ostavivši više od 1200 mrtvih ljudi i uzevši preko 200 talaca. Kampanja u Gazi nanijela je široko razaranje palestinskoj enklavi, ostavljajući više od 37.000 Palestinaca mrtvih i preko 86.000 ozlijeđenih, prema Ministarstvu zdravstva Gaze.

HezbollahIZRAELLibanonNapadi
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ime sa zvjezdicom
3 dana prije

Ajde lijepo od njih da su napravili pauzu od jednog dana između dva napada da Izraelci stignu napunit lansirne rampe protuzračne obrane.
Lovci mlaznice su Izraelcima super isto.

Mučki Provokator
3 dana prije

David protiv Goliajata.

Jure
3 dana prije

Službeni Teheran dopustio stranci (Hizbollah) da koristi dosada ne korištena oružja ukoliko Jude budu izvršili udare po južnom Bejrutu (centrala Hizbollaha Dahia) ili po zračnoj luci Rafik Hariri u Bejrutu a sve kako bi izvršili odmazdu po zračnoj luci Ben Gurion u Tel Avivu. Procjena je da je oko 200 preciznih projektila Hizbollaha usmjereno prema važnim lokaciijama Ben Guriona i da čekaju zapovjed. Teheran je osovini otpora Libanon-Sirija dostavio radare i rakete zemlja – zrak s kojim mogu uočiti na 200 km udaljenosti neprijateljske zrakoplove i iste gadjati i izvan teritorije Libanona … na teritoriju Sirije odavno ne ulaze osim iz Al Tanf baze na tromeđi Iraka, Jordana i Sirije a koja je pod kontrolom Jewmerike ….

Max
3 dana prije

To je već treći zapovijednik od početka sukoba. Previše su uspješni iako je svaki borac Hezbolllaha spreman na smrt i ne može ga se zstrašiti.

Darko
3 dana prije

Bilo je i vrijeme da zapale tu smrdljivu tvorevinu zvanu Izrael.

Schwarze Hunderte
3 dana prije

Sa srećom 🍸

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI