Iran se želi miješati u američke izbore – Microsoft

Americki izbori
15 komentara

Tvrtka tvrdi da je otkrila hakere i stranice s lažnim vijestima povezane s Teheranom

Hakeri i stranice s lažnim vijestima koje su navodno povezane s Iranom mogle bi smišljati nešto zlo u SAD-u, upozorio je Microsoft u novom izvješću o kibernetičkoj obavještajnoj službi.

Microsoftov centar za analizu prijetnji (MTAC) objavio je u petak dokument na devet stranica, tvrdeći da je pronašao tragove operacija utjecaja usmjerenih na Amerikance, uglavnom Irance, ali također Kineze i Ruse.

“Iranski akteri nedavno su postavili temelje za operacije utjecaja usmjerene na američku publiku i potencijalno nastoje utjecati na američke predsjedničke izbore 2024.”, rekao je MTAC.

Jedna navodna iranska mreža, nazvana Storm-2035, navodno upravlja s četiri web stranice koje se predstavljaju kao novinske kuće, a svaka od njih opslužuje različiti dio američkog biračkog tijela. Jedna od stranica, Savannah Time [sic], fokusira se na republikansku politiku, pišući o LGBT pitanjima i posebno o promjenama spola.

Drugi, Nio Thinker, udovoljava demokratima i objavljuje “sarkastične, opširne članke” u kojima napada republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa uvredama kao što su “pomahnitali litigiosaur” [sic] i “slon opioidnim tabletama u prodavaonici porculana MAGA”.

MTAC je imenovao treći list u grupi kao EvenPolitics, dok je četvrti ostao neidentificiran. Tvrtka tvrdi da su stranice koristile usluge omogućene umjetnom inteligencijom za plagiranje “barem dijela svog sadržaja iz američkih publikacija”.

Osim web stranica s lažnim vijestima, MTAC tvrdi da je identificirao dvije iranske hakerske skupine povezane s Korpusom čuvara islamske revolucije (IRGC). Jedan, nazvan Mint Sandstorm, pokušao je hakirati predsjedničku kampanju u lipnju slanjem “e-pošte s lažnim krađom identiteta visokorangiranom dužnosniku predsjedničke kampanje s kompromitiranog računa e-pošte bivšeg višeg savjetnika.”

Mint Sandstorm “također se neuspješno pokušao prijaviti na račun koji pripada bivšem predsjedničkom kandidatu” oko 13. lipnja, rekao je MTAC. Iako se za skupinu kaže da se inače bavi špijunažom, ove akcije “sugeriraju” da bi njihovi ciljevi mogli biti povezani s izborima, prema MTAC-u.

Druga skupina “s procijenjenim vezama” s IRGC-om, označena kao Peach Sandstorm ili APT-33, uspjela je pristupiti računu jedne okružne vlade “u stanju swinga” koja je “prošla rasnu kontroverzu koja je dospjela u nacionalne vijesti ove godine.”

Američka vlada i velike tehnološke tvrtke od 2016. godine tvrde da Rusija i druge strane vlade izvode hakerske napade i “operacije utjecaja” s ciljem potkopavanja američkih izbora. Jedina iznimka bilo je glasovanje 2020., koje su i vladine agencije i privatne tvrtke – za koje se kasnije otkrilo da su radile zajedno – proglasile “najsigurnijima u američkoj povijesti”.

HakeriiranLažne vijestimicrosoftSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 mjesec prije

Samo USA ima pravo mešanja u izbore u drugim zemljama . Nedopustivo je da bilo koja druga zemlja “uzurpira” prava Amerikanaca.

Dokurčilomi
1 mjesec prije

Ovi Ameri postali kao Srbi. Nitko ih ne voli i svi imaju nešto protiv njih,

1 mjesec prije

Naravno da će pokušati da nameste rezultat jer im je od presudne važnosti da pobedi Kamala… ne, ne, ona je cionista nego Tramp… pa i on je cionista! Koga onda podržavaju? Mislim da pokušavaju da uguraju Ali Hamneija kao nezavisnog kandidata :))))))))))))))))

Hahahaha
1 mjesec prije

Drž’ te lopova!! Hahahaha

Gad
1 mjesec prije

Ma vama više nitko ne vjeruje ni kada kažete dobar dan. Ajde, vozi.

Adriana
1 mjesec prije

Pa što onda, cionisti se miješaju već desetljećima.

Jomla
1 mjesec prije

Kad proizvođač prozora tako kaže – mora biti istina, jbg 😛 😛

Max
1 mjesec prije

Glupost.

pticopteris_pticoseris
1 mjesec prije

Microsoft ima centar za analizu prijetnji (MTAC) ??

Šta još sve ima Microsoft?

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI