Iran ima ‘legitimno pravo’ kazniti Izrael – predsjednik

Masoud Pezeshkian
14 komentara

Teheran krivi zapadni Jeruzalem za prošlomjesečni atentat na čelnika Hamasa Ismaila Haniyeha u glavnom gradu Islamske Republike

Iranski predsjednik Masoud Pezeshkian ponovio je namjeru svoje zemlje da kazni Izrael za njegovu “agresiju”, zbog, kako je rekao, “kukavičkog” atentata na političkog vođu Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu krajem srpnja.

U telefonskom razgovoru s vatikanskim državnim tajnikom, kardinalom Pietrom Parolinom, u ponedjeljak, Pezeshkian je rekao da su atentatom prekršena “sva humanitarna i pravna načela” i da Iran “ima legitimno pravo” uzvratiti. Izrael nije ni potvrdio ni negirao umiješanost u ubojstvo.

Haniyeh, koji je bio glavni pregovarač militantne skupine u neizravnim pregovorima o prekidu vatre u Gazi s Izraelom, ubijen je “projektilom kratkog dometa” koji je pogodio zgradu u kojoj je boravio dok je bio u posjetu Iranu na Pezeshkianovoj inauguraciji. Teheran i Hamas optužili su zapadni Jeruzalem za izvršenje atentata i obećali su kazniti Izrael za navodni zločin.

“Prema svim međunarodnim normama i propisima, pravo na odgovor agresoru ima svaka zemlja koja je bila podvrgnuta agresiji”, rekao je, a prenijela novinska agencija IRNA. Dodao je da potpora Zapada Izraelu i međunarodna šutnja o njegovim zločinima “ohrabruju Izrael da ih nastavi” činiti.

Haniyehovo ubojstvo dodatno je povećalo napetosti između Teherana, koji je podržavao Hamas tijekom izraelske ofenzive u Gazi, i zapadnog Jeruzalema, koji je obećao da će zbrisati tu militantnu skupinu. Izrael je ranije potvrdio da je “eliminirao” Fuada Shukra, višeg zapovjednika Hezbollaha sa sjedištem u Libanonu, kojeg također podupire Iran.

Oba ubojstva izazvala su globalnu zabrinutost od punog rata između Irana i Izraela. U ponedjeljak su čelnici Francuske, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva pozvali Iran i njegove saveznike “da se suzdrže od napada koji bi dodatno eskalirali regionalne napetosti” u zajedničkoj izjavi.

U telefonskom razgovoru s Pezeshkianom, premijer Ujedinjenog Kraljevstva Keir Starmer zatražio je od iranskog čelnika da se suzdrži od napada na Izrael, upozorivši da postoji “ozbiljan rizik od pogrešne procjene i da je sada vrijeme za smirenost i pažljivo razmatranje”, navodi se u izjavi njegove ured. Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz također su razgovarali s Pezeshkianom istog dana, prema medijskim izvješćima, obojica su također pozvali na deeskalaciju.

U utorak je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani odbacio pozive kao da im “nedostaje politička logika” i da su “u suprotnosti s načelima međunarodnog prava”.

“[Iran] neće nikoga pitati za dopuštenje za korištenje svojih neotuđivih prava… Ako ove zemlje stvarno žele mir i stabilnost u regiji, moraju bez ikakvih rezervi govoriti protiv provokacija izraelskog režima i poticanja sukoba”, Kanaani rekao je na konferenciji za novinare.

iranIZRAELMasoud Pezeshkian
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vox
1 mjesec prije

I ja imam pravo da krenem pješke za Kinu. No da li ću krenut ?

Zvone
1 mjesec prije

Iran ima pravo ali ga neće koristiti jer se boji.

Ivan BGD
1 mjesec prije

Da kazne Izrael, a onda ce Izrael da se posrami i sedi skrstenih ruku, ili ce da odgovori 10x zesce?

Ovo tako izgleda kao dogovoren i isceniran sukob da ne vredi objasnjavati…

hiber
1 mjesec prije

Cijela ta priča sa projektilima je poprilično sumnjiva. Zgrada je bila puna gostiju, a nikome se nista nije dogodilo osim Haniye. Drugo pitanje je odakle dokazi, kad čak ni Izrael nije nista potvrdio. Mozda su potvrdili IRCG casnici sigurnosti sa priznanjem da svi rade za Mosad i imaju platne liste.🤣 Mozda da zamole Izrael da potvrde da im se mogu osvetiti.🤣 Slican slucaj je bio i sa Bin Ladenom, ali on je bar priznao sa nekom neuvjerljivom pričom.

xyz
1 mjesec prije

Pa kaznite ga više…

ebemnenadumamuuusta
1 mjesec prije

“Prema svim međunarodnim normama i propisima, pravo na odgovor agresoru ima svaka zemlja koja je bila podvrgnuta agresiji”
U pravu je, svaka zemlja ima pravo na odogovor, ali IRAN KAO CHIFUTSKAJEBOTVOROVENA, IRAN TO PRAVO NEMA!

FELIX
1 mjesec prije

A STA JE SA PRAVOM IZRAELA, DALI ON IMA PEAVO NA ODBRANU CAK DO TE MERE DA UBIJE KOMANDANTA SUPROTNIH SNAGA. SVI BI BILI ZADOVOLJNI AKO BI NA TOM TERITORIJ ISRAEL BIO IZBRISAN SA KARTE SVETA I ZIDOVI BACENI U MORE SA TIM DA SE USPOSTAVI NOWA MUSLIMANSKA DEMOKRATICNA PALESTINA POD VODSTVOM MIROLJUBIVE ORGANIZACIJE HAMAS GDE NEBI BILO PROBLEMA SA ZIDOVIMA.

goran
1 mjesec prije

ništa iranci od vaših prijetnji,vi samo lajete,a pas koji laje ne grize
ili napravite pravi potez ili držite jezik za zubima
nema od raketnog napada ništa morate kombinirati kopnenu vojsku sa avijacijom i balističkim raketama i tek onda možda okrznete izrael

Jure
1 mjesec prije

Ajatolah Khamnei danas rekao da se neprijatelj (misli na Jewmerikance) kao grupira na bliskom istoku da učini psihološki pritisak na Iran i da se zapadni političari grupno (misleći na UK, Francusku, Njemačku …) oglašavaju kako bi njihova preteča upozorenja izgledala ozbiljnije ali to je sve od nemoći da zaustave osovinu otpora na čelu s Iranom od legitimimne odmazde raku bliskog istoka !!!!
P.S. Dok rak danima drhti i čeka odmazdu psi laju a karavane prolaze !!!
Da se okupatori Palestine osjećaju moćno oni bi izveli PREVENTIVNI UDAR nego čekaju da dobiju po glavini i dobiti će ….
Koliko će udarac trajati i koliko će udaraca biti i šta će biti poslije ostaje da se vidi ….
Pitanje je: Hoće li onda ovi što sada kukaju i mole Iran da odustane od PRAVEDNOG ODGOVORA-OSVETE i da ne eskalira isto tako moliti i štakorsku gamad od Hazarskih Juda da ne …..

Max
1 mjesec prije

Jasno da ima.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI