IDF daje instrukcije ‘svima’ u gradu Gazi da odu

Razorena Gaza nakon napada IDF-a
3 komentara

Glavni grad palestinske enklave bit će “opasna borbena zona”, upozorila je izraelska vojska

Izraelske obrambene snage (IDF) uputile su sve preostale stanovnike grada Gaze da pobjegnu na jug prema Deir al-Balahu. Poziv u srijedu uslijedio je u trenutku kada je izraelska vojska intenzivirala borbene operacije u palestinskoj enklavi, uključujući napad na kompleks UN-ove agencije za izbjeglice za koji je rečeno da ga koriste Hamas i palestinski borci Islamskog džihada.

IDF je izdao nekoliko upozorenja o evakuaciji u gradu Gazi u proteklih nekoliko dana, dok su izraelske trupe izvodile operacije u zapadnom, južnom i istočnom susjedstvu, prema Times of Israel. Oko 200.000 Palestinaca ostalo je u sjevernom dijelu enklave, pišu novine citirajući procjene IDF-a.

Izraelski zrakoplovi bacali su letke, pozivajući “sve u gradu Gazi” da napuste jer će to područje “biti opasna borbena zona”. Na letcima su bile navedene dvije “sigurne rute” za evakuaciju i uputa da se krene prema jugu.

Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (UNOCHA) upozorio je da će najnoviji niz izraelskih naloga za evakuaciju pogoršati ionako strašnu situaciju u Gazi, gdje je velika većina stanovništva raseljena od početka rata u listopadu. Direktiva će “samo potaknuti masovnu patnju palestinskih obitelji, od kojih su mnoge uvijek iznova raseljene”, rekla je agencija. Upozoreno je da opetovano raseljavanje Palestinaca otežava rad humanitarnih skupina jer su prisiljene “iznova i iznova ponovno postavljati svoje operacije pomoći”.

“Humanitarni radnici reagiraju, ali ono što mogu pružiti daleko je ispod potreba”, napisao je UN-ov humanitarni koordinator za okupirani palestinski teritorij Muhannad Hadi na X (bivši Twitter) u srijedu nakon puta u Gazu.

Tijekom ranih faza invazije na Gazu, Izrael je rekao Palestincima da se evakuiraju iz sjevernog dijela enklave. Kako je IDF širio svoje napade, vojska je uputila ljude da napuste i određena južna područja, uključujući istočni Khan Younis i Rafah, grad blizu egipatske granice koji je postao golemi izbjeglički kamp.

IDF je rekao da nastavlja “ciljanu operativnu aktivnost temeljenu na obavještajnim podacima” u Rafi i drugdje. Vojska je opetovano izjavila da će ispuniti svoju misiju neutralizacije Hamasa i sličnih islamističkih skupina u Gazi i oslobađanja preostalih izraelskih talaca.

Obraćajući se Knesetu u srijedu, ministar obrane Yoav Gallant rekao je da su akcije IDF-a “dovele do eliminacije više od 14.000 terorista i kolapsa vojnog okvira Hamasa”.

gazaIDFIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Biti-ili-ne-biti
1 mjesec prije

To u prijevodu znači, poravnat ćemo sve sa Zemljom, pa neka briše onaj kome je život mio i drag.

Max
1 mjesec prije

U smrt.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI