Iran blizu “nuklearnog proboja”

Antony Blinken
28 komentara

Iran bi mogao biti u poziciji da napravi nuklearno oružje u roku od nekoliko sedmica ili čak dana, upozorio je američki državni sekretar Antony Blinken. Teheran je povećavao svoje zalihe uranijuma gotovog za oružje otkako se Washington jednostrano povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma 2018.

U očiglednom napadu na republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa, koji je predvodio povlačenje SAD-a iz sporazuma, Blinken je u petak za Aspen Security Forum rekao da je Iran dramatično skratio vrijeme potrebno za proizvodnju fisijskog materijala potrebnog za izradu nuklearne bombe.

Nakon što je “nuklearni sporazum odbačen, umjesto da bude barem godinu dana daleko od mogućnosti proboja za proizvodnju fisionog materijala za nuklearno oružje, [Iran] je sada vjerojatno jednu ili dvije sedmice daleko od toga”, vrh SAD-a rekao je diplomata.

Blinken je naglasio da Iran još nije “sam proizveo oružje, ali to je nešto što, naravno, pratimo vrlo, vrlo pažljivo”.Tajnik je napomenuo da bi Iran mogao pokazati da je ozbiljan u vezi sa angažmanom sa SAD-om po nuklearnim pitanjima tako što će se “povući na posao koji je radio” na svom atomskom programu, dodajući da Washington nastavlja pojačavati pritisak sankcija na Teheran u nastojanju da promene svoje ponašanje.

Prema majskom izvještaju UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Iran ima više od 140 kilograma uranijuma obogaćenog do 60%. Da bi se koristila u nuklearnoj bombi, mora biti obogaćena na više od 90%. Poređenja radi, prema nuklearnom sporazumu iz 2015. koji je Iran potpisao s nekoliko svjetskih sila, uključujući SAD, Teheran se obavezao da će zadržati svoje obogaćivanje uranijuma na 3,67%.

Trump je rekao da se povukao iz sporazuma, koji je nazvao “katastrofom”, jer nije spriječio Iran da dobije nuklearno oružje. Teheran je, međutim, dosljedno tvrdio da ne planira to učiniti i da je njegov nuklearni program samo u miroljubive svrhe.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena mjesecima je pokušavala da oživi značajan dogovor, ali su pregovori zastali. Konkretno, Iran je tražio garancije od SAD-a da neće odustati od sporazuma u budućnosti.

BlinkeniranSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

Slijedeća dva tjedna su ključna – Blinken

P.S.
Koji je ovaj Blinken veseljak…
To isto je govorio prije više od godinu dana.

AJeTo
1 mjesec prije

Imajući u vidu da su Irak i Iran dvije različite države, iznosim sljedeći komentar:Trump je bio politički sjaj u očima kad je Sadamu nakrcana hipoteka kemijskog oružja. Naknadno su ameri priznali da je ta priča bs, jer je trebalo filtrirati iračka zla od njihovih dobara. Ukratko, koga bi iznenadio neuspjeli nuklearni pokus na tlu Irana?

nastran
1 mjesec prije

i što onda? oni bi odlučivali šta tko smije ili ne smije imati?!? a zašto i kojim pravom?

Josip
1 mjesec prije

I sto to ovog majmuna Blinkena toliko brine?

Гавран
1 mjesec prije

Izrael je od SAD dobio 400 atomskih bombi. Pakistan od strane SAD dobio program za proizvodnju bombi.
#
Princip je: Nisi sa nama -nema A. bombi.
#
Skoro zaboravismo.
Jel zaklaše jevreji za žrtvu onu telad svome Bogu?
Ili je krvna žrtva palestinske dece dovoljna zamena za jadnu telad!

ebemnenadumamuuusta
1 mjesec prije

eh eto ga,problem je rjesen.za dva tjedna dobije Iran nuklearnu i napokon ce vještacku tvorevinu izrael sravniti sa zemljom kako već desetljecima obecavaju i prijete.
opet uzimam biljeznicu u ruke da zabilježim sve zrtve koje će Iran sa kurchevimhezbolahom napraviti chifutskoj drzavi.
bit će to ogroman skok islamske drzave iran,od preglasnog prdeža kojeg nisu smjeli pustit bez da im to chifut odobri,do nuklearne bombe???nesh ti iranske prijetnje…hehehe.hvala

ps mislim da je to bio clanak od prije tjedan ili dva, “hezbolah napada svim sredstvima na izrael”,i tada sam uzeo biljznicu da pribiljezim sve chifutske žrtve.jeli bila koja ili sam ja nesh propustio?hehehe hezbolah obična chifutska marionetica i kurcheva ludorija i nish više.

Subaru avatar
1 mjesec prije

Ko što su riješili predsjednika kojeg su azeri navukli da dođe gore a on naivan išao tako će i sada tražiti razlog da zbombaju Iran kojeg su uz pomoć Hometa napravili metom.

Faust
1 mjesec prije

Ako demokrati baš nikako ne budu u mogućnosti zaustaviti Trumpa spremni su pokrenuti napad na Iran i uvesti nas u WW3.To bi bio zgodan izgovor za uvođenje vanrednog stanja u suspenziju izbora.Plešemo po rubu ponora.

Out
1 mjesec prije

Dobar nacin da Biden bude ponovo izabran, takvi su Amerikanci

držnedaj
1 mjesec prije

Uh kad vidim ovoga… odma mi se povraća

ReptiliSuKriviZaSve
1 mjesec prije

Tako su pricali,istu ovu recenicu su izjavili malo prije nego sto ce napasti Irak.Izazvace dzihad po celom svetu i eto jos jednog jada pored cionista,pored nacista..A gde je ostalo…

Zoro
1 mjesec prije

ne znam zašto Rusi ne predaju Iranu stotinjak bojevih glava, potrebne rakete za dostavu gdje treba, potrebne količine obogačenog urana i tehnologiju da Iranci mogu dalje nastaviti sami,
Iran je važna zemlja, jedan od polova multipolarnog svijeta, samostalna ima pravu imperijalnu narav i saveznik je Rusije, mora šta prije postati nuklearna sila tako da ovo maltretiranje Irana i njegovih saveznika, prijetnje ratom, prestane jednom zauvijek

Karma
1 mjesec prije

Prokleti cionisti iz pakla zla

Max
1 mjesec prije

To bi Iran učinilo sigurnim.

Dalmata
1 mjesec prije

Da nije,ovakvih psihopata,Iranu ne bi tribalo ništa nego,lovačko oružje.Iran mora(ako nije)imat A bombu,da ovake spopade znaju,da su na meti.I kako je,USrA uvidila,Iran nije,banana država,koja sluša diktat,već(po ko zna koji put)pokazat zube,i spreman ugrist.Najbolji primjer je S.Korea.Imaš A bombu,imaš slobodu.Vrlo zanimljivo,ove USrA spopade,sa drugog kraja svita,laju,a prvi susidi Irana i Rusi i Kinezi,nemaju primjedbu.Koga srbi,nek se,češe.

Zvone
1 mjesec prije

Iran već ima nuklearno oružje, ako ne svoje onda rusko.

FATIH
1 mjesec prije

I treba da imaju.
Već je imaju ali se ne reklamiraju.
Skromnost je vrlina.
Selam iranskom narodu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI