Hezbolah se mora povući s granice u skladu s dugogodišnjom rezolucijom UN-a

Izrael i Libanon - Hezbollah
11 komentara

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je da je sada posljednja prilika da se izbjegne potpuni sukob između zapadnog Jerusalema i Hezbolaha, insistirajući da se milicija sa sjedištem u Libanu mora povući iz južnog dijela zemlje.

Saopćenje je uslijedilo nakon što je Izrael optužio Hezbolah za raketni napad na fudbalski teren na Golanskoj visoravni u subotu u kojem je ubijeno najmanje 12 tinejdžera i djece, a ranilo oko 20 drugih. Hezbolah je negirao umiješanost u napad.

U objavi na X (bivši Twitter) u nedjelju, Oren Marmorstein, glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova, nazvao je tragediju “masakrom”, tvrdeći da je raketa iranskog porijekla, a “Hezbolah je jedina teroristička organizacija koja je one u njegovom arsenalu.”

Upozoravajući da će Izrael odgovoriti na napad, on je napomenuo da je “jedini način na koji svijet može spriječiti rat punih razmjera koji bi bio razoran i za Liban” da prisili Hezbolah da provede Rezoluciju 1701 Vijeća sigurnosti.Dokument, koji je Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno usvojilo 2006. godine, nastojalo je okončati neprijateljstva punog razmjera između Izraela i Hezbolaha. Jedan od njegovih ciljeva bio je stvaranje neutralne tampon zone između dvije države. Međutim, dok su se izraelske snage povukle iz Libana, Hezbolah se nije u potpunosti povinovao, jer je njegova vojska ostala u južnom dijelu zemlje na granici Izraela.

“Sada je posljednji trenutak da se to učini diplomatski”, dodao je Marmorstein, pozivajući svjetsku zajednicu da uvede sankcije Iranu – koji godinama ima bliske veze s Hezbolahom – i pozivajući da se i Korpus iranske revolucionarne garde i Hezbolah proglasi terorističkim organizacije.

Izraelska vojska tvrdi da je već uzvratila, rekavši da su zračni napadi izvedeni na ciljeve Hezbolaha “i duboko unutar libanske teritorije i u južnom Libanu”.

Načelnik štaba Izraelskih odbrambenih snaga Herzi Halevi rekao je da vojska povećava svoju spremnost za “sljedeću fazu borbi na sjeveru”, dodajući da ćemo “kad bude potrebno djelovati snažno”.

U međuvremenu, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani upozorio je jevrejsku državu “protiv svakog avanturizma”.  “Svaka glupa mjera cionističkog režima može dovesti do proširenja obima nestabilnosti, nesigurnosti i ratnog plamena u regionu”, upozorio je on.

Brojni zapadni lideri i zvaničnici UN-a pozvali su obje strane na uzdržanost. U međuvremenu, libanonski ministar vanjskih poslova Abdallah Bou Habib rekao je Reutersu da je vlada njegove zemlje zatražila od SAD-a da uvjeri Izrael da se suzdrži od bilo kakvih ishitrenih akcija, dodajući da je Washington tražio od Bejruta da izvrši pritisak na Hezbolah da učini isto.

HezbollahIZRAELLiban
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
žile29
1 mjesec prije

Vidi ti židova smrdljivog nazavao ovu tragediju masakrom,a šta je onda u Gazi gdje ste pobili 15000djece,za ovo nisi kukao nego si se radovao

Pero
1 mjesec prije

A da se Izrael povuče sa Golana to imne pada na pamet.

trolling queen
1 mjesec prije

UN-u nikako ne smeta okupacija golanske visoravni od strane slugana sinagoge sotone!! UN jest privatna prčija slugana sinagoge sotone!! Ako su stradali Druzi – onda bi bilo najnormalnije da Assad kaže koju riječ….a ne ovi fenički trgovci iz startup umjetne tvorevine.

Samo U Prolazu
1 mjesec prije

Hoce, cIm se Izrael povuce sa Golanske oblasti!

Istina
1 mjesec prije

Kakva rezolucija, kakav bakrac. Koju rezoluciju poštuju genocidasi? Prošla su ta vremena. Jedino resenje je stvaranje palestinske drzave milom ili silom, ovo je krajnje vreme, nema vise čekanja sta će reci genocidasi.

Max
1 mjesec prije

Mislim da to neće ići.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI