Iran naziva napad balističkim projektilima na Izrael “zakonitim, racionalnim i legitimnim”

Rat izmedju SAD, Izraela i Irana
15 komentara

Sasvim je prirodno da je Iran odgovorio na nedavni napad Izraela ispalivši oko 180 balističkih projektila na Svetu zemlju, izjavili su ove sedmice iranski zvaničnici u odbranu napada.

Ispaljivanje projektila bio je “zakonit” napad kao odgovor na izraelske “terorističke napade” u posljednjih nekoliko mjeseci koji su rezultirali smrću brojnih visokih zvaničnika Hamasa, Hezbollaha i Irana, rekla je iranska vlada o svojim naporima za samoobranu.

Raketni napad pogodio je različite ciljeve širom centralnog Izraela, uključujući lokaciju u blizini sjedišta Mossada na sjevernim predgrađima Tel Aviva. Ostaje nepoznato da li je bilo značajne štete od napada jer Izrael šuti o incidentu.

Prema iranskoj državnoj televiziji, 80 posto projektila lansiranih na Izrael pogodilo je svoje planirane ciljeve. Međutim, izraelska vojska (IDF) zabranila je svim lokalnim i nezavisnim medijskim kućama koje djeluju u Izraelu da objavljuju detalje o tačnim lokacijama pogodaka projektila.

Samo dvije osobe su lakše ranjene geleri u Tel Avivu, tvrdi Izrael, umanjujući značaj napada. Jedan muškarac, 38-godišnji Palestinac, navodno je umro od rana od gelera u Jerihonu, u okupiranoj Zapadnoj obali.

Iranski vrhovni vođa hvali napad

Iran insistira da je odluka o ispaljivanju ovih oko 180 raketa bila “zakonit, racionalan i legitiman odgovor na terorističke napade cionističkog režima, koji su uključivali ciljanje iranskih državljana i interesa i kršenje nacionalnog suvereniteta Irana”.

Ako se Izrael “usudi odgovoriti ili počiniti daljnje zlonamjerne akte, uslijedit će naknadni i razoran odgovor”, dodala je iranska misija pri Ujedinjenim nacijama.

“Regionalnim državama i podržavateljima cionista se savjetuje da se odvoje od režima.”

Ajatolah Ali Khamenei, iranski vrhovni vođa, pohvalio je iranski napad na Izrael, nazivajući ga blagoslovom odozgo.

“Uz Božju pomoć, udarci ustanka postat će jači i bolniji na istrošenom i trulom tijelu cionističkog režima”, rekao je.

Iranska revolucionarna garda (IRGC) kaže da je Iran ispalio projektile kao odgovor na izraelsko ubojstvo vođe Hamasa Ismaila Haniyeha ranije ove godine, kao i ubojstva vođe Hezbollaha Hassana Nasrallaha i komandanta IRGC-a Abbasa Nilforoushana.

“Kao odgovor na mučeništvo Ismaila Haniyeha, Hassana Nasrallaha i Nilforoushana, ciljali smo srce okupiranih teritorija”, rekao je IRGC u priopćenju, dodajući da ako Izrael uzvrati, odgovor Teherana će biti “razorniji i pogubniji”.

Iranski predsjednik Masoud Pezeshkian također je slavio iranski napad na Izrael, nazivajući ga “odlučnim odgovorom na agresiju cionističkog režima”.

“Neka Netanyahu zna da Iran nije ratoborni, ali čvrsto stoji protiv svake prijetnje”, dodao je Pezeshkian. “Ne ulazite u sukob s Iranom.”

Mnogi u Iranu smatraju da su njihovi vođe napravili stratešku grešku ne odgovorivši ranije napadom nakon što je Izrael ubio Haniyeha u srpnju. Haniyeh je, uostalom, igrao ključnu ulogu u pregovorima o primirju za Gazu prije nego što ga je Izrael eliminirao kao dio svoje kampanje ubijanja.

Amir Hossein Sabeti iz iranskog parlamenta kaže da je Pezeshkian bio “prevaren od strane Amerike” u svom odgovoru na Haniyehovo ubojstvo. Sabeti je također okrivio Pezeshkiana za olakšavanje Nasrallahovog atentata nepoštivanjem naredbi vrhovnog vođe o odmazdi nakon Haniyehovog ubojstva.

“Ako Iran treba odgovoriti Izraelu, mora razmotriti izradu atomske bombe”, rekao je bivši konzervativni iranski zastupnik medijima, dodajući da je Izrael “bijesni pas” koji “mora biti kontroliran”.

“Ako Iran i Izrael žele zapaliti regiju, onda bi Iran trebao raditi na razvoju nuklearnih sposobnosti.”

iranIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Seljačina
9 dana prije

Nece biti rata na balkanu, nedam ja

Aniki
9 dana prije

Znaju, da se rat sa anglo-cionistina ne može izbjeći. U tom slućaju udari prvi.

Raskoljnikov
9 dana prije

Ne slažem se s ovim da Iran mora gledati samo prema vojnom rješenju za Izrael jer time samo daje povoda Izraelu i cionistima za što zešći odgovor. Jasno da treba i tu opciju razmatrati i imati uvijek u igri ali ona uvijek mora biti zadnja, tek kada su sve ostale iskorištene. Npr. prva bi opcije za Irance trebala biti da se protiv istih bore njihovim oružjem, tj. da na propagandu kojom Izrael, Amerika, Zapad godinama potkopavaju Iran odgovore vlastitom propagandom, te pomaganjem i financiranjem anti-establishment, antiglobalističkih skupina na Zapadu, u Americi, u Europi. Naravno, logično je pitanje zašto to odavno nisu napravili, a imaju sve na svojoj strani, imaju toliko opcija i mogućnosti, ne bi se trebali previše pomučiti, a korist bi im bila ogromna. Isto vrijedi i za npr. Putina i Rusiju. I oni imaju sve na svojoj strani, njima se čini nepravda, oni su žrtve, a imaju toliko… Čitaj više »

zapadnibalkanac
9 dana prije

aj nek sad ameri gadaju iran sa nosaca

SAMO ISTINA
9 dana prije

🇮🇷❤️🇮🇷 Časni, hrabri, mudri i ponosni Perzijanci neumoljivo i nepokolebljivo i bez obzira na žrtve čine SAMI ono što bi sve druge nacije svijeta trebale činiti a to je iskorijenjavanje vražjeg legla iz svete zemlje !!!! 🇮🇷❤️🇮🇷

Rudar
9 dana prije

Ako Izrael smatra da su svi njihovi napadi da susjedne zemlje legitimni i opravdani, onda svatko iz susjetstva ima isto takvu legitimnost da odgovori Izraelu ili čak da ga preventivno napadne.
Sa nasilnicima ne možeš lijepim riječima, to ne funkcionira, samo istom ili još većom mjerom prema njima.

abc
9 dana prije

Iran je u pravu. Prema nasilnicima moraš biti još više nasilan i čak gori. Na miran način se samo umire.

goran
9 dana prije

nije 187 balističkih raketa nego ih je malo više od tog broja.
ja sam pročitao da je više od 400 projektila palo na izrael

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI