Hezbollah ispaljuje stotine raketa na Izrael

Hezbollah i Izrael
11 komentara

Najnovija baražna vatra došla je kao odmazda za ubojstvo zapovjednika skupine Fouada Shukra prošlog mjeseca

Islamska paravojna skupina Hezbollah ispalila je stotine raketa na Izrael kako bi osvetila smrt svog vrhovnog zapovjednika, Fouada Shukra, koji je ubijen u zračnom napadu na Bejrut prošlog mjeseca. U međuvremenu, izraelska vojska je rekla da je izvela preventivne napade na miliciju sa sjedištem u Libanonu nakon što je zaključila da je napad neizbježan.

Hezbollah je rekao da je ispalio više od 320 raketa na 11 izraelskih vojnih lokacija u priopćenju objavljenom rano u nedjelju, uključujući one na Golanskoj visoravni pod izraelskom okupacijom. Dodaje se da je napad došao “u okviru prvog odgovora na brutalnu cionističku agresiju na južna predgrađa Bejruta”, u kojoj je Shukr ubijen.

Izrael je ranije tvrdio da je ciljao na Shukra jer je on odgovoran za smrtonosno granatiranje nogometnog igrališta na Golanskoj visoravni u kojem je ubijeno 12 maloljetnika.

U međuvremenu, Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile su da su pokrenule preventivni napad na Hezbollah nakon što su identificirale “opsežne pripreme” skupine za pokretanje napada. Rečeno je da je oko 100 izraelskih zrakoplova “pogodilo i uništilo tisuće cijevi Hezbollahovih raketnih bacača” u južnom Libanonu, objavljujući snimke intenzivnog bombardiranja.

Također se procjenjuje da je oko 210 raketa i 20 bespilotnih letjelica lansirano na izraelske mete. “Spriječili smo većinu Hezbollahovih planiranih napada i presreli smo mnoge prijetnje upućene Izraelu”, rekao je glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari.

Hezbollah je, međutim, inzistirao da izraelski preventivni napad nije poremetio njegove aktivnosti.

Izrael i Hezbollah rutinski su razmjenjivali prekograničnu topničku i raketnu vatru od početka rata s Hamasom u Gazi u listopadu, ali sukobi su do sada izostali bez izravnog angažmana punog opsega.

Istodobno, strah od nove regionalne eskalacije potaknut je atentatom na političkog vođu Hamasa Ismaila Haniyeha u bombaškom napadu u Teheranu. I Teheran i Hamas optužili su Izrael za orkestriranje napada; Zapadni Jeruzalem nije ni potvrdio ni zanijekao svoju ulogu u atentatu.

HezbollahIZRAELLibanon
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
21 dana prije

Vrijeme je da se potamani židovska bagra i da Izrael nestane s lica zemlje.

Promatrač
21 dana prije

….iz snimke je interesantno za vidjeti kako su sve napadčke rakete uništene u jednoj točki na nebu, kao da su udarale u nevidljivi zid …niti malo naprijed niti malo nazad.

Max
21 dana prije

I Hamas je tukao Tel Aviv raketama M90.

Herc
21 dana prije

Izrael je jedina normalna zemlja u tom dijelu Azije,nekad bio Libanon ali došli glavosjeci sa čakijama izazvali građanski rat i Libanon pošao u 3 lepe materine.zatim ovi sa čakijama nastavili sa osvajanjima , još nijesu ali skoro će biti većina zapadno od linije Baltik-jadran , dolazi skoro građanski rat i ode sve opet u 3 lepe materine zato između dva govna vazda za Izrael,a palestino guzičari vodite ih kući pa najmanje što će vam se desit ako vas ne zakolju izbacit će vas iz vlastite kuće

Mirko
21 dana prije

Molim se da sve pogode cilj, bože uništi gubu.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI