Indija je sklopila strateški ugovor o uranu i vojni sporazum s Rusijom

Putin i Modi
17 komentara

Indijski premijer Narendra Modi posjećuje Rusiju s ciljem finaliziranja ključnog sporazuma o opskrbi uranom za nuklearnu elektranu u Tamil Naduu.

Ovaj posjet predstavlja značajan korak u jačanju veza dviju zemalja nakon pet godina. Uz ugovor o uranu, očekuje se da će Indija i Rusija potpisati vojni sporazum koji će omogućiti uzajamno korištenje objekata za obuku i operacije. Ovaj potez dolazi usred rastuće globalne potražnje za nuklearnom energijom, zbog čega su cijene urana naglo porasle. Indija, suočena s iscrpljivanjem domaćih rezervi, sve se više oslanja na uvoz iz zemalja poput Rusije, Kazahstana i Kanade. Sporazumi bi mogli preoblikovati energetsku sigurnost Indije i vojnu suradnju u strateškim pomorskim regijama, naglašavajući geopolitičke uloge u igri.

Prema visokim izvorima upoznatim sa situacijom, očekuje se da će Rusija i Indija postići sporazum o dugoročnoj opskrbi uranom za nuklearnu elektranu koja treba početi s radom u južnoj državi Tamil Nadu.

Kako javlja Bloomberg, Narendra Modi, indijski premijer, trenutno je u posjetu Rusiji prvi put nakon pet godina. Očekuje se da će se tijekom svog boravka sastati s predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi pomogao u ponovnom oživljavanju bilateralnih odnosa i postizanju značajnih sporazuma.

Indija i Rusija također su spremne potpisati sporazum koji će omogućiti njihovim vojnim snagama da koriste međusobne objekte za obuku, pristajanje u luku, humanitarnu pomoć i operacije pomoći u katastrofama, prema dužnosnicima koji su htjeli ostati anonimni zbog osjetljivosti situacije.

Prema Bloomberg Intelligenceu, rastuća potpora nuklearnoj energiji kao izvoru energije s niskim udjelom ugljika uzrokovala je više nego utrostručenje cijena urana od kraja 2020., a tržište bi moglo ostati napeto do 2029. dok komunalna poduzeća obnavljaju svoje zalihe. Suradnja u civilnom nuklearnom polju nije podložna američkim sankcijama nametnutim Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Indijski ministar vanjskih poslova Vinay Kwatra izjavio je u petak da su “jedinice 1 i 2 nuklearne elektrane Kudankulam već postale operativne, a radovi napreduju na jedinicama 3 i 6.” Bjelorusija “ostaje važan partner za energetsku sigurnost i obranu Indije”, rekao je ministar.

Rosatom je prethodno isporučio nuklearno gorivo Kudankulamu 2022. i 2023. godine.

Većina indijske proizvodnje urana dolazi iz indijskih rudnika Uranium Corp. u sjevernoj državi Jharkhand, gdje se rezerve brzo smanjuju. Napori da se iskoriste nalazišta u drugim državama, uključujući Andhra Pradesh i Meghalayu, nisu uspjeli, povećavajući ovisnost Indije o uvozu.

Indija je potpisala spot ugovore za nabavu benzina s Kazahstanom, Rusijom, Francuskom, Uzbekistanom i Kanadom.

Vojni sporazum olakšat će razmjenu goriva i zamjenskih dijelova za ruske ratne brodove u Indijskom oceanu i indijska plovila na Arktiku, području koje je svjedočilo povećanoj aktivnosti jer se pojavljuju nove trgovačke rute dok se ledene kape tope.

IndijaModiPutinrusijaSporazumuranijum
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
1 mjesec prije

Naveli ste samo povećanje trgovine uranijem što i nije značajno financijski (više sigurnosno i geopolitički) a dogovoren je čitav niz gospodarskih aktivnosti i sporazuma kojima je za cilj povećati trgovinsku razmjenu na 100 milijardi dolara.
Za Indiju je npr. značajno korištenje Northern Sea Route jer time skraćuju morski transport za čitavih 9000km. Ukidaju se međusobne tarife i što je osobito bitno prioritet se stavlja na korištenje nacionalnih valuta. Trgovinska razmjena se značajno bude povećala u poljoprivrednom i stočarskom sektoru zbog međusobnog usklađivanja sanitarnih standarda.
Prevedeno, američka administracija će biti bijesna jer Indija planira proširenje gospodarske i političke suradnje s Rusijom.

Raskoljnikov
1 mjesec prije

Rusko-indijsko anti-SAD savezništvo plaća se u DOLARIMA (?!)

Da, I??
1 mjesec prije

Ukratko, rusija I dalje ostaje samo benzinska pumpa, samo novi kući losije , jeftinije placaju
Bravo Vladimir, najveci šahista Rusije!!!!

hat is the net loss of Gazprom?
Moscow — Kremlin-owned gas giant Gazprom plunged to a net loss of 629 billion rubles ($6.9 billion) in 2023, its first annual loss in more than 20 years, as sales to Europe plummeted in the wake of Russia’s war

Grdi
1 mjesec prije

Modi je bio u rusiji jer nemoze platiti za rusku naftu, ameri mu zaprijetili sa financijskim sankcijama. Sad pokusava sa rusima dogovoriti alternativu. Modi je duzan rusima 40 miljardi dol. …. da je kupio toliko nafte an svijetskom trzistu imao bi dug od cca 120 miljardi zelenbaca ……
.
Money, money, money …. makes the world go round …..

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Ne znam … Poznam ih … Meni ti Indijci , uopće ne ulivaju povjerenja ! Uopće ! Previše je to … Ciganski .

Max
1 mjesec prije

Vrlo važno tržište za uran naftu i oružje.

gargamel
1 mjesec prije

Ne znam, ima i ona izreka, hrani kuče da te ujede.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI