Iran bi mogao preispitati odmazdu protiv Izraela

Rat izmedju SAD, Izraela i Irana
20 komentara

Washington ne vjeruje da će napad Teherana biti neizbježan, izjavili su dužnosnici

Iran bi mogao preispitati svoje planove za izvođenje “višestranog napada” na Izrael kao odgovor na ubojstvo političkog čelnika Hamasa Ismaila Haniyeha, izvijestio je Politico pozivajući se na visoke američke dužnosnike.

Haniyeh je ubijen u Teheranu prije tjedan dana, nekoliko sati nakon što je prisustvovao inauguraciji iranskog predsjednika Masouda Pezeshkiana. Nakon incidenta, Iran je obećao da će “oštro kazniti” Izrael, koji nije niti zanijekao niti priznao bilo kakvu ulogu u ubojstvu. Washington je početkom ovog tjedna očekivao veliki napad raketama i bespilotnim letjelicama na židovsku državu, no napad se dosad nije ostvario.

Mediji su u članku objavljenom u srijedu ustvrdili da su razlog za to diplomatski napori administracije američkog predsjednika Joea Bidena, koja je posljednjih dana bila angažirana u intenzivnoj diplomaciji kako bi osigurala da američki saveznici na Bliskom istoku lobiraju kod Teherana da preispita svoje plan napada na Izrael.

Prema dvojici visokih američkih dužnosnika, koji su razgovarali s Politicom, Washington je preko posrednika upozorio Teheran da bi “masivni udar samo potaknuo napetosti i riskirao izravnu konfrontaciju između dviju zemalja”.

Iranske su vlasti prvotno odbacile argument SAD-a da Haniyehovo ubojstvo nije zahtijevalo odgovor velikih razmjera jer ga je izazvala bomba postavljena u tajnoj operaciji i nije bilo dio većeg napada na Iran, rekli su izvori. Ali sada se Teheran “sve više slaže” s takvim tumačenjem događaja, tvrde oni.

Drugi argument koji je koristio Washington bila je činjenica da niti jedan iranski državljanin nije ubijen u napadu na političkog vođu Hamasa, dodali su dužnosnici.

“Čini se da se Teheran ponovno kalibrirao i SAD ne očekuju napad na Izrael u skorije vrijeme”, rekli su izvori. Međutim, dodali su da se ipak treba očekivati ​​”nekakav iranski odgovor” na Haniyehovo ubojstvo.

Washington Post je u utorak izvijestio da je Izrael tek naknadno obavijestio SAD o ubojstvu političkog vođe Hamasa, što je izazvalo “iznenađenje i bijes” u Bijeloj kući.

Govoreći na izvanrednom sastanku Organizacije islamske suradnje u Jeddahu u Saudijskoj Arabiji u srijedu, vršitelj dužnosti ministra vanjskih poslova Irana Ali Bagheri Kani nazvao je Haniyehovo ubojstvo “samo jednim primjerom terorističkih zločina izraelskog režima u regiji i šire”.

Budući da SAD sprječava Vijeće sigurnosti UN-a da poduzme “odgovarajuće mjere… protiv agresije izraelskog režima, Iran nema izbora nego upotrijebiti svoje inherentno pravo na legitimnu obranu”, inzistirao je diplomat.

iranIZRAELOdmazdaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dawor
1 mjesec prije

Jednako sramoćenje pred cijelom planetom kao i Rusija !!!
😭 😭 😭 😭

Zeljko
1 mjesec prije

Što bi Sr.i kazali ” prpa ” Ir.n !!

hiber
1 mjesec prije

Odmazda Irana protiv Pfizera i iranskih lokalnih trovača bila bi vise nego dobrodošla. Sve navodi da je Haniyeha i tjelohranitelja glave dosla 3 buster doza koja ubija i na metar daljine.

Max
1 mjesec prije

Vidjet ćemo što će biti. Ako Iran ustukne izgubio je obraz.

M.r H.F
1 mjesec prije

Znao sam !! E ajatolah bas ste šupci!!🤷‍♂️🤷‍♂️

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

Evo ide i tjedan dana da Izrael živi u neizvjesnosti, u iščekivanju iranskog odgovora.
U principu, Iran je paralizirao život u Izraelu, ne čineći ništa…

P.S.
Po zidićima Jeruzalema, kantunima Tel Aviva, po šentadama Haife, samo se priča o tome ‘oće li ovo potrajat cilu šetemanu. I ‘oće li Bibi moć’ izdurat u onom podrumu… Šta ga je sredio za se.

DZuro DZak_ovic
1 mjesec prije

piickice

držnedaj
1 mjesec prije

Bolje i ovako nego novi veliki rat. Iran momentano nema šanse.. jer bi se cjela zapadna kamarila uključila ..

Zvone
1 mjesec prije

Iran nema muda da bi napao Izrael kojima pomažu ameri.

Raskoljnikov
1 mjesec prije

I sad su svakako u lose-lose situaciji: ako napadnu, samo daju povod Izraelu, SAD-u, cijelom Zapadu da udare na njih i tako pokrenu veliki rat, koji bi bio poguban za cijeli svijet, a ako ne napadnu, onda ispadaju slabi i nemoćni jer su morali kapitulirati pred Izraelom.

Sardelino
1 mjesec prije

Iran će nakon što proanalizira sve opcije, samostalno odrediti vrijeme, način i ciljeve za svoju legitimnu vojnu akciju protiv cionista. Odnosno ciljeve i način je odredio. A vrijeme će biti kad bude. Neće ga odrediti niti Izrael a niti Amerika.

Ico
1 mjesec prije

Pa nema dokaza da su Židovi ubili Haniyeha. Možda ga je Iran ” odradio “, jer im više njegova politika ne odgovara.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI