Indijski premijer posjetit će Ukrajinu

Narendra Modi
11 komentara

Narendra Modi navodno planira put u Kijev krajem kolovoza

Indijski premijer Narendra Modi planira posjetiti Ukrajinu negdje u kolovozu, izvijestili su mediji u New Delhiju pozivajući se na diplomatske izvore.

Iako se sastao s Vladimirom Zelenskim na marginama sastanaka G7 u Italiji i Japanu, Modi nije posjetio Kijev od početka neprijateljstava između Ukrajine i Rusije u veljači 2022.

Prema indijskim medijima, posjet se očekuje oko 23. kolovoza. Ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar i savjetnik za nacionalnu sigurnost Ajit Doval održali su telefonske razgovore sa svojim ukrajinskim kolegama, Dmitrijem Kulebom i Andrejem Yermakom, ranije ovog mjeseca.

Tijekom svog sastanka sa Zelenskim u Italiji prošlog mjeseca, Modi je ponovio da će “Indija nastaviti činiti sve što je u njenoj moći kako bi podržala mirno rješenje”, navodi se u priopćenju vlade.

Ranije ovog mjeseca, Modi je bio u Moskvi, sastao se s predsjednikom Vladimirom Putinom. Indijski premijer kasnije je rekao da su iz njihovih razgovora proizašle “vrlo zanimljive ideje” i “potpuno novi pogledi” te da mu je razgovor s ruskim predsjednikom dao nadu.

“Veliko je razočaranje i razoran udarac mirovnim naporima vidjeti čelnika najveće svjetske demokracije kako grli najkrvavijeg kriminalca na svijetu u Moskvi”, objavio je Zelenski na društvenim mrežama o sastanku Modi-Putin.

Indija je odgovorila pozivom ukrajinskog veleposlanika u New Delhiju u Ministarstvo vanjskih poslova radi objašnjenja.

SAD je navodno također bio “frustriran” “užasnom” optikom Modijevog posjeta Moskvi, koji je potkopao američke napore da se Rusija prikaže kao izolirana na svjetskoj sceni.

Indija ima dugogodišnje odnose s Rusijom, ponajviše u području obrambene suradnje. Prošle je godine obujam trgovine između dviju zemalja porastao na 65 milijardi dolara, uglavnom zahvaljujući povećanoj kupnji ruske nafte i ugljena u Indiji. Očekuje se da će do 2030. dosegnuti 100 milijardi dolara.

New Delhi je također jedan od osnivača BRICS-a. Očekuje se da će Modi ponovno otputovati u Rusiju u listopadu kako bi prisustvovao samitu organizacije u Kazanu.

IndijaNarendra Modiukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mrčikola
2 mjeseci prije

Kad dođe “preporuka” s određenog mjesta, nema vrdanja..,ideš, makar te poslali da s pingvinima pregovaraš…da je znat tko mu je “preporučio” put u Kijev…ili, makar, tko mu je bio “zadnji kontakt”😁…sve je izglednije da se moraju oslobodit termini za “kokošju gripu”…a, šta’š…😁

nastran
2 mjeseci prije

“Veliko je razočaranje i razoran udarac mirovnim naporima vidjeti čelnika najveće svjetske demokracije kako grli najkrvavijeg kriminalca na svijetu u Moskvi”, objavio je Zelenski na društvenim mrežama o sastanku Modi-Putin…..i sad će mu se uvlačit u guzicu i objašnjavati svoje viđenje svega u ukrajini…pa nije čovijek blesav..samo je kulturan, uljudan!?!

Pero
2 mjeseci prije

I što če on sada kod drogiranog Židova ?? Da mu obeča oružja.

Max
2 mjeseci prije

Ekonomski i poltički interes.

Grdi
2 mjeseci prije

Najvjerojatnije nosi poruku od rusa ….. “pokupi si prnje zelenski i crta SAD sa svojim nacistama ili cete vjecito ostati tu gdje jeste” ….

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI