Indija testira novi protutenkovski raketni sustav

Indija raketni sustav
5 komentara

Ministar obrane Rajnath Singh pohvalio je vojsku i agenciju za istraživanje i razvoj na uspješnim ispitivanjima

Indija je uspješno testirala prijenosni protutenkovski vođeni projektil domaće proizvodnje. Razvijen od strane Organizacije za obrambena istraživanja i razvoj (DRDO), primarne državne agencije za razvoj oružja, ovo je treća generacija indijskog prijenosnog protutenkovskog navođenog raketnog sustava (MP-ATGM) dizajniranog posebno za uništavanje neprijateljskih tenkova i oklopnih vozila.

Test je proveden na poligonu za gađanje u Jaisalmeru, Rajasthan, izvijestila je novinska agencija ANI pozivajući se na dužnosnike DRDO-a. Test dovodi razvoj sustava blizu završetka, navodi se u izvješću.

Prva ispitivanja sustava provedena su u travnju. “Učinak projektila i bojnih glava pokazali su se izvanrednim”, navedeno je tada u priopćenju Ministarstva obrane.

Nakon najnovijeg testa, indijski ministar obrane Rajnath Singh nazvao je razvoj “važnim korakom prema postizanju samopouzdanja u razvoju obrambenog sustava temeljenog na naprednoj tehnologiji”, prema NDTV-u.

Do ovog razvoja dolazi usred napora New Delhija da poveća proizvodnju domaćeg oružja i potakne izvoz. Indija je zabilježila deseterostruko povećanje vojnog izvoza od 2017. Prošle je godine njezina inozemna prodaja oružja iznosila 159 milijardi rupija (1,8 milijardi dolara), a cilj vlade na čelu s premijerom Narendrom Modijem je povećati tu brojku na 500 milijardi rupija (gotovo 6 milijardi dolara).

Izvoz obrane porastao je za 78% u prvom tromjesečju tekuće financijske godine, u usporedbi s istim razdobljem prije godinu dana, objavio je prošli tjedan New Delhi.

Prema Hindustan Timesu, Indija isporučuje vojnu opremu, uključujući projektile, napredne lake helikoptere, obalne patrolne brodove, osobnu zaštitnu opremu, sustave za nadzor i radare u oko 85 zemalja.

U međuvremenu, New Delhi je odobrio popis od preko 36.000 artikala koji se moraju proizvoditi u zemlji, a ne uvoziti. Trećina ove kvote već je dostignuta. Do sada je to omogućilo indijskim proizvođačima obrane da domaćim dobavljačima naruče više od 75 milijardi rupija (900 milijuna dolara).

DRDO je u utorak također prikazao desetke drugih oružanih sustava proizvedenih u Indiji na vojnoj vježbi indijskih zračnih snaga Tarang Shakti, koja je u tijeku u južnoj indijskoj državi Tamil Nadu.

Unatoč aktivnom povećanju snage domaće obrambene proizvodnje, južnoazijska zemlja ostaje najveći svjetski kupac oružja. Od 2019. do 2023. činio je 36% globalnog uvoza oružja, a Rusija je najveći dobavljač Indije, prema Stockholmskom međunarodnom institutu za istraživanje mira (SIPRI).

Indijaraketni sustavtestiranje oružja
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
1 mjesec prije

Eee da, to će mu njegove Indijce riže najesti !

Max
1 mjesec prije

Time smamjuju ovisnost o stranim dobavljačima i povećavaju vojnu i gospodarsku moć zemlje.

FELIX
30 dana prije

I ONI IMAJU SSJEDE KOJI JIH NE VOLE PREVISE IMALI SU VEC RAT SA PAKISTANOM I MANJE SUKOBE SA KINOM, TAKO JE VRLO JEDNOSTAVNO AKO HOCE MIR I MIRNI ZIVOT MORAJU BITI JACI OD SVOJIH NEPRIJATELJA A VEC IMAJU PRILICNO JAKU VONU INDUSTRIJU.

Cut The B.S.
30 dana prije

I što sad ovdje moramo čitati o (upitnim) vojnim postignućima zemlje trećeg svijeta ili bilo koje zemlje svijeta?!

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI