Iran izdaje upozorenje o vazdušnom prostoru

Iran zastava Teheran
6 komentara

Iran je izdao obavještenje pilotima i avijacijskim vlastima da izbjegavaju njegov vazdušni prostor jer vlada prijeti udarom na Izrael, objavio je u ponedjeljak Wall Street Journal, pozivajući se na izvore.

Obavještenje je uslijedilo nakon upozorenja američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena u nedjelju ministrima vanjskih poslova Grupe sedam da bi Teheran mogao napasti Izrael u roku od 24 do 48 sati, prema dvojici diplomata upućenih u poziv. Blinken nije rekao u kom obliku bi napad mogao poprimiti.

Prema izvještaju, obavještenje iz Teherana o njegovom zračnom prostoru, koje se dogodilo u 7:45 ujutro po srednjeevropskom vremenu, obično koriste vazduhoplovne vlasti za pružanje osnovnih informacija u realnom vremenu pilotima koje nisu bile unaprijed poznate. To je u suštini poruka da se komercijalnom i civilnom vazduhoplovstvu drži podalje, bez ikakvih naznaka šta bi moglo uslediti, napisao je WSJ.

Izrael se trenutno priprema za napad Irana, za koji su iranski zvaničnici obećali da će ga pokrenuti kao odmazdu za navodno izraelsko ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu prošle sedmice.Zapadni Jerusalem nije ni potvrdio ni negirao umiješanost, ali je rekao da je spreman braniti se i odgovoriti na svaki uzvratni udar. Washington je rekao da će pomoći u odbrani jevrejske države. Američki zvaničnici navodno su radili sa svojim međunarodnim partnerima kako bi pokušali obuzdati rastuće tenzije na Bliskom istoku.

Prema diplomati kojeg je WSJ informirao o nedjeljnom pozivu G7, Blinken je rekao svojim kolegama da ako iranska odmazda protiv Izraela bude sličnih razmjera kao napad u aprilu, to bi moglo zatvoriti svaki budući angažman između Irana i SAD-a.

Iran je u aprilu ispalio stotine projektila i dronova na Izrael kao odgovor na izraelsko bombardovanje njegovog konzulata u Siriji. Baraž je uglavnom bio suprotstavljen izraelskim sistemima protivvazdušne odbrane Iron Dome, ali je određeni broj projektila stigao do svojih ciljeva, nanijevši, kako je Izrael rekao, minimalnu štetu vojnim postrojenjima.

U ponedjeljak su izraelski mediji izvijestili da bi zapadni Jerusalim mogao pokrenuti “preventivni udar” na Iran ako dobije obavještajne podatke da će Teheran sigurno izvesti osvetnički napad.

iranIZRAELSADteheran
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Cut the rope
1 mjesec prije

Ma pun mi je k i izraela i irana, sad, hrvata, srba, muslimana, rusa, kineza, engleza… Elita i stoke. Ali zbilja pun pun K.
Pogotovo stoke. Stoka sve ovo radi, dopušta. Ona je najveći krivac.
Nisam vjernik u klasičnom smislu, ali dobro je rečeno i poredano.
Mišlju, riječju, djelom i PROPUSTOM!
Propust je najsigurnija ulaznica u pakao.
Svima koji ovdje nešto trkeljaju, kao svjesni su a domet im je komentar na netu:
Vidimo se u plamenu!

Max
1 mjesec prije

Standardno u ovakvim situacijama.

FELIX
1 mjesec prije

PRVO CE ONI BITI NAPADNUTI TAKO DA CE ISPALITI MANJE RAKETA NEGO SU JIH PRIPREMILI ZA UNISTENJE ISRAELA.MOZDA CE CE JIH TO OPAMETITI SAMO TESKO VERUJEM JER SU ONI UBEDZENI DA NJIHOV MESIJA DOLAZI SIGURNO PO UNISTENJU ISRAELA U TO SU I UBEDZENI I TO JE NJIHOV PROBLEM, BUDITE UVERENI DA ZIDOVI NECE BITI JEDINI SPALJENI AKO DODZE TO USTVARIVANJE TOGA PLANA. TOGA

HRvoje
1 mjesec prije

A što je sa svima ostalima normalnima ljudima koji ne razumiju što znači vazduh i ostale gluposti? Njih očito ruše bez upozorenja ili im prvo daju prevoditelje za čobanski???

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI