Iran proglasio pobjednika predsjedničkih izbora

Masoud Pezeshkian
13 komentara

Kardiokirurg koji je postao političar Masoud Pezeshkian naslijedit će pokojnog Ebrahima Raisija

Reformistički kandidat Masoud Pezeshkian pobijedio je na predsjedničkim izborima u Iranu, osiguravši 53,3% glasova i porazivši svog konzervativnog suparnika Saeeda Jalilija, objavilo je u subotu državno izborno tijelo.

Sa svim prebrojanim listićima, Pezeshkian je dobio 16,4 milijuna glasova, dok je Jalili dobio 13,5 milijuna glasova, prenosi Press TV. Odaziv je bio 30,5 milijuna, ili 49,8% od 61 milijuna birača s pravom glasa, prema konačnom ažuriranju u 6:45 ujutro po lokalnom vremenu (3:15 GMT).

Prijevremeni izbori raspisani su nakon smrti predsjednika Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći u iranskoj pokrajini Istočni Azerbajdžan 19. svibnja. Prema iranskom zakonu, kandidat mora prikupiti najmanje 50% plus jedan glas; dakle, nakon što nijedan kandidat to nije postigao u prvom krugu 28. lipnja, izbori su krenuli u drugi krug između dva najbolja kandidata.

Pezeshkian (69) je kardiokirurg koji je postao političar koji je bio ministar zdravstva 2000-ih i prvi zamjenik predsjednika parlamenta od 2016. do 2020. Jalili (58) je bio pregovarač Teherana tijekom nuklearnih pregovora sa svjetskim silama.

Kandidate je odobrilo Iransko vijeće čuvara, vijeće svećenika i pravnika koje ima pravo veta na zakone koje donosi parlament i određuje tko može tražiti dužnost u Islamskoj Republici.

iranIzboriMasoud Pezeshkian
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ico
2 mjeseci prije

Donald Tusk je notorni idiot!

tihobl
2 mjeseci prije

Vakser pobjedio.
SZO trlja ruke.

Max
2 mjeseci prije

Rutinska stvar.

Noname
2 mjeseci prije

Moskva i Teheran dovršili su integraciju svojih nacionalnih platnih sustava Mir i Shetab, rekao je šef Središnje banke Irana Mohammad Reza Farzin.
Prema njegovim riječima, vlasnici Shetab kartica moći će podizati rublje s ruskih bankomata od 22. kolovoza ove godine, prenosi TASS . Ubuduće će i građani Rusije moći plaćati Mir karticama u Iranu.
Osim toga, čelnici središnjih banaka Irana i Rusije potpisali su sporazum o likvidnosti nacionalnih valuta. Ovaj sporazum će pojednostaviti plaćanja između dvije zemlje.
Godine 2022. ruska i iranska strana dogovorile su prijelaz na najvišu moguću razinu međusobnih obračuna u nacionalnim valutama i odlučile povezati platne sustave Mir i Shetab.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI