Iran upozorava Libanon zbog Izraela

Nasser Kanaani
11 komentara

Iran je obećao da će stati u odbranu Libanona ako Izrael preduzme bilo kakve “nesmotrene” akcije protiv njega, javljaju iranski mediji. Sukobi duž izraelsko-libanonske granice su nastavljeni, što izaziva strahove od punog ratnog sukoba.

Prema iranskoj novinskoj agenciji SNN, portparol iranskog Ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani insistira da Teheran smatra podršku Libanonu temeljnom tačkom svoje vanjske politike i da “neće oklijevati da brani narod Libanona i njegovu sigurnost kad god bude potrebno”.

“Zionistički režim mora shvatiti posljedice bilo koje svoje nesmotrene akcije na Bliskom Istoku, posebno prema Libanonu”, rekao je Kanaani na konferenciji za novinare.

Ovi komentari dolaze usred povećanih razmjena vatre duž granice između Izraela i Libanona, koji je dom iransko-podržane šiitske militantne grupe Hezbollah.

Situacija se eskalirala od početka izraelske ofanzive u Gazi prošlog oktobra. Izraelske odbrambene snage (IDF) i Hezbollah svakodnevno razmjenjuju vatru duž granice, pri čemu militanti tvrde da napadaju Izrael u solidarnosti s palestinskom oružanom grupom Hamas.

Prošlog mjeseca je izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio da je židovska država spremna za “vrlo napetu operaciju” na granici s Libanonom.

Nakon Netanyahuove izjave, misija Irana pri UN upozorila je Izrael na “punu vojnu agresiju” u Libanonu i rekla da bi to dovelo do “uništavajućeg rata”.

Prošle sedmice je Hezbollah tvrdio da je lansirao više od 200 raketa i bespilotnih letjelica na izraelske vojne položaje kao odgovor na ubistvo visokog komandanta.

UN je izrazio “duboku zabrinutost” zbog povećanja intenziteta razmjene vatre, što “povećava rizik od punog ratnog sukoba”.

Zamjenik vođe Hezbollaha, šeik Naim Kassem, izjavio je prošle sedmice da je jedini način za zaustavljanje eskalacije na izraelsko-libanonskoj granici da Zapadni Jeruzalem okonča svoju operaciju u Gazi.

iranIZRAELLiban
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

Naslov je krivo napisan. A Iran će braniri narod Libanona.

opetlazes
1 mjesec prije

Hihihohohhaha. Nas dva brata isti nam je tata.

negenocidas
1 mjesec prije

iran ce braniti izrael od agresivnog libanona? e mišo t. opet si pijan!

negenocidas
1 mjesec prije

iran ce braniti izrael od agresivnog libanona? e mišo t. opet si pijan!

Josip
1 mjesec prije

Kad ce konacno oderati zidovske svinje?

FELIX
1 mjesec prije

NEZNAM KAKVE IMA SADA IZGOVORE HIZBALA KOJU VODI IRAN ZA NAPADE NA ISRAEL, VEROVATNO HOCE DA OSVOBODE ISRAEL I NAPRAVE DEMOKRATSKU PALESTINU BEZ ZIDOVSKE POPULACIJE. PALESTIN. NEZNAM DALI CE SE ISRAEL SA TIM SLOZITI, KADA POCNU SUKOBI PRIPREMITE DOSTA MARAMA ZA BRISANJE SUZA JER CE TO BITI SUKOB NA ZIVOT I SMRT, NE KAO SADADASNJI HAMASOM KDE SE NE UNISTAVAJU SKOLE, BOLNICE I VERSKE ZGRADE IAKO SE TAMO NALAZE SKLADISTA ORUZJA I KOMANDNI CENTRI HAMASA

Jure
1 mjesec prije

Osovina otpora optužuje Jordan da pomaže okupatorima Palestine na način da u svoju luku Aqba prima robu za okupaciju. Isto tako ih optužuju i da su na tzv zapadnu obalu a kako bi pomogli (opet tzv PA (tzv Palestinska samouprava)) u gušenju ustanka protiv tzv Israela poslali svoje vojne časnike i da se igraju vatrom kako kaže osovina otpora. Hizbollah sprema otvaranje Goranskog fronta. Iako je predsjednik Sirije Assad već 4 puta u posljednjih 9 mjeseci odbio zahtjeve Irana za otvaranje Sirijske fronte izgleda da će ga Hizbollah uz dozvolu Irana ovoga puta dovesti pred svršen čin. Mnoštvo jedinica osovine otpora iz Jemena, Iraka, Sirije + Afganistanski i Pakistanski Fatamiun, Zeinabiun rasporedjeni su i u Siriji i u Libanonu uz granicu s okupiranim Golanom i čekaju zapovjed. Druga snimka jučer nakon 1. snimke od 18.6. koja je prikazala strateške objekte uglavnom grada Haife prikazuje strateške objekte na okupiranoj Golanskoj visoravni… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI