Indija nije neutralna, već se zalaže za mir

Modi u posjeti Kijevu sa Zelenskim
23 komentara

Tijekom posjeta Kijevu, premijer je rekao da je njegova zemlja voljna pridonijeti “na sve moguće načine” mirovnim naporima

Indijski premijer Narendra Modi posjetio je Kijev u petak, obilježavajući prvi posjet indijskog premijera toj zemlji. Tijekom sastanka s ukrajinskim čelnikom Vladimirom Zelenskim, Modi je izjavio da Indija nije bila “neutralna ili ravnodušan promatrač” dok traje sukob Rusije i Ukrajine i da je uvijek bila “na strani mira”.

U zajedničkom priopćenju koje su izdale dvije strane nakon sastanka čelnika navodi se da je Modi ponovio svoje “načelno stajalište i usmjerenost na mirno rješenje kroz dijalog i diplomaciju”.

Prema indijskom ministru vanjskih poslova S. Jaishankaru, koji je izvijestio medije u Kijevu, Modi i Zelenski imali su detaljan i otvoren razgovor, a New Delhi je obećao da je spreman dati proaktivan doprinos naporima za mir.

U zajedničkoj se izjavi navodi da je Indija sudjelovala na “mirovnom summitu” čiji je domaćin bila Švicarska u lipnju ove godine kao dio ove obveze. Međutim, New Delhi nije otpjevao zajedničko priopćenje koje je proizašlo iz događaja koji je organizirala Švicarska, budući da događaj nije uključivao Rusiju.

U petak je Jaishankar primijetio da je Modi pozvao na “praktičan angažman” između svih dionika kako bi se izradila “inovativna rješenja” koja bi mogla dovesti do mira. “Predsjednik Zelenski zna da Ukrajini mislimo dobro, želimo da se ovaj sukob završi. Ako postoji nešto što možemo učiniti na bilo koji način unaprijed, iza ili podržavajući bilo koga, voljni smo učiniti sve što možemo. Vjerujemo da se ovaj sukob mora okončati”, rekao je Jaishankar.

Modijev posjet bio je prvi posjet jednog indijskog premijera Ukrajini od uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. Po dolasku u Kijev dočekali su ga pripadnici tamošnje indijske dijaspore. Kasnije su on i Zelenski odali počast djeci koja su umrla u sukobu u posjetu Martirološkoj izložbi te su odali počast Mahatmi Gandhiju u parku ‘Oaza mira’ u glavnom gradu.

Modijev posjet Ukrajini dolazi gotovo šest tjedana nakon što je otputovao u Rusiju na bilateralni summit s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Od početka sukoba, Indija se suzdržavala od osude Moskve zbog sukoba ili od smanjenja trgovinskih i diplomatskih veza s njom, unatoč pritisku Zapada.

New Delhi je zadržao snažne veze s Rusijom usprkos tome što je Zapad pažljivo promatrao odnos. Bilateralna trgovina premašila je 60 milijardi dolara prošle godine, uglavnom potaknuta indijskim uvozom ruskog ugljena i nafte po sniženim cijenama.

Premijerov posjet Moskvi u srpnju bio je pod intenzivnim nadzorom Washingtona i drugih svjetskih prijestolnica. Dužnosnicima Bidenove administracije nije bilo ugodno zbog izgleda posjeta, koji se poklopio s ključnim summitom NATO-a na kojem je sudjelovao Zelenski. Sam ukrajinski čelnik nazvao je Modijev sastanak s Putinom “velikim razočarenjem” i “udarcem” mirovnim naporima, što je natjeralo New Delhi da pozove ukrajinskog izaslanika zbog te izjave.

Indijamirovni pregovoriModirusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zar ne
23 dana prije

Indijci, Najveći ljigavci u ovom ratu

Bruno
23 dana prije

Haj medvidu objasni, kad medvid ne rzumi stara bosanska izreka. Kako Amerikanci , preko uguzbenih budala, žele zapovijedati svima. Vi Indijci imate slušati što ja Zelenski naređujem. Napuhani kreten. Misli Ja i Bajden ko nokat i meso. Dva najmoćnija čovjeka na svijetu. Pa Ukrajinci su već prestali brojati mrtve i izbjegle. To dvojcu B-Z nije dovoljno. Žeđ za krvlju je jača od bilo kakvog mira. Zašto se premijeri i predsjenici ne biraju po IQ? Amerika i EU bi istog momenta ostali bez premijera i predsjednika.

Subaru avatar
23 dana prije

Kafeni Šiki je ovo, zadatak mu je zaratiti sa Kinom kad ona počne ratovati sa onim ispod Koreje, đaposima, filipincima, vijetnamcima, kaubojima, gusarima, ausijima.

Subaru avatar
23 dana prije

Kafeni Šiki dolazi da se pokloni antikristu tate stvora.

Warrior
23 dana prije

Narendra modi.jel to onaj što pleše oko Netanyahua ko šiparica na maturalcu?najljigaviji lik kojeg mogu zamisliti!čista slika i prilika multipolarnosti.svjetska velesila u nastajanju,gdje krave i bikovi šetaju ulicama i gaze starije ljude!

trolling queen
23 dana prije

Modi na fotografiji hladi noge u more sa koljčem Netanyahuom…..neutralni, ahahaha?! fuj!
Nego …. opet jučer napad – ovaj puta sa dvije čakije (u svakoj ruci jedna) u Njemačkoj. Objavljeno do sada kako je ubijeno troje, ranjeno osam ljudi. Očekujem od preduzetne Nancy Faeser, ministrice policije, da naredi hapšenje ranjenih kako ne bi uokolo poslije prodavali dezinformacije kako je napadač tamnije boje kože (čak i od Nensike), jako dobro obučen u rukovanju noževima. Iako ima snimki napadača i javno su dostupne – njemačka policija i Nancy imaju problem sa identifikacijom napadača. BND pazi na sve ostale desničarske radikalne ekstramiste i naciste o njihovim pismima po facebooku – pune ruke posla!! OVO JE PROBLEM!! O TOME SE TREBA PISATI!! Jbo vas cionist Modi, i taj mali zeleni gušter – ne čine dovoljno zla, samo ih treba svakodnevno još i reklamirati.

Bosna
23 dana prije

Tko nije za Ameriku on je protiv Amerike. USA ne zelu mir s Rusijom.

tihobl
23 dana prije

New Delhi salje BrahMos-2 Kijevu.

nastran
23 dana prije

da..nije druži se sa svima…ali postavljavlja se pitanje kakve koristi može imati od usrajine u odnosu na rusiju?

Zeljko
23 dana prije

Indija, kao i Srbija, sjedi na više stolica, ne štokrli, odjednom, “balansira”! Nekada je to dobro, nekada nije jer samo jedan čovjek i jedna država je to mogla, Tito i SFRJ do njegove smrti! Ne valja se, da se razumijemo, niti svrstavati u “blokove”, nažalost po brojnosti “mali” narodi moraju imati “jačeg brata” da ih zaštiti, zlu ne trebalo i to naravno košta mnogo!
Utopistički kao Tomazo Kampanela najbolje bi bilo da je planeta Zemlja jedna država, jedna nacija, jedan službeni jezik i i svi ostali jezici u uporabi kao “drugi”, jedna religija, napraviti “sataraš” od svih postojećih religija uzeti samo najbolje, više rasa naravno, jedna vojska, jedna valuta i vječno bi bio mir!

Pero
23 dana prije

Ne mogu si predočit čemu je ovaj “Kajtazi” išao kod napušenog čifuta,koja je tu zakulisna igra,ovo službeno trkeljanje me ne interesira.

Max
23 dana prije

Mi smo za mir.

Mučki Provokator
23 dana prije

Daj Modi zar si slijep pa ne vidis da kod Zelambaca- kataraca mir nije u modi i da njemu stranog naroda koj vodi majke placu za njegovu krvavu placu jer mu je taj rat dosao kao financiski brat.

JoeP
23 dana prije

Ovi portal mi pari kaldaja u kojoj su žabe koje krekeću i kako reste fibra tako žabe počinju sve neartikuliranije kreketat, pa se između ostaloga čuje kako je kaldaja u obliku teče i u obliku lonca, a to šta je kaldaja garava malo ko primjećuje, ali isto izmami sve luđe kreketanje žaba. Jasno, sad bi i ja triba bit žaba koja je tek sad, a ne prij deset i više godin, otkrila jezuite, babilonce, ćifute, reptile, iluminate, cioniste, vatikance, gušterice, globaliste, khazare i ostale kreature i sljedećih deset godin “dokazivat” posljedice njihovih djela, a da unutar sebe i ne pogledan 🙂 Također, neznan šta je gore, otkrit to prij deset godin i non stop pizdit o tome, ili otkrit to jučer pa danas cili dan pizdit o tome, bez da pogledan u sebe, i posrat prvoga koji mi se u virtualnoj ili fizičkoj stvarnosti ukaže 🙂 Svi ti likovi koji… Čitaj više »

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI