Istorijska izborna pobjeda desnice u Francuskoj?

Marine Le Pen
83 komentara

Desničarska stranka Nacionalni skup (RN) trebala bi pobijediti u prvom krugu francuskih prijevremenih parlamentarnih izbora održanih u nedjelju, pokazale su izlazne ankete. Rezultat bi označio zapanjujući poraz predsjednika Emmanuela Macrona i njegove centrističke koalicije “Zajedno”

Macron je raspisao prijevremeno glasanje nakon lošeg učinka njegove Renesansne stranke na izborima za Evropski parlament prošlog mjeseca, kada je RN, predvođen Jordanom Bardellom, osvojio najviše mjesta dodijeljenih Francuskoj.

Prema projekcijama koje su u nedjelju navečer objavili anketari Ipsos i Talan, RN i njeni saveznici vode sa 33,2% glasova, a slijedi ih ljevičarski blok Novi narodni front (28,1%). Macronova koalicija je treća sa 21%. Stopa izlaznosti procijenjena je na 65,5%, što je najviše u Francuskoj u posljednje četiri decenije.

Prema projekcijama Radio France Internationalea (RFI), RN je spremna da osigura između 230 i 280 mjesta u Narodnoj skupštini od 577 poslanika, dok je procjena za Makronov blok između 70 i 100 mjesta. Pristalice Nacionalnog skupa proslavile su njihov snažan nastup, jer su ih lideri stranaka pozvali da se “mobiliziraju” za drugi krug glasanja 7. jula.

„Francuski narod je skoro zbrisao Makronistički blok“, rekla je Marine Le Pen, bivša dugogodišnja čelnica RN-a koja trenutno predvodi partijsku frakciju u parlamentu. “Drugi krug će odrediti [konačan] ishod”, dodala je ona, naglašavajući da RN treba da osvoji apsolutnu većinu kako bi Macron predložio Bardellu za premijera. Makron je u nedelju reagovao na projektovane rezultate pozivajući birače da “blokiraju krajnju desnicu” i formiraju koaliciju kako bi sprečili RN da kontroliše francuski parlament.

“Došlo je vrijeme za širok, nedvosmisleno demokratski i republikanski savez za drugi krug”, rekao je Makron. On je naveo da je visoka izlaznost pokazala “važnost ovih izbora za sve naše sunarodnike i želju da se razjasni politička situacija”.

Premijer Gabrijel Atal rekao je da “ni jedan glas ne bi trebalo da ide na nacionalni skup”, tvrdeći da zemlja “mora zaustaviti” desnicu da dobije apsolutnu većinu.

Lider Novog narodnog fronta Jean-Luc Melenchon opisao je nedjeljne rezultate kao “težak i neosporan” poraz Macronovog saveza, ali je također pozvao francuski narod da se ujedini protiv RN.

francuskamacronMarine Le Pen
Pretplatiti se
Obavijesti o
83 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Koja
2 dana prije

Ajde da bude isti rezultat i u drugom krugu, ovo do sada nema smisla! Odlaže se samo ono šta je neizbežno, kontrolisanog haosa na tlu Evrope MORA biti! Pre neki dan bila emisija i događajima koji su prethodili ww1… pa to su bile velike pripreme, prvo dogovori, pregovori ko će s kim, traženje garancija od nekih da neće ovo i ono. Bla bla bla… sve se dakle prvo utanači(da nebi došlo do nesporazuma u toku predstave, jel’te) pa se tek onda kreće! Lepo reče jedan na drugom portalu, “desnica” kada protestvuje to su u stvari ogorčeni narod a “levica” kada protestvuje(sinoć npr.) na ulicu šalje plaćene migrante, domaće arape i afrikanere… zastave duginih boja, palestinske itd a francuske gotovo nijedne

Vox
2 dana prije

I Lepen kao i Giorgia Meloni su više CENTRO-CENTRODESTRA i nepotribno ih je zvat desnicon a nipošto nisu ekstremna desnica. To su u biti centrističke stranke.

nepoželjni
2 dana prije

…ma, nema govora o “ljevici” i “desnici” i o nekakvoj historiji ! … te današnje političke opcije nisu ni nalik onima iz dobrih vremena nakon 2. sv. rata. (ali, vidjeti ćemo što će sada biti u Francuskoj, osobno, ne vjerujem u značajne promjene)

2 dana prije

“Ekstremna desnica je sve sto je desno od ekstremne ljevice”

tuf
2 dana prije

Le Pen su kroz godine kultivirali u Francuskoj koliko i AfD u Njemačkoj – možda bi bolji izraz bio ‘uškropili’ ili ‘izvadili zube’. Tako da su bezopasni. A i više je postalo dosadno to nekakvo obećavanje zaokreta, ajte’ molim vas. Vidjeli smo kako se Meloni u Italiji preko izborne noći povampirila i okrenula za 180 stupnjeva (za Baerbok = 360) od proklamiranog u kampanji. Le Pen? Samo ću istaknuti dvije stvari koje vam dokazuju da nije došla na vlast slučajno i da će bez problema biti ‘darling deep state’-a: 1) predana cionistica – do dana današnjeg opravdava cionističke zlotvore i poput Plenkovića samo ponavlja da se “Izrael ima pravo braniti”. Osim toga redovito pohađa “anti-semitske” povorke u Francuskoj. 2) njezin dragi partijski kolega Jordan Bardella će izgleda postati premijer ako osiguraju apsolutnu većinu. Taj isti Jordan Bardella samo prije par dana (kako bi se ulizao američkoj ambasadi što je vrlo… Čitaj više »

dulebg
2 dana prije

Le Penova već jde iz ruke Amerikancima i radiće isto što i Makron. Jedino koga još Ameri nisu prevaspitali jeste Orban, AfD i možda frakcije u Austriji i Holandiji. Fica su uzeli u tretman.

Steve
2 dana prije

I na kraju, kad se saberu levičari, opet će vladati. Ista priča i ništa nova. Pa Micron je predsednik sa 24 koma nešto. To je jedan od problema današnjice, a pogotovu je izarženo u Evropi, vlada manjina. Ista priča i sa evropskim parlamentom. Usrulja još 5 godina i pored pobede desnice. I ne događaju se slučajno sve ove bitne stvari baš u vreme vladavine te manjine…

Tupko Glupko
2 dana prije

Meni je najsmješnije kada unisono svi mainstream mediji nazivaju stranke koje nisu za LGBQT, woke, zelenu agendu, ratove, obavezna cijepljenja genetski modificiranim cjepivima, digitalnu valutu, uvoze milijuna uglavnom lijenih izbjeglica i socijalnim slučajevima, uništenje industrije i poljoprivrede, za visoku inflaciju, davanje svih ovlasti EK i WHO itd. ekstremnom desnicom.
Toliko su postali providni da su ih već i djeca u višim razredima osnovne škole pročitala.

Umjesto toga bi takve stranke trebali zvati suverenistima i antiglobalistima, a ove druge globalistima i švabovcima.

eks
2 dana prije

Suverenističke stranke su sve više popularne u Evropi, ali “stara banda” uporno drži vlast. Novi “trijumvirat” u EU je: Usrulja , Kaja , Rute . Svi “od zla oca i gore matere”.

tihobl
2 dana prije

Jeste li vidjeli sto su makronisti zapalili Pariz?
Ako Makron izgubi pederi ce ga paliti svaki dan dok sav ne izgori. A pomoce im saveznici – islamski nacisti. Oni ce eksplozivom rukati po francuzima.

eks
2 dana prije

Pašinjan kaže da ne želi održati referendum o ulasku Jermenije u EU , jer on je uveren da narod ima takve aspiracije. Znači , on zna šta narod želi i nemojte pitati narod , nego pitajte njega .

Bosna
2 dana prije

Jedina podjela koja postoji je na ovce, pastire , pse ovčare i vlasnike stada. Ovo ostalo su Grimove bajke.

vanja
2 dana prije

Volio bi da vidim leđa ovom perverznjaku,ali nisam optimista.Prva varijanta je mehanizam da se zatečeno stanje trikovima održava,tu je drugi krug glasanja,dva loša ubiše miloša i po ko zna koji put koalicija protiv eventualne nepoznanice.Druga varijanta je sindrom Meloni,Cicipas i mnogi drugi.Kad ko dođe na neku vlast i prođe kroz ta vrata,mozak mu se izokrene do neprepoznatljivosti,Sredstva su razna,potkupljivanje,ucene,pretnje.Zapravo samo ova tri.

Tim
2 dana prije

Napokon pomak na bolje. Cijela Europa treba krenuti desno, ojačati nacionalne države, obitelj, zabraniti nastranosti LGBTQ+ woke ideologije, izjuriti sve ilegalne migrante, legalne kontrolirati i onemogućiti im dobivanje državljanstva, vratiti industriju u Europu, zaštititi kršćanske korijene, zaštititi vanjsku politiku od utjecaja trećih strana. Uglavnom, vratiti Europu na početne pozicije dok je još bila u rukama domicilnih nacija. Stranci, osim turista koji se vraćaju doma su pošast, uvijek bili i uvijek će biti.

Max
2 dana prije

Sve je to isto.

Josip
2 dana prije

Cijeloj Europi je pun kurac ljevice koja ju je doslovno unistila i vise nikada ne bi smjela doci na vlas. Sve zlo, ludilo, amoral i bijedu su oni donijeli u EU.

Mučki Provokator
2 dana prije

Jesu li im taj broj 606 stavili provokativno da sugerira onaj broj 666 ili furam filmove ???

vasemmi
2 dana prije

Pa pravo je osvježenje, kada barem neko ne proziva LePen..etc..”krajna desnica”, za razliku od ogroomne večine ojromedijske bagre. Ma, znate, danas je lijevo, srednje, desno ionako nešto saaasvim drugo, u stvari toga više nema. Več duuo je ta natipolitička bagra sjela u voz ojropskog postfašizma bez obzira na svoje boje, u kratko, svi oni udaraju po nama, “običnim” građanima, svima!! I, zadnja je prava ljevica otišla sa veelikim našim jugoslovenskim šampionom i čovjekom Mate Parlovom.

Tim
2 dana prije

Napokon. U cijeloj Europi treba doći desnica na vlast da se uvede reda.

Zmaj od špajze
1 dan prije

razoružavanje Francuske od nuklearki … to je u pozadini svega, a sve ide Rusiji po planu… jedino što to logičari ne kuže

Vanjski suradnik
1 dan prije

Hm, košer desničarka LePen čije čitavo “desničarenje” se svodi na povremeno potiho i plaho rogoborenje o muslimanskoj invaziji (i to isključivo nakon nekakvog posebno surovog ubojstva ili teroristićkog napada) je bojim se trojanski konj i nova inačica kontrolirane “ekstremno desničarske” opozicije. Žena koja s ponosom ističe da je istinski desnu i suverenističku stranku svog oca pretvorila u “košer desnicu” (nakon što je izbacila vlastitog oca koji ju je uveo u stranku i postavio na čelo). Po njenim riječima stranka je postala “umjerenija” i “bliža centru” što će reći da je izdala svoje birače. Vrlo slično onome što je napravila još jedna lažna “desničarka” i “suverenistica” Giorgia Melloni u Italiji. Le Pen uspješno već dugo godina glumi “ekstremnu desnicu” odnosno dežurnu babarogu koja nikad ne može doći na vlast jer će se uvijek “opasnost” od njene stranke iskoristiti za sklapanje koalicija svih drugih “lijevih” i “centrističkih” stranaka kako bi stanje ostalo… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI