Huti pokrenuli “kompleksni” raketni napad

Americki ratni brodovi
3 komentara

Jemenski Huti ispalili su desetine projektila i dronova prema brodskim putevima Crvenog mora u jednom od najvećih napada grupe do sada. Pentagon je ofanzivu nazvao “kompleksnom” operacijom, ali je tvrdio da je odbio udare.

Američka središnja komanda (CENTCOM), koja nadgleda operacije na Bliskom istoku i centralnoj Aziji, objavila je pokušaj napada u utorak, rekavši da je nekoliko protubrodskih projektila i dronova lansirano „iz područja Jemena pod kontrolom Hutija u južno Crveno more. ”

Osamnaest jednosmjernih dronova za napad, dvije krstareće rakete i jednu balističku raketu oborili su američki F-18 i određeni broj američkih i britanskih ratnih brodova koji se nalaze u regiji, nastavio je CENTCOM, dodajući “Nije bilo prijavljenih povrijeđenih ili šteta.”

Baraž projektila i dronova označio je 26. napad Huta na komercijalne brodske puteve u Crvenom moru od 19. novembra, prema američkoj komandi. Naoružana grupa, koja kontrolira dijelove Jemena, obećala je da će pojačati operacije nakon izraelskog napada na Gazu, pokrenutog kao odgovor na smrtonosni teroristički napad Hamasa krajem prošle godine.

U novembru, Huti su izjavili da će svi brodovi “koji pripadaju izraelskom neprijatelju ili koji se s njim dogovore” postati “legitimne mete”, nakon izraelskih uzvratnih udara na Gazu, a kasnije su objavili dramatične snimke na kojima se vidi kako borci zarobljavaju brod za koji se tvrdi da je povezan s jevrejska država. Kasniji izvještaji pokazuju da je brodom upravljala japanska firma, pod zastavom Bahama i sa međunarodnom posadom, ali dijelom u vlasništvu izraelskog biznismena Ramija Ungara .

Američki vojni izvori na koje se poziva CNN potvrdili su da su tri američka razarača pomogla u neutralizaciji projektila Huti u utorak, ali je ukupan broj oborenih projektila iznosio 24. Ostaje nejasno da li su ispaljeni u isto vrijeme ili sa istog mjesta, iako je jedan neimenovan zvaničnik je rekao da će dodatni detalji biti podijeljeni kada budu dostupni.

Huti još nisu prokomentirali najnoviji napad u zvaničnoj izjavi, ali neimenovani vojni zvaničnik iz grupe rekao je za Al Jazeeru da su njihove snage “gađale brod povezan s Izraelom u Crvenom moru”, ne nudeći nikakve pojašnjenje.

Crveno more služi kao glavno tranzitno čvorište za naftne derivate u regionu, sa skoro 10% globalne trgovine naftom i procijenjenim 1 bilion dolara robe koja svake godine prolazi kroz uski moreuz Bab el-Mandeb.

Crveno moreHutiNosač avionaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
7 mjeseci prije

U prijevodu upotrebljeno je više modernih tipova projektila i dronova od kojih su neki i pogodili cilj.

tihobl
7 mjeseci prije

Ako Jemen ne prestane napadati zapadne brodove opet cemo mu ostro zapeijetiti.

Tupko
7 mjeseci prije

Ovo je jeko interesantno radi ekonomije rata. Obzirom da su svima dostupni, jeftini dronovi bi mogli dovesti do neke vrste hladnoratovske pat situacije ali na lokalnom nivou. To opet otvara vrata realnim i korisnim pregovorima i dugorocnoj deeskalaciji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI